Sorumlu ticaret anlayışını benimseyen perakende zinciri Kipa, gıda güvenliğinin sağlanması ve israfın engellenmesi amacıyla çok sayıda proje yürütüyor. Gıda güvenliğini sağlamak ve gıda israfını engellemek amacıyla yürüttüğü çalışmalarla dikkat çeken Kipa, sürdürdüğü çalışmalar doğrultusunda, sorumlu perakendeciliğin yanı sıra iyi bir ‘kurumsal vatandaş’ olmayı da hizmet anlayışının odağına aldı.
Dünya Gıda Günü öncesinde, gıda güvenliği ve israfı önleme yönünde gerçekleştirdikleri uzun soluklu çalışmaları anlatan Kipa Kurumsal İlişkiler Direktörü Nazlan Ertan, gıda israfını engellemek için tedarikçilerle birlikte çalıştıklarını söyledi.
Düzenli olarak gerçekleştirilen tüketici anketlerinde, Kipa müşterilerinin gıda konusuna eğilmelerini beklediğini ve Kipa’nın da bu beklentiyi karşılamak için farklı projeler yaptığını belirten Ertan; “Türkiye’de her yıl 350 bin ton gıda israfı gerçekleşiyor. 187 mağazası olan bir gıda perakendecisi olarak, üstümüze düşeni yapmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin yüzde 64’ü, yürüttüğümüz çalışmalar ile Kipa’nın gıda israfını önlemek için kendilerine yardımcı olduğunu düşünüyor,” dedi.
Ertan, Kipa’nın tedarikçileriyle işbirliği yaparak, gıdaların daha iyi korunacağı paketleme sistemleri ve tek yemeklik, daha küçük porsiyonlar yarattığının altını çizerek, “ Türk halkının temel besin maddeleri arasında yer alan pirinç ve et alanında yaptığımız çalışmaların etkili olacağını düşünüyoruz,” dedi.
Ertan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıda israfını azaltmak için yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, son üç yıldır, tutarlı bir şekilde kendi operasyonlarımızda israfın azaltılmasını teşvik ediyoruz. Oluşturduğumuz etkin kayıt takibi sistemi ile tüm değer zincirinde, yani tarlada, çiftlikte, dağıtımda, ulaşımda, mağazalarda ve müşterilerimizin evlerinde israfı en ana indirmeye çalışıyoruz. Ayrıca gerek Sağlıklı Yaşam internet sitemiz, gerekse farklı illerdeki 12 Aile Kulübümüz aracılığıyla mutfakta israfın nasıl önlenebileceğine dair yöntemleri ve israfı azaltacak yemek tariflerini müşterilerimiz ve aileleriyle paylaşıyoruz. Örneğin Konya Kipa Aile Kulübü’nde düzenlediğimiz “Bayat ekmekle neler yapabiliriz?” temalı yemek yarışması büyük ilgi çekti. Bu ve benzeri çalışmaları diğer illerdeki kulüplerde de yaygınlaştıracağız.”
Kipa’nın Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliğiyle yürüttüğü ve üç yılda 160.000 çocuğa ulaşmayı hedefleyen “İyi Yaşam” Programı ise, ilköğretim çağındaki çocuklara, öğrenmeye en açık oldukları bu yaşlarda sağlıklı beslenme ve aktif yaşam alışkanlıkları kazandırıyor. Kipa öz markalı ürünlerinin satışı ile de projeye destek veriyor.