ESET, 2022 KOBİ Dijital Güvenlik Hassasiyeti raporunu yayınladı. Araştırma, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki küçük ve orta boyutlu işletmelerin siber güvenlik alanındaki 1200’den fazla karar vericileri ile gerçekleştirildi. Raporda KOBİ’lerin güvenlik algılarını şekillendiren son güvenlik gelişmeleri ile dünyada yaşanan olaylara ilişkin siber güvenlik hassasiyetleri inceleniyor.
Yeni yayınlanan veriler, KOBİ’lerin üçte ikisinden fazlasının son 12 ayda ortalama 220.000 Euro’ya mâl olan bir veri güvenlik ihlaline maruz kaldığını gösteriyor. Bu zarara karşın KOBİ’lerin bir siber saldırıya ilişkin duydukları en büyük ticari endişe ise yüzde 29’luk oran ile veri kaybı oldu. Çalışmaya katılan işletmelerin yüzde 70’i, siber güvenlik alanına yaptıkları yatırımların, hibrit çalışma gibi çalışma modellerine yönelik son değişikliklere yetişemediğini kabul ediyorlar.
Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 83’ü, siber savaşın herkesi etkileyebilecek gerçek bir tehdit olduğunu düşünüyor ve gittikçe artan tehditlerin KOBİ hassasiyetini kayda değer bir şekilde etkilediğini söylüyor. Aynı zamanda Kuzey Amerika ve Avrupa’daki KOBİ’lerin yüzde 74’ü, büyük işletmelere kıyasla kendilerinin siber saldırılara karşı daha savunmasız olduğunu düşünüyor.
Çalışmaya katılanların gelecek 12 aya yönelik en büyük siber güvenlik endişeleri şu şekilde sıralanıyor:
- Kötü amaçlı yazılımlar
- İnternet saldırıları
- Fidye yazılımları
- Üçüncü taraf güvenlik sorunları
- Dağıtılmış hizmet aksatma saldırıları
- Uzak Masaüstü Protokol saldırıları
Diğer büyük faktörler arasında ise yüzde 37 oranında devlet destekli saldırıları, yüzde 34 oranında tedarikçi ekosistemindeki zafiyetler, yüzde 32 oranında devam eden hibrit çalışma modeli ile yüzde 31 oranında Uzak Masaüstü Protokol kullanımı yer alıyor.