Her şehirden göç alan Kocaeli bu yönüyle yöresel yemek çeşitliğinde de zengin bir içeriğe sahip oldu. Tanıtım programında konuklara Kocaeli’nin en güzel lezzetlerinden bazıları ikram edildi. Katılımcılara gastronomi alanında hazırlanmış önde gelen eserlerden biri olan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı da hediye edildi.
En güzel lezzetler ikram edildi
“Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı Antikapı’da düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Genel Sekreter İlhan Bayram, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Paltformu Başkanı Dr. Metin Şentürk ve çok sayıda misafir
katıldı. Programda konuşan Başkan Karaosmanoğlu “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri kitabını hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Bir şehrin zenginliği parayla olmaz. Kocaeli Türkiye’nin en zengin ili. Yaşadığımız bu kentin 5 bin yıllık bir geçmişi var. Tarihi var. Coğrafyası dünyanın en güzel coğrafyası. Burada farklı iklimleri bir arada görmek mümkün. Kentimizi daha çok tanımalıyız” dedi.
“Yemeklerimiz zenginliğimiz”
Başkan Karaosmanoğlu “Yaşadığımız kentin zenginliklerini bilmek ve yaşamak gerek. Folklörü var, müziği var. Müziği ile ilgili de çalışma var. Yöresel müzik çalışmalarımız tamamlandığında bunu da paylaşacağız. Yaşamak için yemek gerekiyor. Yöresel yemeklerimiz sadece Anadolu’dan buraya göç eden kardeşlerimizin yemekleri değil Adana’nın kebabı gibi Antep’in baklavası gibi Kocaeli’nin de çok güzel yemekleri var. Bu kitabımızda bu yemekleri tanıtıyoruz. Yemekleri mutlaka yerinde tatmak gerekiyor. Köylerimizde çok güzel fırınlar yaptık. Buralarda pişen mancarlı pideleri tatmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Yöresel yemeklerimizi bir kitap haline getirdik. Unutulmasın, kayıtlı olsun diye. Bazıları yörelerde gizli kalmışlar. Onların her birini bu kitapla ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.
Kent kültürüne önemli katkı
Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Paltformu Başkanı Dr. Metin Şentürk de konuşmasında şunları kaydetti: “Kocaeli için bir dizi kültür çalışmasından biri olan Kocaeli’nin yerel yemekleriyle ilgili çalışması bizi oldukça heyecanlandırdı. Kocaeli’nin yerel yemeklerini bir araya getiren bu çalışma kent kültürüne ve kimliğine gerçekten önemli katkı verecektir. Bizde bu çalışmaya ve kitap hazırlık aşamasında katkı verme çabasında olduk. Halkımızdan bu çalışmaya destek vermelerini istedik. Halkımızın yemek yarışmasına yerel yemekleriyle katılarak tescillenmesi ve kayıt altına alınması için çaba gösterdik.”
İlginç hikayeler
Tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan bilge şehir Kocaeli’ne özgü lezzetlerin bunun gibi çok sayıda hikâyesi var. Şimdi bu lezzetler ve hikâyeleri bir kitapta toplandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri bulunuyor.
Pişmaniyenin öyküsü
“Çok uzun yıllar önce İzmit’te nam salan bir tatlıcının yaptığı tatlılar çok meşhurdur. Bu tatlıcı ustasının, güzeller güzeli çok şişman bir sevgilisi vardır. Kızı o kadar çok sever ki çıkardığı yeni tatlısının ismini, ‘Şişmaniyem’ koyar. Tatlıcı sonunda muradına erer ve evlenir. Ancak evlilik, sevgilisinin kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden cehennem azabına dönüşür ve ayrılırlar. Evlendiğine pişman olan ustamızın tatlısı da bu olay duyulduktan sonra, ‘Pişmaniye’ olarak anılmaya başlar.”
Kocaeli mutfağı günyüzüne çıktı
Kocaeli çağlar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra halen her yörenin kültürü, gelenek ve göreneğinin yaşatıldığı bir kent. Bu coğrafi ve kültürel kimliklere ait mutfak gelenekleri de yaşamaya devam ediyor. Bu benzersiz mozaikten oluşan zengin Kocaeli mutfağında her bölgenin lezzetlerini bulmak da mümkün. Kocaeli mutfağında özel günler ve gelenekler de önemli bir yer tutuyor. Düğün ve davetlerde ikram edilen “Umaç”, “Dartılı Keşkek”, “Zerde”, “Burma Börek”, Hıdrellez Bayramı’nda “Harmanlar Çorbası”, şenliklerde verilen “Hayır Pilavı’’, Kandil gecelerinde dağıtılan “Mancar Pidesi” gibi yemekler, lezzetlerinin yanı sıra yapılışlarıyla da dikkat çekiyor.
148 lezzetli yemek tarifi
Kocaeli’de o yemeğe lezzetini veren; yöre kadınının yüreği, sevdası ve bilgeliğidir. Burada onlara ‘’gocaana’’ derler. Yıllarca gocaanaların ellerinde pişen lezzetler, Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği ‘’Yemekte Şehrin Bilgeleri-Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’yla ortaya çıktı. Kocaeli’nin çok bilinmeyen lezzetleri bu yarışmayla damaklara tat verirken, unutulmaya yüz tutmuş nice tarifler de gün yüzüne çıktı. Bilge şehir Kocaeli’nin bilgelik dolu bu tarifleri yine unutulmasın, nesilden nesile yapılmaya ve tadılmaya devam etsin diye bunlardan 148 tanesi bir kitapta toplandı. Kitabın hazırlık aşamasında Manav dernekleri, yerel kültür platformları, STK’larla görüşmeler yapıldı ve onların katkıları alındı.
Tanıtım ziyafetinin mönüsü
Tanıtımda tadılan ikramlar ise şöyle; Serpme Tadımlıklar; Zeytinyağlı Ebegümeci, Arpacık Soğanlı Kestane, Kandıra Köy Peyniri, Dartı/Kandıra Köy Ekmeği, Güveçlerde Kandıra Yoğurdu. Çorba; Çalca Çorbası. Salata; Gazayaklı Salata. Ara yemekler; Cevizli Kandıra Lokumu, Kabaklı Kıvırma, Çiğceli Mancarlı Pide, Peynirli Kuzugöbeği Mantarı. Ana Yemek; Hindili Keşkek. Tatlı Tabağı; Sütlü Nuriye, Üre Tatlısı, Oturfatma Tatlısı, Kabak Tatlısı. İçecekler; Kızılcık Şerbeti, Ayran, Meyve Suları.