Küresel peynir pazarı trendleri

Peynir, sütün katı bir forma pıhtılaştırılmasıyla elde edilen, sütün sert tüketilebilir bir yan ürünüdür. Küresel peynir pazarı, gelişmekte olan ekonomiler, peynir ürünlerinin kolay bulunabilirliği ve süt ürünleri tüketimindeki artış gibi faktörler nedeniyle bir büyüme eğilimine tanık oluyor.

MarketsandMarkets‘a göre küresel peynir pazarının 2026 yılına kadar 105,9 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Asya Pasifik gibi gelişmekte olan pazarlarda çok yüksek bir potansiyele sahip. Asya’daki peynir tüketimi Avrupa ve ABD’den daha düşük kalsa da, Asya nüfusunun beslenme alışkanlıklarının batılılaşması, özellikle genç ve milenyum kuşağından gelen talepte artışa yol açtı. Batı mutfaklarının Asya Pasifik ve Güney Amerika gibi gelişmekte olan bölgelerde yaygın etkisi, peynir bazlı fast-food ürünlerine olan talebin muazzam bir şekilde artmasına yol açtı. Peynir pazarı doğası gereği geleneksel ve organik olarak bölümlenmiştir. Geleneksel peynir “geleneksel” olarak kullanılırken, organik olarak üretilen peynirin ortaya çıkması dünya çapındaki peynir üreticileri için yeni gelir cepleri yaratmıştır. Peynir ürünleri esas olarak süt bazlı kaynaklardan elde edilir. Ancak, bitkisel kaynaklardan elde edilen peynir ürünlerini tüketme eğilimlerinde bir artış vardır. Tüketiciler, laktoz intoleransı ve süt bazlı ürünlerle ilişkili alerjiler gibi çeşitli sağlık sorunları nedeniyle bitki bazlı gıda ürünlerine daha fazla eğilim göstermektedir. Dahası, tüketicilerin vegan ürünlere yönelmesindeki artış, süt içermeyen peynir gibi bitki bazlı gıda ürünlerinin büyümesini de yönlendirmektedir. Peynir, kaplanmış olabilen ve peynir altı suyu proteini/kazein oranının süt oranını aşmadığı olgunlaşmış veya olgunlaşmamış yumuşak, yarı sert, sert veya ekstra sert üründür. Sütün katı bir forma pıhtılaştırılmasıyla yapılan sütün sert tüketilebilir bir yan ürünüdür.

Peynir tozunun gıda endüstrisinde çeşitli uygulamaları var

Küresel peynir pazarı, gelişen ekonomiler, peynir ürünlerinin kolay bulunabilirliği ve süt ürünleri tüketimindeki artış gibi faktörler nedeniyle bir büyüme eğilimi görmektedir. Peynir tozunun gıda endüstrisinde fırıncılık ve şekerleme; atıştırmalıklar ve tahıllar; hazır yemekler; çorbalar, soslar ve soslar gibi çeşitli uygulamaları vardır. Hızlı Servis Restoranları (QSR) endüstrisi olarak da bilinen küresel fast-food endüstrisi önemli bir oranda yükseliyor. Bu endüstri, çeşitli gıda ürünlerinde temel bir bileşen olarak peynire olan yüksek talebe tanık oluyor. Bu nedenle, peynire olan talep Domino’s Pizza, Inc. (ABD), Pizza Hut of Yuml Brands (ABD) ve Papa John’s International, Inc. (ABD) gibi dev fast-food zincirleri nedeniyle artıyor. Yoğun programlar ve küresel olarak paketlenmiş gıdalara olan talebin artması nedeniyle hazır veya hazır yemeklere olan bağımlılığın artması gibi değişen yaşam tarzları, fast food ürünlerine olan talebi artırmış ve nihayetinde peynire olan talebi körüklemiştir. Ayrıca, televizyon, basılı medya ve internet aracılığıyla yapılan reklamlar gibi çizgi üstü satış promosyon faaliyetleri de insanlar arasında peynir bazlı fast-food ürünlerine ilişkin farkındalığı artırmıştır. Batı mutfaklarının artan etkisi, harcanabilir gelirlerin artması ve biber, sarımsak, kırmızı biber gevreği ve kekik turşusu gibi bir dizi aromalı peynir ürününün piyasaya sürülmesi, peynir pazarını yönlendiriyor. Peynir, Avrupa ve ABD gibi Batı ülkelerinde temel bir gıda olmasına rağmen, çok yönlülüğü, küresel olarak tüketicilerin farklı zevklerine ve tercihlerine hitap etmesini sağlıyor.

Batı mutfaklarında yüzlerce çeşit peynir kullanılıyor

Batı ülkelerinin mutfakları çeşitlidir, ancak onları diğer bölgelerden ayıran ortak özellikler vardır. Batı mutfaklarında kullanılan yüzlerce çeşit peynir ve diğer fermente süt ürünü vardır. Hızlı batılılaşmanın etkileri, Avrupa ve ABD dışındaki ülkelerde peynire olan talebin artmasına yol açmıştır. Peynir içeren paketlenmiş yemeklere olan tüketici talebindeki keskin artış ve gıda işleme endüstrisinden gelen artan talep de pazarı ilerletiyor.

Örneğin, Japonya’da AB ile serbest ticaret anlaşması 2019’da yürürlüğe girdi ve bu da Avrupa peynirinin Japon tüketiciler için bulunabilirliğini artırdı. Hazır yiyecekler ve yemeye hazır ürünler pişirmesi kolaydır ve hazırlama süresinden tasarruf sağlar. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çalışan kadın sayısının artmasıyla birlikte, hem lezzetli, hem taze, hem de besleyici, kolay ve hızlı hazırlanabilen ürünlere olan talep artmaya devam ediyor.

Peynir aromalı hazır yemeklere eğilim artıyor

Peynir, karakteristik bir lezzet katmak için çeşitli hazır yemek ürünlerinde kullanılır. Tüketicilerin peynir aromalı hazır yemek ürünlerine olan eğiliminin artması nedeniyle, peynire olan talebin dünya çapında artması bekleniyor. Tüketiciler, beslenmeden kolaylığa ve tada kadar çeşitli nedenlerle peynir satın alıyor. Aynı zamanda, düzenli peynir tüketicileri pazardaki peynir seçenekleri söz konusu olduğunda yeni ilgi alanları ve beklentiler geliştiriyor. Örneğin Avrupa’da, peynir ambalajlarındaki çevresel ve etik iddiaların artışından da anlaşılacağı üzere sürdürülebilirlik daha da önemli hale geliyor. Amerika’da, doğal ve temiz etiketli peynirler daha popüler hale geliyor. Ancak, şu anda en güçlü itici güç sağlık ve 2025’in en önemli peynir trendlerinin her biri bu önemli tüketici endişesine değiniyor.

Atıştırmalık peynir

Her üç ABD’li peynir tüketicisinden biri, peyniri diğer atıştırmalıklara ve ikramlara göre daha sağlıklı bir alternatif olarak tüketiyor. Dünya çapındaki peynir markaları, proteinden kalsiyuma ve keto dostu olana kadar peynirin besinsel faydalarını tanıtarak tüketicilerin sağlıklı atıştırmalıklara olan artan ilgisinden yararlanıyor. Ek olarak, üreticiler özellikle Asya’daki atıştırmalık tüketicilerine hitap etmek için heyecan verici ve yerel olarak ilham alan tatlar etrafında yenilikler yapıyorlar.

İşlevsel faydalar

Daha fazla tüketici “işlevsel faydalar” için de peynire yöneliyor. Örneğin, Çinli tüketicilerin % 64’ü peynirin bağışıklıkları için iyi olduğunu düşünüyor. Ancak eklenen işlevsel içeriklere sahip peynir için de fırsat yüksek. İngiltere’de Benecol, bitki stanolleri kullanan düşük yağlı, kolesterol düşürücü bir krem ​​peynir piyasaya sürdü. ABD’de, ebeveyn olan peynir tüketicilerinin % 27’si sizin için daha iyi iddiaları olan bir peyniri deneyeceklerini söylüyor.

Daha iyi vegan seçenekler

Babybel, Boursin ve Philadelphia gibi büyük peynir markalarının portföylerine yakın zamanda vegan seçenekler eklemesiyle vegan peynire olan talep artıyor. Tat ve doku iyileşmeye devam ederken, vegan peynirlerin süt peynirleriyle rekabet edebilmek için besin değerlerini de iyileştirmeleri gerekecek.

Örneğin, 2021 yılında piyasaya sürülen vegan peynirlerin % 22’si vitamin/mineral takviyeli olmasına rağmen, ortalama bir vegan peynirin 100 gramında yalnızca 5 gram protein bulunurken, süt ürünlerinden elde edilen peynirde bu miktar 13 gramdır.