Manyetik ve kütlesel akışmetreler ile krema standardizasyonu

Manyetik ve kütlesel akışmetreler ile krema standardizasyonu

Standardize edilmiş kremanın akış miktarı fazlalık olarak ayrılan kremanın oransal kontrol vanası ile kontrol edilir. Bu işlemler ile birlikte, yağsız süt ile standardize edilmiş krema istenilen yağ oranında ayarlanır ve süt standardizasyonu sağlanmış olur.

Egemen DEMİRKOL – Endress Hauser Endüstri Yöneticisi – egemen.demirkol@tr.endress.com

Krema standardizasyonu sisteminin hassasiyeti ve güvenirliği, krema ve standardize edilmiş sütün ürün kalitesi ve maliyet tasarrufu açısından kilit rol oynamaktadır. Seperatörde ayrıştırılan sütün krema yoğunluğunun ölçülüp kontrol edilmesi ile krema ve yağsız süt istenilen oranda karıştırılarak belirli bir standartta yağ oranına sahip süt elde edilir. Krema fazlası ise fabrika içerisinde farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Tesise gelen ortalama % 3.6 yağ oranına sahip çiğ süt yüksek sıcaklıkta ve kısa sürede ısıl işlemden geçtikten sonra (HTST) seperatörde krema ve yağsız süt olarak ayrıştırılır. Krema genel olarak % 35-50 yağ oranına sahip olacak şekilde standardize edilir. İstenilen yağ oranına getirilen krema seperatör çıkışında tekrar belirli bir oranda yağsız süt ile karıştırılır. Standardize edilmiş krema ile yağsız sütün istenilen oranda karıştırılması ile standart yağlı süt elde edilmiş olur.

Manyetik ve kütlesel akışmetreler ile krema standardizasyonu

Elektromanyetik akışmetreler yağsız sütün ve kremanın akışını ölçmek amacıyla kullanılır. Ancak standardizasyon prosesinde ölçüm noktaları farklılık gösterebilir. Örneğin aşağıda şemasını görebileceğiniz uygulama örneğinde yağsız sütün akış miktarı standart sütün akış miktarından kremanın akış miktarı çıkarılarak elde edilmektedir.

Krema hattında yoğunluk ölçümü için kullanılan Promass kütlesel akışmetreler ile kremanın yağ içeriği sürekli olarak takip edilmektedir. Bir oransal kontrol vanası ile belirli bir set değerine göre krema hattına deşarj edilen yağsız süt sayesinde standardize krema elde edilmiş olur. Elektromanyetik akışmetre ve bir kapama vanası yardımı ile standardize edilmiş krema belirli bir oranda yağsız süt hattına gönderilir.

Standardize edilmiş kremanın akış miktarı fazlalık olarak ayrılan kremanın oransal kontrol vanası ile kontrol edilir. Bu işlemler ile birlikte, yağsız süt ile standardize edilmiş krema istenilen yağ oranında ayarlanır ve süt standardizasyonu sağlanmış olur.

Standardize edilmiş sütün çıkış hattındaki bir elektromanyetik akışmetre ile sütün debisi anlık olarak izlenir. Standardize edilmiş süt çift yönlü ısı değiştiriciden geçerek son ürünün depolanacağı tanklara gönderilir.

Hijyenik uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılan Promag53H akışmetreler ile yüksek yağ içeriği olan noktalarda dahi % 0.2 hassasiyete kadar ölçüm yapılabilmektedir.

3A standardına uygun ve EHEDG temizlenebilirlik sertifikalarına sahip Promag53H akışmetreler ayrıca Tri-Clamp, DIN11851, SMS1145 gibi sektörde sıklıkla kullanılan proses bağlantısı seçeneklerine de sahiptir.

Standart olarak % 0.1 ve istenirse % 0.05 akış ölçüm hassasiyetine ulaşabilen Promass83F kütlesel akışmetreler ile krema standardizasyonunda çok kritik bir parametre olan yoğunluk bilgisi de 0.0005g/cm3 hassasiyet ile elde edilebilmektedir. Kendi yazılım paketi ile içerisine konsantrasyon tabloları tanımlanarak konsantrasyon bilgisini de verebilen Promass 83F kütlesel akış metreler, Promag 53H modellerinde olduğu gibi hijyenik uygulamalarda gerekli bütün sertifikasyon ve uygunluklara sahip olarak seçilebilmektedir.

APV firması Proje ve Ekipman Satış Müdürü Şuayip Öztürk, kullandıkları standardizasyon ünitelerinde Endress+Hauser ile çalışmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ve özellikle yoğunluk ölçümünde kullandıkları kütlesel debimetrelerin performansından oldukça memnun olduklarını ifade ediyor.