IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin: “Türkiye’de taze meyve ve sebze lojistiğinde yoğun olarak kullanılan tek kullanımlık siyah plastik kasalar ve kullanımı sona erdikten sonra temizlenmeden kullanılan çok kullanımlı plastik kasalar insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor”.
Dünyanın en büyük perakende tedarikçilerinden olan IFCO Systems’ın Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, Türkiye’de taze meyve-sebze ürünlerinin lojistiğinde ve teşhirinde kullanılan plastik kasaların büyük bir kısmının ilgili gıda ve hijyen mevzuatlarına uymadığını, bir çoğunun gıda dışı işletmelerden toplanan, daha öncesinde temasta bulunduğu maddenin ne olduğu bilinmeyen hurda plastikten geri dönüştürülerek imal edildiğini ve bu durumun insan sağlığı için ciddi bir tehdit olarak algılanması gerektiğini söyledi.
IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, operasyonlara başlama ve hizmet verme süreçleri hakkında bilgi verirken öncelikle, Türkiye’de icra edilen taze meyve sebze lojistiğinde Gıda Hijyeni Yönetmelikleri’ne uygun kasa ve lojistik sistemleri konusundaki eksiklikleri dile getirdi.
Türkiye’de geçerli olan gıda ile ilgili yönetmeliklerin, gıda ile temas edecek ambalajların geri dönüşümlü malzemeden üretilemeyeceğini ve yeniden kullanılabilen ambalajların her bir kullanım öncesinde temizlenmesi gerektiğini açıkça belirttiğini aktaran Aytekin, ne yazık ki ülkemizde meyve sebze ürünlerinin taşınmasında ve teşhirinde kullanılan ambalajların büyük bir bölümünün siyah tek kullanımlık plastik kasalardan oluştuğunu ve bunların genel olarak gıda ile teması uygun olmayan geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ambalajlar olduğunun altını çizdi. Bir çok Avrupa ülkesinde siyah poşetler gibi, siyah tek kullanımlık plastik kasaların meyve-sebze ürünleri için kullanımının insan sağlığına tehdidi yüzünden yasaklandığını dile getiren Aytekin, gerekli kontrollerin yapılmamasından ve eşit olmayan rekabet koşullarından dolayı, ülkemizde birçok üretici ve perakendeci taze meyve sebze taşımasında ve teşhirinde insan sağlığını tehdit eden tek kullanımlık siyah plastik kasaları kullanmaya devam ediyorlar” dedi.
Plastik kasalar yıkanmıyor
Ülkemizdeki taze meyve sebze lojistik uygulamalarındaki eksikliklerden bahsetmeye devam eden Aytekin, tek kullanımlık siyah plastik kasalar haricindeki bir diğer dikkat edilmesi gereken konunun ise çok kullanımlık ya da yeniden kullanılabilir plastik kasa kullanan üretici ya da perakendecilerin her bir kullanım sonrasında, kasalarını temizlemesi gerektiği olduğunu aktardı. Mevcut durumla ilgili Aytekin şunları söyledi, “Ülkemizde ne yazık ki, hem üreticilerin hem de perakendecilerin birçoğu, her bir kullanım sonrası da meyve sebze lojistiği için yeniden kullanacakları plastik kasaları yıkamıyorlar. Kullanımları satış noktalarında sona eren kasalar, satış noktalarında yer olmadığı için genel olarak dışarıda stoklanıyorlar; dışarıda açık alanda stoklanan kasalar her türlü bulaşma riskine açık. Aynı zamanda satış noktasında boşa çıkan kasaların bir bölümü perakendecinin gıda harici iade ürünlerini, mağazadan deposuna sevk etmesi için de kullanılıyor. Gıda harici ürünler için kullanılan ve açık alanda her türlü hijyenik tehdite açık olarak stoklanan bu kasalar, herhangi bir temizleme ya da yıkama yapılmadan yeniden üreticilere tahsis ediliyor ve içerilerine çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için aldığımız meyve sebzeler konarak yeniden satış noktalarına sevk ediliyor. Aldığımız meyve sebzeyi evimizde bol su ile yıkamanız içinizi ne kadar rahat ettirir ya da hiyenik olmayan ambalajdan dolayı ürüne bulaşma riski olan zararlılar ne derece dezenfekte edilebilir bilemiyorum; fakat bu uygulamanın ilgili gıda hijyeni mevzuatlarına uygun bir şekilde yapılmasının ve ilgili kontrol sistemlerinin kurulmasının gerekliliğinin altını çizmekte fayda görüyorum.”
IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, “IFCO olarak dünyanın en büyük perakendeci ve taze gıda tedarikçilerine, taze gıda ürünlerindeki paketleme ve lojistik ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarlanan, kaliteli ve verimli, yeniden kullanılabilir ambalaj ile nakliye çözümleri sunuyoruz. Türkiye’de de pazarda faaliyet gösteren taze gıda tedarikçisi ve perakendeci firmalara kaliteli lojistik çözümleri sunarak pazara yeni bir soluk getireceğiz. IFCO, Avrupa’daki gibi Türkiye’de de perakende devleriyle lojistik çözüm ortağı olmayı hedefliyor” dedi.
Taze gıda lojistiğinde “Akıllı Çevrim” ile hijyenik sistem
IFCO, taze gıdanın hijyenik koşullarda lojistiğinin sağlanması için her bir kullanım sonrasında yıkama merkezlerinde en hijyenik koşullarda temizlediği katlanabilir plastik kasalarını anlaşma yaptığı perakendecilerin taze gıda tedarikçilerine kiralıyor ve tedarikçi firmalar taze gıda ürünlerini hijyenik IFCO Kasaları içerisinde anlaşmalı perakendecilere sevk ediyor. Perakendecilerin satış noktalarında boşa çıkan IFCO kasaları, IFCO tarafından toplanıyor ve bir sonraki kullanıma hazırlanmak üzere IFCO Yıkama Merkezleri’ne getiriliyor.
IFCO’nun Akıllı Çevrim adını verdiği bu hizmet sayesinde; perakendeciler tüm taze gıda tedarik zincirleri içerisinde standart kasa kullanmanın verimliliğinden faydalanıp, ürünlerini satış noktalarında, en çekici teşhir biçimleriyle müşterilerine sunuyor. Perakendecilere taze gıda ürünü tedarik eden firmalar ise, IFCO Akıllı Çevrim sayesinde hijyenik, standart olarak yüksek kaliteli ve tek kullanımlık plastik ve karton kasalara kıyasla daha ekonomik ambalaj çözümlerinden, herhangi bir yatırım maliyetine gerek duymadan faydalanmış oluyor.
IFCO, kullanım ömrü içerisinde bir çok IFCO müşterisinin, hijyenik yıkama sonrasında defalarca kullanabildiği dayanıklı IFCO kasaları ile, tek kullanımlık ahşap, karton ve plastik kasalara kıyasla çok daha çevreci, daha sağlam ve daha az enerji gerektiren bir ambalaj ve lojistik çözümü sunuyor.