2011 yılı itibariyle faaliyete başlayan Nanolab Laboratuvarlar Grubu, Türkiye’de TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Akreditasyonuyla, 350’nin üzerinde akredite metotla hizmet veriyor.
Nanolab Satış & Pazarlama Direktörü Hasan Mutlu; kapsam, akreditasyon, numune sayısı ve müşteri profili konularında Türkiye’de ilk 5 laboratuvarın arasına girerek, kısa zamanda büyük başarılara imza attıklarını söylüyor: “Sadece 6 yıl gibi kısa bir sürede faaliyete geçen, merkez ve 6 şubemiz ile birlikte geniş hizmet ağımızı oluşturduk. Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak üreticiler ve tüketicilerin çözüm & analiz ortağı olmayı sürdürüyoruz.
Kurulduktan 1 sene sonra (2012) yılında ilk şubemiz ve Edirne ilinin ilk özel gıda kontrol laboratuvarı olan Edirne Nanolab laboratuvarını pestisit ve bebek mamalarında uzmanlaştırarak faaliyete geçirdik. 2 yıllık araştırma ve yatırım sürecinden sonra 2015 yılında Samsun ve Bandırma şubelerimiz faaliyete geçirdik. Yine bölgesinin tek özel gıda kontrol laboratuvarı olan şubelerimizden Bandırma şubemizi gıda analizlerinin yanında ‘Yem Analizleri’nde uzmanlaştırdık. 2015 yılında gıda ve yem analizlerinin dışına çıkarak İSG analizleri, Sağlık bakanlığı izinli “Havuz Suyu” analizleri ve “Kozmetik Analizleri”nde merkez laboratuvarımızda izinlerimizi aldık. 2016 yılında Giresun ve Bursa (lisanslı depoculuk) laboratuvarlarımızı faaliyete geçirdik. 2017 yılında merkez laboratuvarımızda çevre kapsamında atık su ve emisyon-imisyon analizlerinde izinlerimizi alarak ilk gıda dışı analiz şubemiz olan Çorlu şubemizi çevre analizlerinde uzman ekibimizle faaliyete geçirdik.”
“Yapılanmamız markalarımızın doğuşunu peşinde getirdi”
Analiz hizmetlerinin uzmanlıklarının çeşitlilik göstermesi ile birlikte organizasyonlarını 3 farklı yapıya bölerek organize ettiklerini ifade eden Mutlu, “Bu yapılanmamız markalarımızın doğuşunu peşinde getirdi. NanoLab.Fooda markamız altında Gıda, Yem, Ambalaj, Hijyen analizlerini, NanoLab.Industria markamız altında Çevre (Atık Su, Atık, Emisyon-İmisyon, Deniz Suyu, Atık Yağ), İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) ve Su (İçme-Kullanma, Sebil, Havuz, Diyaliz, Kuyu Suyu ve Legionella spp.) analizlerini, Nanolab.Mixta markamız altında Kozmetik ve Tüketici Ürünleri (mutfak malzemeleri, oyuncak, tekstil, ayakkabı vb.) analizleri ile profesyonelleştik” diyor.
Mutlu, uygun maliyetli çözümleri ve geniş akreditasyon kapsamı ile şirketlerin kalite ve sürdürülebilir gelişim kültürünün sürekli olarak ilerlemesine yardımcı olduklarının altını çiziyor: “Üretim bilinci yüksek, marka değerini fark eden ve ihracat yapan şirketler, ürünlerinde daha dinamik laboratuvar kontrolleri yapılmasına dikkat ediyorlar. Şirketler, uygun olmayan ürün üretimlerinde, marka değerinin zarar görmesi, pazardan ürün çekmeleri ile birlikte oluşan maddi kayıplar ve ihracatta oluşan vakit kayıplarından kaçınmak için analiz kontrolleri yaptırmak gerekir.”
“Gelişen mevzuatlara hızlı adapte oluyoruz”
“Tüm bu başarılarımızın altında günümüz işletme trendlerini takip ediyoruz” diyen Mutlu, dijital entegrasyona inandıklarını vurguluyor ve ekliyor: “İnsan kaynaklı hataların önüne geçmek, etkin izlenebilirlik yapmak ve her türlü iş partnerimiz ile yapılan temasları kayıt altına alarak sürdürülebilir ilişkiler kuruyoruz.
Dijitalleşerek hızlanan günümüz şartlarına ‘Dinamik Yapımız’ ile ayak uyduruyoruz. Bunun için ekibimizi genç iş arkadaşlarından oluşturuyoruz. Organizasyon yapımızda değişiklikler yaparak hızlı hareket ediyor ve yaratıcı çözümler sunabiliyoruz. Dinamik yapımızı yaptığımız işin tamamında benimseyerek teknolojik altyapımız ile gelişen mevzuatlara hızlı adapte oluyoruz.”
Mutlu, “tüm bu iletişimleri kurabilmek için sizleri dinliyor ve sürdürülebilir ilişkiler için deneyimlerimizi kayıt altına alıyoruz” diyor: “İletişim kanallarımızı genişleterek (etkin sosyal medya, whatsapp vb.) ulaşılabilirliğimizi artırıyoruz. Dijital yapımızla ‘memnuniyet anketleri’ni etkin şekilde gerçekleştiriyor, şikayetlerinizi kayıt altına alarak izlenebilir çözümler sunuyor ve size temas eden tüm personelimiz hakkında sizlerden yorum alıyoruz. Karşılıklı faydaya inandığımız ilişkilerimizde memnuniyetinizi takip ediyoruz.
Kapsamlarımızı ve enerjimizi sadece “Laboratuvar Hizmetleri”ne yönlendirerek profesyonelliğimizi artırıyoruz. İşletmenizin ihtiyacı olan tüm analizleri gerçekleştirmeyi hedefleyerek hem operasyonel yükünüzü hafifletiyor hem de güvenilir kurum ile çalışarak karar verme sürecinizi hızlandırıyoruz. “360o laboratuvar Hizmetleri”mizle sizlerin analiz danışmanınız olarak yanınızdayız.”
Mutlu, kuruluşun organizasyon yapısı hakkında da bilgi veriyor: “Organizasyon yapımızı yaptığımız değişikliklerle daha dinamik bir yapıya sahip oluyoruz. İş ortaklarımız ile temas eden tüm personelin değerlendirmelerini sizlerle yapıyor, yeni dijital altyapımız ile daha izlenebilir ve tüm isteklerinize karşılık verecek, özel durumların ilgililerce takip edilebileceği sistemleri tercih ediyoruz.”
Gıdaya temas eden ambalajlar kapsamındaki yenilikler
Mutlu, sektöre ilk adımlarını attıkları gıda ve gıdaya temas eden ambalajlar kapsamındaki yenilikleri de şöyle sıralıyor:
1.Ambalaj analizlerindeki yenilikler: Gıdaya temas eden plastik ambalajlarda her geçen gün artan güvenlik tedbirleri; toplam migrasyon analizlerimize ilave olarak spesifik migrasyon analizleri kapsamımıza almamıza teşvik etti. Spesifik migrasyon analizlerinin tercihinde, Avrupa Komitelerinin uygulamalarını ve ihracat taleplerini baz alarak; Ftalat, PAA (primer aromatik aminler) Metal Migrasyonu (Güncel Avrupa Komitesine uygun) Epoksi ve Türevleri çalışmalarını tamamladık.
Alüminyum ambalajların son günlerde gündeme sıkça gelmesi nedeniyle gıdaya temas eden ambalaj kapsamımıza alüminyum malzemeleri de katıyoruz. Alüminyumun saflık oranı ve spesifik alüminyum migrasyonu ile kapsamımızı genişletiyoruz.
Kağıt ambalajları ile ilgili çalışmalarımız devam ederken vereceğimiz akredite analiz hizmetlerinin heyecanını yaşıyoruz.
2.Antibiyotik analizleri çalışmaları: Antibiyotik çalışmaları özellikle hayvansal ürünlerde gelen talepleri karşılamak adına, hız verdiğimiz çalışmalardandır. Bu konuda hizmet veren laboratuvar sayısının az olması, kalitatif (var-yok) çalışmalar yapılması ve çok limitli etken madde tespiti nedeniyle sağlıklı olarak alınamayan analiz hizmetine Nanolab farkıyla değer katıyoruz.
3.Alerjen analizleri çalışmaları: İnsan bünyesindeki ölümcül vakalara yol açması nedeni ile alerjenler her geçen gün daha özen gösterilen bir konu haline gelmiştir. Özellikle ihracatta alerjen analizlerinin daha sık talep edilmesi ile birlikte bu toplumsal ihtiyaç karşılanmaya çalışılıyor. Kriminolojik boyutlarda olan bulaşıları tespit eden analiz yöntemlerimizle; hardal, badem, fındık, susam, ceviz, acıbakla, kaju, süt, yer fıstığı, yumurta akı, antep fıstığı proteini analizlerini gerçekleştiriyoruz.
Son dönemlerde çölyak derneklerinin aktif çalışmaları, ülkemizde glutensiz beslenmeye artan ilgi ve Bakanlık düzeyinde yapılan çalıştaylar ile “Gluten Alerjeni” kontrolleri hız kazanmıştır. Nanolab olarak bu konuda üzerimize düşeni gerçekleştiriyor ve Gluten Alerjeni analizini akredite olarak gerçekleştiriyoruz.
4.Pestisit’te yeni gıda grupları: Organik ve iyi tarım ürünlerinin trend olduğu, pestisit kullanım bilincinin artırılmaya çalışıldığı günümüzde kapsamımızı genişletiyoruz. Et ve et ürünleri, süt, kakao ve kakao ürünleri, çay gibi spesifik ve metotsal olarak zor ürün gruplarında kalıntı alanında çalışmalar tamamlanmıştır. Ayrıca daha geniş taramalar yapabilmek adına analiz edilen etken madde sayısını artırmak için çalışmalarımız sürüyor.
5.Gıda takviyesi analizleri (Sildenafil, Sibütramin, Taurin): Gıda takviyeleri günümüzde besinlere ek olarak artık daha fazla kullanılmaya başlanmışve tüketici bilinci giderek yükselmiştir. Sildenafil ve Sibütramin, ilaç etken maddeleri olup gıda takviyelerinde bulunmaması gereken etken maddelerdir. Taurin ise bir aminoasit olup özellikle enerji içeceklerinde sıklıkla ilave edilir. Bunların gıda ve takviye edici gıdalarda belirli oranlarda kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için tüm çalışmalarımız tamamlanmış olup, yeni etken maddeler için araştırmalarımız devam etmektedir.
Globalleşen dünyanın artık daha dinamik ve esnek olduğunu söyleyen Mutlu son olarak şunları söylüyor: “Her geçen gün tüketim bilinci gelişmekte. Gıda tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünüldüğünde, yüz binlerce yıllık gelişmenin, günümüz bilincinde değerlendirilmesi gerekiyor. Artan teknoloji ve iletişim yeni gıda ürünlerinin raflarda yer almasına neden olurken, araştırmalar geride kalmaktadır. Sürekli güncel olmak ve hızlı adapte olmak gerekliliği vazgeçilmezimiz. Tüm yatırımlarımızı yeni risklere yapıyor, iş ortağı ihtiyaçlarımıza hızlı cevap verecek dinamik sistemler kuruyoruz.”