Organik tarım üretiminde Türk-Alman işbirliği

panel

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, “Bugün panelden çıkacak sonuçlar, gerek Bursa’nın, gerekse Türkiye’nin organik tarım üretiminde potansiyelini gözler önüne serecek. Bu panelde elde edilecek sonuçlar ile bizler bu alanda bir yol haritası çizmiş olacağız” dedi.

Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Almanya Tarım Bakanlığı’nca da desteklenen  “Alman-Türk İşbirliği ile Organik Tarım” paneline ev sahipliği yaptı. Sektör ve organik tarımcıların katılımıyla düzenlenen panelde, organik tarımın yaygınlaştırılması ile sağlıklı bir zeminde üretimi ve ihracata ve ithalattan tüketime kadar olan süreç ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UYMSİB Başkanı Dr. Çalı, “Bugün konusunda uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşen panelden çıkacak sonuçlar, gerek Bursa’nın, gerekse Türkiye’nin organik tarım üretiminde potansiyelini gözler önüne serecek. Bu panelde elde edilecek sonuçlar ile bizler bu alanda bir yol haritası çizmiş olacağız” dedi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ise, son yıllarda Avrupa ülkelerine ihraç edilen tarım ürünlerinde ilaç kalıntısı gibi iddiaların ortaya atıldığına dikkat çekerek “Bu durum incir, kiraz ve armut başta olmak üzere Bursa’nın en önemli ihraç ürünlerinde imajın bozulmasına yol açıyor” diye konuştu.

Almanya ile organik tarımda yapılabilecek işbirliğinin önemli olduğuna işaret eden Aytuğ Onur, “3 milyon gurbetçimizin bulunduğu ve yılda 37 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle ülkemizin en önemli partneri konumunda bulunan Almanya ile organik tarım projesinde de işbirliği yapılmasını oldukça faydalı buluyoruz. Çiftçilerimiz, işletmelerimiz ve ihracatçılarımız bu çalışmaların ardından güvenli ve sürdürülebilir ihracat konusunda daha da bilinçli hareket etme fırsatı bulacak” diyerek sözlerini tamamladı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik de, Bursa’nın bitkisel ve hayvansal üretimde sahip olduğu potansiyele dikkat çekti. Çelik, “Bursa’da organik tarımın yaygınlaşması ve gelişimi için bölgesel ve ürün bazlı proje uygulamalarımız devam etmektedir.  Organik tarım konusunda görev yapan personelimizin eğitimlerine öncelik vererek bu çalışmalarımızı en kısa zamanda başarılı şekilde tamamlamak için çalışıyoruz” dedi.