Waternet’in Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, çocuklarda obezite ve su tüketimi gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu. Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketiminin birçok soruna yol açtığına dikkat çeken Diyetisyen Canan Aksoy, “Özellikle oyun çağındaki çocukların 20 dakikada bir su tüketmeleri gerekiyor. Bu konuda ailelere büyük görevler düşüyor, aileler çocuklarına rol model olmalı” diye konuştu.
Günümüzde çocuklarda sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sorunu uzmanların en çok dikkat çektiği konular arasında yer alıyor. Çocuklarda obeziteye neden olan etkenlerin başında yemek saatlerinin düzensizliği, bol yağlı kızartma ve gazlı içeceklerin aşırı tüketimi geliyor. Ailelerin çocuklarının sıvı ihtiyacını karşılarken suyun yerine gazlı içeceklerin tüketimine izin vermesi, son derece sağlıksız gelişime neden oluyor. Bu bağlamda beslenme kadar su tüketiminin de önemli olduğunu vurgulayan Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, çocuk sağlığında su tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi.
Aksoy, “Ailelerin çocuklarına rol model olması gerekiyor çünkü çocuklar ailelerinden ne görürse onu yansıtıyor. Evde bulunan yiyecekler ve düzensiz yemek saatleri ebeveynlerin sorumluluğunda olduğundan çocukların yeme alışkanlıkları da ailelerden geliyor. Şu an obez olan erişkinlerin % 40’ının çocukluk çağında obez olduğu bilinmekte. Bu nedenle, aileler sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sadece çocuklarına değil, kendilerine de uygulamalılar” diye konuştu.
Çocuğunuz “Susadım” demeden su içirin
Yaz aylarında sıcaklığın artması ve okulların tatil olmasıyla çocukların enerjilerinde artış olacağından bu aylarda su tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle çocuklar oyun oynarken 20 dakikada bir su tüketmesi gerekir. 7-8 yaşındaki kız ve erkek çocuklarının sıvı gereksinimi 1 litredir. 9-13 yaş grubundaki kız çocuklarının ortalama sıvı gereksinimi 2 litre iken erkek çocuklarınınki 2,2 litre’dir.
Diyetisyen Aksoy, konuyla ilgili şunları söyledi: “Çocukların susamasını beklemeden su içmelerini sağlamak gerekir. Susama hissini kontrol eden hipotalamustan, susuzluk sinyali geç gelebilir. İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu gelişen, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir.”
“Yetişkinlere göre susuzluktan daha fazla etkilenen çocuklarda az su tüketiminin sadece fiziksel değil, aynı zamanda konsantrasyon düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi zihinsel sorunlara da yol açtığı görülebiliyor.”