Perakende sektörüne yön veren isimler, Koç Üniversitesi ve Migros işbirliğiyle bu yıl sekizinci kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir araya geldi. 10-11 Mayıs tarihlerinde uluslararası konuşmacıların ağırlandığı konferansın bu yılki teması “Perakendeyi Yeniden Tasarlamak” oldu.
Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde perakende sektörünün ihtiyaç ve dinamiklerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan KÜMPEM (Koç Üniversitesi-Migros Perakende Eğitim Merkezi) bu yıl 8.sini düzenlediği Perakende Konferansında dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlere ev sahipliği yaptı. Perakendeyi yeniden tasarlarken dijitalleşme, çoklu kanal kullanımı, çalışanların geleceğe katkısı, market marka ürünlerin sektöre kazandırdıkları konularında değerlendirmelerde bulunuldu.
Konferansta, Tilburg Üniversitesi’den Prof. Dr. Marnik Dekimpe ve Prof. Dr. Els Gijsbrechts, Mays Business School Coleman Pazarlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Venkatesh Shankar, Microsoft Emea Perakende Direktörü Ramy Fares, European Business School, Operasyon ve Tedarik Zinciri Yönetimi bölümünden Prof. Dr. Alexander Huebner, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KÜMPEM Forum Akademik Direktörü Prof. Dr. Gürhan Kök yaptıkları sunumlarda bugünün dünyasında perakendenin yeri ve gelecekteki konumu ile ilgili görüşlerini paylaştılar.
KÜMPEM Forum Direktörü Dr. Meltem Kayhan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde ise Xedzone Kurucu Ortağı Prof. Dr. Kerem Rızvanoğlu, Demand Known Kurucu Ortağı ve CTO’su Özgür Yazlalı ile Data-Driven Company’den Barış Karakullukçu “Dijital Transformasyon Sonrası ve Deneyim Operasyon Yönetimi” konusundaki deneyimlerini aktardı.
Demir Aytaç: “Migros olarak güçlü insan kaynağımızla perakendenin geleceğini şekillendiriyoruz”
KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nın açılış konuşması, Migros Ticaret A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç tarafından yapıldı. Aytaç, perakendede dönüşümün merkezinde kalifiye ve inovatif düşünebilen işgücünün yattığını vurgulayarak şunları söyledi: “Migros olarak 45 bin kişilik çok büyük bir istihdam merkeziyiz. Çalışanlarımızın yüzde 80’inini Y kuşağı oluşturuyor. Geleceğin perakendeciliğini de şekillendirecek olan bu kuşaktan öğrenecek çok şeyimiz var. Teknolojiyi en aktif kullanan kuşak. Sürekli değişimi ve gelişimi destekleyen, dinamizmi ön planda tutan çalışma ortamımıza güç katıyorlar. Çalışanlarımız rengarenk, yeni nesil salonlarımızda, küçük-büyük gruplar halinde toplanarak yeni projeler üretebiliyorlar. Bu genç ekipten çıkan tüm projeleri destekliyor, yeni fikirlerin yeşerebileceği platformlar hazırlıyoruz. Perakende çok dinamik bir sektör. Gelecekte daha çok insan perakende sektöründe çalışıyor olacak. Biz de Migros olarak her yıl yaklaşık 6.500 yeni çalışanı bünyemize dahil ediyoruz. Yüzde 98 oranında iç kaynaklardan geleceğin yöneticilerini yetiştiriyoruz.”
Prof. Dr. Gürhan Kök: “Türk perakende sektörü teknolojik inovasyona yöneldi”
Türk perakende sektörünün 2000’li senelerde yakaladığı başarıyı sürdürülebilir kılmak için özellikle son beş senedir teknolojik inovasyona yöneldiğini söyleyen Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KÜMPEM Forum Akademik Direktörü Prof. Dr. Gürhan Kök, “Perakendenin her alanında görülen değişimi Türk perakende firmaları global seviyede yarışacak hatta liderlik yapacak ölçüde adapte ediyorlar ve geliştiriyorlar. Biz KÜMPEM olarak bu teknolojik değişime yön verecek araştırmacıları yetiştirmek ve yerli perakendecilerle bu tip projeler geliştirmek için buradayız” dedi.
Ramy Fares: “İnsanlar artık otomobillerini bile online olarak alıyor”
Konferansa katılan Microsoft Emea Perakende Direktörü Ramy Fares, yaptığı konuşmada perakendedeki dijital dönüşüme dikkat çekti. Fares, “İnsanlar artık otomobillerini bile online olarak almaya başladılar. Perakendede başarılı olmak için dijital dünya ile fiziksel dünya arasında bağ kurmak gerekiyor. Perakendenin modeli değişiyor. Tüketiciyi odak noktasına alarak fiziksel mağazalarda deneyim yaşatmak önem kazanıyor. Perakendeciliğin geleceği parlak, dönüşümün kalbinde de inovasyon yatıyor” dedi. Ramy Fares, perakendeye bir sanat olarak bakmak gerektiğine vurgu yaparak Perakende Fütüristi Doug Stephens’in perakendeyi inşa etmek için gerekli kurallarından bahsetti. Fares, 6 maddeyi şöyle sıraladı:
- Mağazalar inşa etmeyin, öyküler inşa edin.
- Ticaret yapmayın, topluluk yaratın.
- Kitlelere satmayın, bana satın.
- Bilime önem verin ama insanın yaratıcı dokunuşunu unutmayın.
- Gelirleri ölçmeyin, deneyimleri ölçün.
- Eğitim vermeyin, prova yaptırın.
Prof. Dr. Venkatesh Shankar: “1 trilyon sensör internete bağlı olacak, kişiselleştirme önem kazanacak”
Thomson Reuters tarafından yenilikçilik konusunda dünyanın en etkili 10 bilim insanından biri olarak gösterilen Mays Business School Coleman Pazarlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Venkatesh Shankar, mobil aplikasyonların online ve offline satın almalardaki etkileri konusunda şu bilgileri verdi: “Kullanıcıların yüzde 90’ı telefonlarına indirdikleri uygulamaları 30 gün içinde silebiliyor. Yüzde 70’i de 90 gün içinde silebiliyor. Mobil işinde olmak kolay değil. Gelecekte 1 trilyon sensör internete bağlı olacak. Her türlü bilgiye herkesin her an erişimi olacak. Yapay zeka pazarlamada çok daha kişileştirilmiş olarak kullanılacak. Bunu kullanamayan şirketler mağazalarını kapatacaklar.”
Dr. Meltem Kayhan: “KÜMPEM’in kuruluş amacı endüstri-üniversite işbirliğini geliştirerek sektöre değer yaratmak”
KÜMPEM Forum Direktörü Dr. Meltem Kayhan, konferans teması olan “Perakendeyi yeniden tasarlamak” başlığına dikkat çekerek, özellikle mobil ve online’daki gelişmeler sebebiyle yeni uygulamalar geliştirmiş perakendecilerin dijital trendlere iyi adapte olarak operasyonlarındaki verimliliği ve optimazasyonu sağlayabildiklerini vurguladı. KÜMPEM’in kuruluş amacının endüstri-üniversite işbirliğini geliştirerek sektöre değer yaratmak olduğunu belirten Dr. Meltem Kayhan, “Perakendecilik ve pazarlama alanında uzman akademisyen konuşmacılarımız müşteri gözüyle araştırma sonuçlarını bizle paylaştılar. Perakendelerin değişiminden bahsederken, perakende araştırmalarının da kendini değiştirdiğini gördük. Sektörün gelişmesi açısından bu tür bilgi paylaşımlarına çok önem veriyoruz” dedi.