Philips’in Hollanda’da kurduğu yeni GrowWise Kentsel Tarım Araştırma Merkezi, sebze meyve gibi tarım ürünlerinin yüksek kalite ve verimlilikte yetiştirilmesi için “LED aydınlatmalı ürün yetiştirme yöntemleri” geliştiriyor.
Aydınlatmada önde gelen adı Royal Philips, bünyesinde en son teknolojileri barındıran GrowWise Kentsel Tarım Araştırma Merkezi’nin kapılarını Hollanda, Eindhoven’da bulunan Yüksek Teknoloji Kampüsü’nde açtı. Philips tarafından yürütülecek araştırmalarla üreticiler, LED aydınlatma ile yılın her ayında, kapalı mekânlarda lezzetli ve sağlıklı gıdalar yetiştirebilecek.
234 metrekarelik alanda kurulan ve dünyanın en büyük tesislerinden biri olan yeni merkezde yapılacak araştırmalar; yapraklı sebzeler, taneli meyveler ve şifalı bitkiler için yetiştirme yöntemleri geliştirecek. Araştırmalar kapsamında buğday ve patates gibi karbonhidrat açısından daha zengin ürünleri kapalı alanlarda yetiştirebilmenin yolları da aranacak.
Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hem beslenme ve işgücüne katkısı hem de sanayimize hammadde üretmesi sebebiyle Türkiye’de tarımın geliştirilmesi bir hayli önemli. LED aydınlatmalı ürün yetiştirme yöntemi, Türkiye’de daha önce Taksim’de bulunan Ek Biç Ye İç Restoranı ve Yaban Mersini yetiştirilmesi gibi projelerde kullanıldı. Yerel gıda üretimine imkân tanıyan, gıda kilometresini ve atıkları azaltan bu yöntemle Türkiye’de kentsel tarımın daha da geliştirilmesi için Philips Türkiye olarak projelere açığız.”
Günışığı olmadan tarım mümkün
Araştırma merkezi temiz ve steril olmanın yanı sıra günışığından ve dışarıdaki havadan tamamen arındırılıyor ve böylece ürün yetiştirme koşulları kontrol altına alınabiliyor. Tesiste kullanılan ve istenilen şekilde ayarlanabilen bağlantılı LED sistemleri, her bir ürün çeşidine veya üretici talebine uygun olarak özelleştirilmiş “yetiştirme yöntemleri” geliştirilmesine olanak tanıyor. Bu sayede ilaçlamaya ihtiyaç duymadan, daha sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilen ve daha lezzetli ürünler elde ediliyor.
Philips GrowWise Kentsel Tarım Araştırma Merkezi, tarım sektöründe yer bulan bir dizi eğilim ve kaygıyı da ele alıyor. Yediklerimizin nasıl yetiştirildiğine, gezegenimize olan etkisine ve tarladan tabağımıza gelene kadar kat ettiği mesafeye yönelik farkındalık artıyor. Bunun yanında, küresel gıda tedariğinde yaşanan ve giderek artan güçlüklerin üstesinden gelebilmek için de yeni gıda üretim yöntemlerine ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.
Kent nüfusunun artması kapalı alan tarımını beraberinde getiriyor
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırma, 2050 yılında dünya nüfusunun 2,3 milyar artacağını ve insan nüfusunun % 66’sının kentlerde yaşayacağını öngörüyor. Diğer taraftan, dünya genelinde tarıma elverişli arazilerin % 80’i hâlihazırda kullanılıyor. Philips, kentlere yakın yerlerde veya kentlerde yer alan kapalı mekânlarda günışığı olmadan bitki ve ürün yetiştirmeye imkân verecek yeni tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için doğru zamanın geldiğine inanıyor. Chicago’da bulunan GreenSense gibi birkaç kent çiftliği bu anlayış kapsamında donatıldı.
Philips GrowWise Kentsel Tarım Araştırma Merkezi, tüketicilerin sağlıklı, güvenli, taze ve yerli gıda üretim ihtiyacını karşılayabilecek bilimsel bir pilot bölge olacak. Araştırma merkezi, teknoloji ve aydınlatma alanında tarla ile tabak arasındaki mesafeyi birkaç kilometreye düşürecek yenilikleri ortaya koyacak. Bunun yanında, yüksek kaliteli sebzeler geleneksel tarım ile karşılaştırıldığında çok az su, enerji ve arazi kullanılarak tüm yıl boyunca hasat edilebilecek.
Ürünler nasıl yetiştiriliyor?
Philips GrowWise Kentsel Tarım Araştırma Merkezi’nde iklim kontrollü sekiz odada yer alan ve yüzey toplamı 234 metrekare olan dört katmanlı, mekanize ekim rafları bulunuyor. Tesisteki her ekim katmanı, özellikle ürün yetiştirmek için tasarlanmış ve formüle edilmiş mavi, kırmızı ve koyu-kırmızı Philips GreenPower LED ışıklarıyla aydınlanıyor ve ihtiyaca uygun ışık seviyesini elde etmek için ince ayar yapılabiliyor. LED ışıkları yüksek enerji tasarrufu sağlıyor ve daha az ısı yayıyor. Böylece, daha düşük sıcaklıklarda çalışmak mümkün oluyor; LED ışıkları bitkinin tam ve eşit şekilde aydınlatılmasını sağlamak üzere bitkilere daha yakın ve uygun olarak konumlandırılabiliyor.
Tüketiciler için gösterim odalarının da yer alacağı yeni araştırma tesisi Eindhoven’da, 135’ten fazla şirkete, 10 bin kadar araştırmacıya, geliştiriciye ve girişimciye ev sahipliği yapan bir teknoloji üssü olan Yüksek Teknoloji Kampüsü’nde bulunuyor.
Bahçecilik aydınlatma teknolojileri alanında 1936 yılından beri faaliyet gösteren Philips, geleceğe yönelik sürdürülebilir gıda üretimini geliştirmek için LED aydınlatmadaki lider konumundan güç alıyor ve bunu yaparken gezegenimize faydalı olmayı ve yaşamımızı iyileştirmeyi hedefliyor.