Trakya Et ve Süt Ürünleri A.Ş., bünyesinde 1986’dan bu yana faaliyet gösteren Polonez, işlenmiş et ürünleri alanında hijyen, kalite ve lezzetli ürünleriyle öne çıkan bir markadır. İstanbul Çatalca’da modern tesisinde üretim yapan Polonez, 8 bin ton yıllık işleme kapasitesi ile tüketicilerine geniş bir ürün gamı sunuyor. Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, Gıda 2000 dergisinin sorularını yanıtladı.
-Sayın Günsoy, sektörünüzün cirosal büyüklüğü veya üretim kapasitesi son 5yılda ne kadardı? 2016 sonunda sektörünüzün ne kadar büyümüş olmasını öngörüyorsunuz?
İşlenmiş et ürünleri sektörünün cirosal büyüklüğünden tahminlerken, sadece ölçümlenebilir, organize perakende verilerini değerlendirebiliyoruz. 2016 yılında sektörde önemli bir cirosal artış olmayacağını öngörüyoruz. 2015 yılı cirosu ile başa baş bir noktada 2016 yılı kapanacaktır.
2016 yılında ülkemizde meydana gelen olumlu-olumsuz gelişmelerden, tüm sektörler gibi şarküteri sektörü de etkilendi. Bu nedenle 2016 yılının ilk çeyreğinden sonra satın alma eğilimindeki daralma sektörümüzü olumsuz etkiledi.
– Sektörünüzün son dönemdeki en önemli artı ve eksileri nelerdir? 2016’da odaklandığınız en önemli konu başlıkları arasında neler bulunuyor?
İşlenmiş et ürünleri sektörü için, en önemli konu, et fiyatlarında istikrarın sağlanmasıdır. Sektörümüzün ana hammaddesi kırmızı et olarak dana etidir. Dana karkas etinin fiyatında 2010 yılından bu yana süre gelen artış eğiliminin durdurulması ve yeni yatırımlarla desteklenmesi ile karkas fiyatları geri gelebilirse, yaşanabilecek maliyet düşüşü, şarküteri ürünlerinin tüketimi artıracaktır. Dolayısı ile şarküteri sektörü için en önemli husus et fiyatları olmaktadır.
Sektörümüzü gözlemlediğimizde en iyi gelişimlerden biri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca yapılan denetimlerin artmasıdır. Bu denetimler ile merdiven altı üretimler engellenebilmektedir. Bu denetimlerin artması, en başta tüketicilerin güvenilir gıdalara ulaşmasını sağlamaktadır.
Ayrıca diğer taraftan da Polonez gibi markalı ürün üreten, gıda güvenilirliği için en iyi şartları sağlayan ve bunun için her daim yatırım yapan, emek veren işletmelerinde piyasa koşullarında haksız rekabete uygulamasını önlemektedir. Bizler de Polonez olarak bu denetimleri destekliyoruz.
Tüketici de artık aldığı ürüne güvenle yaklaşıyor. 2016 yılında belirli ambalaj tasarımlarımızdaki değişikliklere yönelik çalışmalara başladık ve bu konuya odaklandık, 2017 yılında da bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Ayrıca yeni ürün olarak, katma değeri yüksek, tüketicilerimizin lezzet ve kalite açılarından beğenisini kazanacak yeni ürün çeşitlerindeki çalışmalarımıza odaklandık. 2014 yılının sonlarına doğru yağı azaltılmış protein değeri yüksek Fit Yaşam serimizi tüketicimiz ile buluşturmuştuk. Bu yeni ürün grubunu da 2015 ve 2016 yılında yeni ürünlerle geliştirmek için çalışmalarımızı yaptık. Jambon, füme et gruplarından oluşan bu ürün grubuna bu sene inovatif bir ürün daha ekledik. 2016 yılında bu grupta Fıstıklı Hindi Füme ürünümüze tüketicilerimiz beğenisine sunduk. 2016 yılında özellikle fit yaşam grubu satışlarımızda ön plana çıktı, tüketicilerimizden bu seri ile ilgili çok olumlu dönüşler aldık.
-Fit Yaşam ürünlerinin pazar payı nedir?
Polonez Fit Yaşam ürünlerinin Ar-Ge çalışmalarını yaparken en öncelikli hedefimiz et ürünlerinde hayvansal yağ içeriğinden dolayı kaynaklanan kalorisinin yüksek olması yönündeki algıyı değiştirebilmek, tüketicilerimize düşük yağ oranlı ve yüksek protein içerikli ürünler sunabilmekti. Yaptığımız çalışmalar sonucu dana, hindi, tavuk etinden mamul jambon, füme et ürünlerinde yağ oranının en fazla % 2 oranında tutmayı başarabildik ve oldukça olumlu dönüşler aldık ve almaya devam ediyoruz. Fit Yaşam grubunda çeşitliliğimizi artırmaya, en son rafa sürdüğümüz yeni çeşidimiz Fıstıklı Hindi Füme ile devam ediyoruz. Fit yaşam grubu ürünlerimizin de cirodaki payları her gün artmaktadır.
-Gıda güvenliği konusunda firmanızın yaklaşımını öğrenebilir miyiz?
Gıda güvenliği ve kalite konusundaki uygulamalarında, dünya standartlarına uygunluk gözeten Polonez bu konuda gerekli sertifikaları almaya öncelik vermiştir. Gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olan GMP (Good Manufacturing Practice), gıda üretim tesislerinin hijyen uygulamalarını belirleyen GHP (Good Hygienic Practices), gıda güvenliği yönetim sistemlerini içeren ISO 22000 belgelerine sahip olan Polonez, gıda işletmelerinde sağlıklı üretim için gerekli hijyen şartlarının belirlenmesini kapsayan ürün güvenirliği sistemi HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) standartlarına uygun olarak üretim yapmaktadır. Bunun yanı sıra Polonez, BRC (British Retail Consortium) ve IFS (International Food Standarts) kriterlerine uygulayarak, kalite güvence sisteminde sürekli iyileştirme ve geliştirme hedeflerini sağlama çalışmalarına devam etmektedir.
Bu uygulamalar, kalite kontrol laboratuvarlarımız, İstanbul İl Kontrol Laboratuvarları gözetiminde bilimsel olarak ürünler üzerinden de izlenmekte ve analiz edilmektedir.
-Sektörünüzün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki 5 yılda en önemli hedefiniz nedir?
İşlenmiş et ürünleri sektöründe tüketimin artmasını sağlayacak en önemli unsur, kırmızı et fiyatlarıdır. Ayrıca organize perakendenin önümüzdeki 5 yılda yaşayacağı gelişmeye paralel olarak da büyüme olacaktır.
Kırmızı et fiyatlarında izlenen politikalar ile maliyet düşüşü gerçekleşirse, işlenmiş et ürünleri sektörü ciddi bir potansiyel ile büyümeye açık olacaktır.
Sektörümüzü Avrupa ve Amerika pazarlarında incelediğimizde, tüketimin en az 10 kat fazla olduğunu görüyoruz, bu da sektörümüzün gidecek çok yolu olduğunu bizlere gösteriyor.
-Türkiye’deki yıllık et tüketimi ve üretimiyle ilgili bilgi verir misiniz?
Kırmızı et tüketimin yaklaşık olarak 13 kg üzerinde olduğunu tahmin edebiliyoruz. TÜİK verilerine göre 2015 yılında kırmızı et üretimi 1 milyon tonun üzerinde gerçekleşti.
-Biraz da mağazalarınızdan söz eder misiniz?
Polonez markasının “Brasserie Polonez” olarak Caddebostan ve Palladium Tower’da 2, “Grill Polonez” olarak Palladium Tower’da 1 mağazamız var. İstinye Park’ta ise “Polonez Şarküteri” ile faaliyet gösteriyoruz. Şirketimiz, mağaza sayısını da uygun lokasyonlarla artırmayı planlıyor.
-Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ar-Ge çalışmaları, teknolojik yenilikler ve ürün geliştirme konusundaki çalışmalarını ara vermeden sürdüren Polonez, sektöründe pek çok ilke imza atmıştır. İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Alanya ve Antalya’daki bayileri kanalıyla geniş bir dağıtım ağına sahip olan Polonez, Türkiye’nin seçkin zincir marketleri, perakende satış noktaları ve toplu tüketim alanlarında tüketiciyle buluşmaktadır.
Yeni yatırım ve büyüme planları doğrultusunda gelişimini sürdüren Polonez, bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da hijyen, kaliteli ve lezzetli işlenmiş et ürünleri prensiplerinden taviz vermeden, tüketicisinin güvenine layık olmayı sürdürecektir.