Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Private Label Zirvesi, Türk perakende sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından düzenlenen zirve, sektörün nabzını tutarken yaklaşık 600 kişilik bir katılım ile bu yıl yine üretici, tedarikçi ve alıcılarla sektörün diğer temsilcilerini buluşturdu.
27 Ekim 2016 tarihinde Crowne Plaza İstanbul Asia/Kurtköy’de gerçekleşen etkinlikte, aynı kalitedeki bir ürünü veya hizmetler topluluğunu, daha ekonomik ve rekabetçi bir fiyata satın alabilme imkânı sunan “Private Label” kavramı ele alındı.
PLAT Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer yaptığı açılış konuşmasında, “Amacımız birlikteliği sağlamak. Her geçen sene artan bu cirolar bizleri mutlu ediyor. Bu mutluluğun devamı için Private Label üreticileri olarak bir araya geliyoruz” dedi.
İmer Özer’den sonra söz alan Yankı Yalçın, “Tüketicinin özel markalı ürün satın almasının nedeni özel markalı ürünlerin ‘daha ekonomik’ olması. Günümüzde özel markalı ürünler tüketicinin gözünde daha kaliteli görünüyor. Tüketici, özel markalı ürünlerin normal markalar kadar kaliteli olduğunu düşünüyor. Öneri üzerine alınan ürünlerde de artış trendi var. PL pazarın 16,1’ini oluşturuyor. Büyüme olarak da 10’luk bir büyüme görünüyor” dedi.
“Tarımda hala yeterince verimli satış yapamıyoruz”
Tarım ve toprağın, sanayileşen bir ülkenin en büyük değeri olduğunu söyleyen televizyon programcısı ve ekonomist Cem Seymen, konuşmasında “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmemiz mümkün görünmüyor çünkü tarımda hala yeterince verimli satış yapamıyoruz. Fark yaratmak için beraber çalışmamız ve Türkiye’nin sergilediği kalkınmanın devam ettirilebiliyor olması gerekiyor. Akıl, zekâ ve bilime yatırım yapan Avrupa ülkeleri fark yaratmak için uğraşıyor fakat farkı biz yaratmalıyız” dedi.
BİM İcra Kurulu Üyesi ve COO’su Galip Aykaç, Private Label hakkında yaptığı konuşmada, “Ciromuzun yüzde 70’ini özel markalı ürünler oluşturuyor. Sene sonuna geldiğimizde yaklaşık 14 milyarlık özel markalı ürünler ciromuz olacak. Birçok ürünü sizlerden alıyoruz. 500 civarında tedarikçiyle çalışıyoruz. Yan hizmet sağlayıcılarımızla beraber 300-350 bin aileye geçim imkânı veren bir kurum haline geldik. Bunları biz tek başımıza yapmadık, sizlerle beraber gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Cem Rodoslu, “Migros markalı ürünleri markalı ürünlere rakip değil, tam tersi tamamlayıcı bir seçenek olarak görüyoruz. Özgün markalı ürünlerin, markalı ürünlerle birlikte toplam büyümesini sağlamanın, uzun vadede sektöre katkısına odaklanıyoruz” dedi.
“Private Label ürünlere kendi markanızı vermeniz cesaret isteyen bir adım” diyen Cem Rodoslu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Market markalı ürün stratejimizin temelini yüksek kalite konusundaki hassasiyetimiz oluşturuyor”.
Think Neuro CEO’su Yrd. Doç. Dr. Yener Girişken yaptığı konuşmada insanların ürün almada karar verme süreçlerine değindi ve “İnsanlar süpermarkette gezerlerken her bir ürüne sadece ortalama 200 milisaniye bakıyorlar. İndirim duygusunu yaratabilmek adına büyük sayıyı önce görüyorlar ve üzeri çizili sayıdan sonra indirimi gören tüketici satın almayı yapıyor. İnsanlar rafların önündeyken göz hizasına değil, kalp hizasına bakıyorlar” dedi.
Zirvede son olarak söz alan Teközel Genel Müdürü Altan Sekmen, “Özel markalı ürünler pazarının yüzde 80’den fazlası gıda ve içecek tarafında bulunuyor. PLAT’ın daha fazla gıda tarafından üyesi olmalı” dedi.
Zirvenin sonunda sahne alan Cem Yılmaz konuşmacılarla soru cevap eşliğinde bir sohbet gerçekleştirdi.