Ramazan ayı boyunca yerel zincirlerde gıda ürünlerine zam yapılmadığını belirten Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, aynı dönemde toplam satışlarda ise bir önceki yıla göre yüzde 20’ye varan artış yaşandığını söyledi.
Perakende sektöründe Ramazan ayı bereketli geçti. Yerel zincirlerde Ramazan ayı süresince gıda ürünlerinde artış yaşanmazken, dönem itibari ile bakliyat, sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan bolluk, fiyatları önemli ölçüde düşürerek tüketicilerin yüzünü güldürdü. Altunbilek, son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına hareket kazandırdığını aktardı.
TPF’ye bağlı 17 bölgedeki PERDER derneklerinden alınan bilgiler doğrultusunda, yerel zincirlerde 2014 yılı Ramazan ayına göre satışlarda yüzde 20’ye varan bir artış yaşandığını belirten Altunbilek, “Yine bol bereketli bir Ramazan ayını geride bıraktık. Sezonun açılmasıyla birlikte bakliyat, meyve ve sebze ürünlerinde sepetler bir nebze daha ucuza doldu. Bu yıl Ramazan ayı satışlarında, bir önceki aya göre bölgelere göre değişmekle beraber yüzde 35’lik bir artış yaşandı” dedi. Altunbilek, “Ramazanda, temel ihtiyaçların yanı sıra beklentilerimiz doğrultusunda alışveriş çekleri, Ramazan kumanyalarına göre daha fazla talep gördü” diye konuştu.
Ramazan ayının gözdeleri: Et, karpuz ve peynir
Bu yıl Ramazan ayında yerel zincirlerde et ürünlerine, sebze-meyve reyonlarına göre daha çok talep olduğunu belirten TPF Başkanı Altunbilek, et satışlarında söz konusu dönemde yaşanan artışın % 20’ye ulaştığını, özellikle Anadolu’da et tüketiminin arttığını kaydetti. Sıcakların da etkisiyle su ve meşrubat ile manav tezgahında karpuzun en çok satanlar listesinde ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Altunbilek; “Kırmızı ette Ramazan ayı süresince dana kuşbaşı, dana rosto, kuzu kuşbaşı en çok satanlar arasında yer aldı. Meyve-sebze reyonları da oldukça canlıydı. En çok satanlar listesinde karpuz ilk sırada yer alırken, diğer ürünler domates, kavun ve patates oldu. Peynir, süt ve süt ürünleri, ayçiçek yağı, toz şeker, bütün piliç ve Ramazan’ın vazgeçilmezi olan ikramlık tatlıda gerçekleşen satışlarda önemli hareketlilik yaşandı” açıklamasını yaptı.
Süpermarket haziran 2015 enflasyonu rakamları açıklandı
Öte yandan Nielsen Türkiye tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen aylık “Süpermarket Enflasyon Rakamları” da açıklandı. Buna göre tütün ve alkollü içecekler hariç süpermarketlerde paketli hızlı tüketim ürünlerinde Haziran ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre enflasyonu rakamları % 8.9 olarak ölçümlendi. Listede % 15.2 ile yağlar, fiyatı artanlar arasında ilk sırada yer aldı.
Toplam paketli hızlı tüketim ürünlerinde enflasyon artışı
(Sigara ve alkollü içecekler hariç)
Yağlar 15.2
Atıştırmalıklar 12
Gıda ve alkolsüz içecekler 11
Bakkaliye 10.9
Alkolsüz içecekler 10.7
Süt ürünleri 8.3
Kağıt ürünleri 6.2
Ev temizlik ürünleri 5.6
Kişisel bakım (kağıt ürünleri hariç) 5
Toplam 8.9