İklim koşullarının olumlu seyretmesiyle buğday ve baklagillerde, önceki yıllara göre hasat edilen ürün miktarlarında rekor sayılabilecek artış yaşandı. Buğday, arpa ve yulafta son 10 yılın; kırmızı mercimek ve çeltikte (pirinç) son 3 yılın bereketli hasadı gerçekleşiyor.
Kuru gıda ürünlerinde 2015 yılı hasadının verimli ve çok bereketli olduğunu ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Topraklarımızdaki bereket, raflardaki fiyatları düşürmeye başladı. Kuru gıda fiyatlarındaki düşüş, bir nebzede olsa, gıda enflasyonunun ateşini söndürecek. Fiyatlar daha da ekonomik olacağından, vatandaşımız kırmızı mercimek çorbasına, pilav üstü kuru fasulye yemeğine doyacak. Topraklarımızdaki bereket, aile sofralarımıza bakliyat yemekleriyle geliyor” dedi.
2014-2015 yıllarının Ağustos ayında üreticinin verdiği toptan dökme fiyatlarını değerlendiren Mehmet Reis, pirinç ürün grubundaki ortalama fiyat düşüşü % 9,2 iken; dermason fasulyede % 27,27 civarında olduğunu söyledi. Yurtdışından, Türkiye’de yetişen kuru gıda ürünlerine yoğun talebin olduğunu da hatırlatan Mehmet Reis, kuru gıdada fiyat dalgalanmasının ihracata bağlı olabileceğini kaydetti.
Çiftçimizin yüzü güldü
İklim koşullarının olumlu seyretmesi ve çiftçiye verilen destek ile bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü anlatan Mehmet Reis, sadece ülkemizde değil, bu yıl dünyadaki üretiminde bir yıl öncesine göre, daha bereketli olduğunu belirtti. Ülkemizde bu yıl 22 milyon tonun üzerinde buğday üretimi, 320 bin tonun üzerinde kırmızı mercimek üretimi olduğunu kaydeden Mehmet Reis, Ağustos sonu itibariyle nohut, Eylülde kuru fasulye ve çeltik (pirinç) hasadında, mücbir bir sebep olmaz ise alınacak mahsulün verimli olacağını söyledi.
En büyük sorun, ‘ürün karıştırma’
Kuru gıda paketleri içindeki ürünlerin kalitesinin, ilgili kurumlar tarafından daha sık denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Reis, şunları söyledi: “Öncelikle, kalitesiz ürünlerin Türkiye’ye gelişiyle ilgili daha sıkı önlem alınması gerekiyor. Yurtdışından sadece fiyatının ucuzluğundan dolayı gelen kalitesiz ürünlerin ithalatı devam ederse, çiftçilerimiz rekabet edemez ve üretmekten vazgeçer. Aynı zamanda ithal edilen kalitesiz ürünler; yerli ürünlerle karışım yapılarak ya da yerli ürün denilerek piyasaya veriliyor. Böylece, ambalajda yazan cins ve üretim yeri bilgileri, paketin içindeki ürün ile aynı olmuyor ve bu şekilde vatandaş aldatılıyor. Ayrıca, tüketici de pişirme ve lezzet sorunu yaşadığından, sağlıklı beslenmede yüksek kaliteli bitkisel protein açısından çok önemli yeri olan kuru gıda ürünlerinden vazgeçiyor” diye konuştu.