Ramazan arifesi içerisinde olduğumuz bugünlerde tüketiciyi rahatlatacak haberi, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis verdi. Mehmet Reis, “2016 yılında mahsulün bereketli olacağı beklentisiyle, Ramazan ayında kuru gıda ürünlerinde zam beklemiyoruz, aksine kırmızı mercimekte % 25’e varan bir düşüş öngörüyoruz” dedi.
35 yıldır sektörün lideri olarak, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılın Ramazan ayında da zam yapılmasının karşısında olduklarını vurgulayan Mehmet Reis, şunları söyledi: “Pirinç, bakliyat ve bulgur çeşitlerinde, Ramazan ayı boyunca, fiyat artışı olmayacaktır. Ayrıca, Ramazan ayına özel ve kumanyada yer alacak ürünlerde % 10’a kadar fiyat indirimi yapıyoruz” dedi.
Kuru gıdada, iç pazara yetecek kadar ürün var
Ülke genelinde merakla beklenen nisan ve mayıs yağışlarının tarımsal üretime olumlu yansıdığını ifade eden Mehmet Reis, şunları kaydetti: “Araştırmalarımız neticesinde, çiftçimizden üretimle ilgili olumlu haberler aldık. Hububat üretiminde, mücbir bir sebep olmazsa önemli bir sorun çıkmayacağını söyleyebiliriz. Nisan ve Mayıs yağmurları; çeltik, fasulye ve nohut ekimi için toprağı elverişli duruma getirmiştir. Buğday hasadı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Haziran ayında, İç Anadolu Bölgesi’nde Temmuz ayında, kırmızı mercimekte Haziran ayında, Nohut, fasulye, çeltik (pirinç) ürünlerinin hasadı ise Ağustos ve Eylül aylarında yapılacaktır. 2015 yılında son 10 yıl ortalamasının üstünde rekor bir buğday üretimi yapıldı. 2016 yılı üretimin geçen yıla göre % 5 oranında düşeceği tahmin edilmektedir ve diğer ürünlerde iklim koşulları elverişli olursa iyi bir rekolte bekliyoruz” diye konuştu.
Ramazan kumanyası paketlerinde ‘hileli ürünlere’ dikkat
Ramazan ayı ile birlikte gündeme gelen ‘Ramazan kumanyası paketleri’ konusunda hayırsever vatandaşları uyarmayı sürdüren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları belirtti: “Ramazan kumanyası paketlerinde, ne yazık ki, kalitesi ve standardı çok düşük olan, ayrıca ithal ve pişmeyen eski mahsul ürünler kullanılmaktadır. Hayırsever vatandaşlarımıza tavsiyemiz şudur ki, kumanya paketlerini almadan önce, içlerini kontrol etmeleri önemlidir. Ürün cinsinin ve menşeinin, doğru yazılıp yazılmadığına ve kalitesine bakmaları gerekir. Maneviyat yüklü olan bu ayda yardım yaparken; evleriniz için satın aldığınız, mutfağınızda pişirdiğiniz ve güveninizi kazanmış markalı ürünleri tercih ederseniz, yaptığınız yardımın hakkını vermiş olursunuz. Ayrıca, kolilerinin içerisindeki ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu, ilgili merciler tarafından kontrol edilerek, denetlenmelidir” şeklinde konuştu.