Günümüzde kalp hastalıklarına tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavilerin ilerlemesine rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları geliyor. Sağlıklı bir kalp için beslenme alışkanlıkları kazanmanın öneminden bahseden Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, Dünya Kalp Günü kapsamında kalp dostu beslenme için önerilerde bulundu.
Kalp hastalıkları her yıl 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olurken uzmanlar tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi risklerin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığına bağlı erken ölümlerin en az yüzde 80’inin önlenebileceğini belirtiyor.
Dünya Kalp Günü kapsamında sağlıklı beslenmenin önemine değinen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kalp sağlığı için en önemli adım az yağlı besinleri seçmek ve doğru yağları tercih etmekten geçiyor. Bununla birlikte tam tahıl ürünleri ve kuru baklagilleri daha sık tüketmek, sofralarda sebze ve balığa daha fazla yer vermek sağlıklı bir kalp için en elzem ihtiyaçlardır” dedi. Mumcu, kalp sağlığı için önerilerde bulundu;
- *Doymuş yağlar yerine bitkisel yağlar, özellikle de zeytinyağı kullanmak, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
- *Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin olan balık ve diğer deniz ürünleri, damar sertliğinin azalmasına yardım eder, kötü kolesterolün damarlara verdiği zararı azaltarak iyi kolesterolün yükselmesini sağlar, kanı sulandırarak kanın damar içinde pıhtılaşmasını azaltır ve kalp ritmini düzenler.
- *Tam tahıl ürünleri, kabuklu kuru yemişler, ayçiçeği ve mısır yağlarında bulunan Omega 6 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
- *Tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler aynı zamanda çok iyi lif kaynağıdırlar ve lif, damar sağlığı için zararlı olan kolesterolün vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
- *Süt, yoğurt, peynir ve bunlardan elde edilen besinler, kalsiyum açısından zengindir ve kalsiyum kalp ritminin düzenlenmesi için gereklidir.
- Sarımsak, yapısında bulunan kükürtlü bileşikler ile damar içi pıhtılaşmayı engelleyerek kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Elma, suda çözülebilen ve çözülemeyen iki tür lif içerir. Çözülebilen lif olan “pektin” sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Likopen içeriği yüksek kırmızı renkli sebze ve meyveler, kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır.