“Sarten olarak “Ambalajın Süpermarketi” konsepti içinde gıda, endüstriyel ürünler ve kozmetik sektörlerine yönelik teneke ve plastik ambalajlar üretiyor ve piyasaya sürüyoruz. Gıda sektörüne yapılan satışlarımız toplam ciromuzun yüzde 50’sini oluşturuyor.”
1. 2015 yılını nasıl geçirdiniz?
2015 yılının ilk 11 ayındaki veriler yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda 2014 yılının aynı periyodunu yakaladığımızı gösteriyor. TL bazında ise yüzde 20 büyüme var. Türkiye’deki tesislerimizde 2015 yılında 920 milyon TL tutarında bir ciro gerçekleştireceğiz.
Dahil olduğumuz Turquality marka destek programı çerçevesinde hazırladığımız yol haritasında yer alan marka gelişimi, tedarik zinciri bünyesindeki SAP ilintili projeler ve AR-GE departmanımız bünyesindeki yeni yazılım ve altyapı projeleri ile büyük bir atılım içinde bulunuyoruz. Bu ve gündemdeki diğer projelerle 2020’li yıllara emin adımlarla girmeyi hedefliyoruz.
2. 2016 yılına nasıl bakıyorsunuz? Hem firmanız, hem de sektörünüz açısından bir değerlendirme yapar mısınız?
Öncelikle mevcut yapımızı daha da güçlendirmek amacıyla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2016 yılında planlanan yeni yatırım projelerinin başında matbaa kapasitemizin ve baskı kalitemizin artırılmasına yönelik projeler gelmektedir. Gıda sektörü de dahil olmak üzere hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde verimliliğin artırılmasına, dolayısıyla hizmet kalitemizin yükseltilmesine ve maliyetlerimizin düşürülmesine yönelik yatırımlar planlanmıştır. Diğer taraftan, baskı kalitemizde de ciddi gelişmeler olacaktır. Baskı kapasitesindeki bu artışa paralel olarak üretim preslerimiz ve hatlarımızda da otomasyonlar yaparak önemli gelişmeler sağlanacaktır.
Sarten olarak “Ambalajın Süpermarketi” konsepti içinde gıda, endüstriyel ürünler ve kozmetik sektörlerine yönelik teneke ve plastik ambalajlar üretiyor ve piyasaya sürüyoruz. Gıda sektörüne yapılan satışlarımız toplam ciromuzun yüzde 50’sini oluşturmaktadır. Bu grupta metal ambalajda konserve kutuları, yemeklik yağ tenekeleri, kavanoz kapakları; plastikte ise süt ürünlerine yönelik plastik enjeksiyon kap ve kapakları ile kovalar, ketçap mayonez gruplarına yönelik çok katlı plastik ambalajlar, zeytin, turşu ve reçel sektörlerine yönelik pet ambalajlar yer almaktadır.
Aşağıda görüleceği üzere bu sektörlerin potansiyeli, tarım sektöründeki üretim hacmine paralel gitmektedir.
2015 yılından örnek vermek gerekirse domates salça sektöründe; yeni yapılan domates işleme tesislerinin devreye girmesi ve özellikle Ege Bölgesi’nde aşırı sıcaklardan dolayı artan domates üretimi nedenleriyle bu sektöre yönelik metal ambalaj tedarikimizde yoğun bir artış yaşanmıştır.
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ise; yetkililerden aldığımız bilgilere göre 1 Ekim 2015 tarihinde başlayan 2015/16 ihraç sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağına ait üretimin çok düşük düzeylerde gerçekleşmesi bekleniyor. Mevcut şartlar altında bu sezona ait sofralık zeytin ihracatının 50.000 ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Zeytinyağında ise ihracat tahminimiz, 5.000 ton düzeyine ancak ulaşılacağı yönündedir.
Geriye kalan son üç sezonda sofralık zeytin ihracatımız ortalama 75 bin ton düzeyine yerleşirken, zeytinyağı ihracatımız 31 Ekim 2015 tarihinde sona eren 2014/15 ihraç sezonunda, 2012/13 ihraç sezonundaki 92.090 ton düzeyinden, 14.857 ton düzeyine gerilemiştir.
Hizmet vermekte olduğumuz ana sektörlerdeki bu gelişmelere bağlı olarak; yurtdışında yeni pazarlardaki açılımlarımızla ihracat potansiyelimizin de artacağını düşünerek, 2016 yılı sektörel bütçemizi 2015 yılının bir miktar üzerinde hedefledik. Ancak piyasalardaki hızlı değişimler paralelinde 2016 yılı bütçemizi, yılın ilk çeyreği sonunda revize etmeyi planlamaktayız.