Gıda 2000 Dergisi

Savaş, tarım ve gıda üretimine ihtiyacı artırdı

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da yaşam maliyetini her geçen gün artırırken, savaş özellikle kıta Avrupa’sında startupların hızlıca çözüm bulması gereken konulara da dikkat çekti. Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, startupların ivedilikle tarım, sulama, gıda üretimi, geri dönüşüm gibi konularda çözümler üretmesi gerektiğini çünkü bu sektörlerin aniden yükselen fiyatlarla alarm vermekte olduğunu belirtti.

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’da yaşam maliyeti krizini körüklemeye devam ettiğini vurgulayarak, “Avrupa’da başta un ve ayçiçeği yağı olmak üzere temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları ve bazı ürünlerdeki tedarik sıkıntısı tüketiciler için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Savaş, ticaret ve yatırımları yeniden şekillendirirken globalleşen dünyada yeni sıkıntılar baş gösteriyor. Startupların hızlı bir şekilde tarım, sulama, gıda üretimi, geri dönüşüm vb. konularda çözümler üretmesi hayati önem taşımakta. Çünkü bu sektörler hızla yükselen fiyatlarla alarm veriyor. Girişimciler bu konulara odaklanmalı” dedi.

“Tehdit oluşturan durumlara çözüm bulup, pazara adapte edebilmeliler”

Önemli konulardan birinin de gıda krizi ve bunun domino etkisi olduğunu da vurgulayan Eren, “Kimse bu yüzyılda Avrupa’da tekrar bir savaş olacağını öngörmezken şu an yaşanılan durumda doğalgaz, yağ ve hububat sektörlerindeki yükselen fiyatlar ve ilerleyen zamanlar için bilinmemezlik; gözleri sorun çözmeye odaklı, çevik ve nitelikli startuplara çevirdi.

Halihazırda hızlandırma programlarında, inkübasyon merkezlerinde ve teknoparklarda bulunan startuplar savaşın etkilerini ve yarattığı potansiyel sorunları anlayıp yıllardır uzmanlık yaptıkları konuları uygulamaya hızlıca geçirirlerse savaşın daha da derinden hissettirdiği güvenlik, gıda sorunu, ısınma vb. gibi insanların en temel ihtiyaçları için tehdit oluşturan durumlara çözüm bulup, pazara da adapte edebilirler.

“Şirketlerin startuplarla işbirliği yapmaları kaçınılmaz” 

Büyük şirketlerin, dünyanın neresinde olursa olsun karar alma ve uygulama noktasında görece yavaş olması, onların yaratıcılıkları, trendleri takip etmeleri ve savaşın ağır reçetesini hafif atlatmaları açısından startuplarla işbirliği yapmaları kaçınılmaz olmuştur.

Savaşın bizlere gösterdiği en önemli konulardan biri teknoloji şirketlerinin önemi ve bir ülkenin kaderini belirlemedeki yeri oldu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makaleye göre 250 bin yazılım çalışanı ülkelerini savunmak için teknolojiyi kullanma yolu aramakta. Girişimciler bir an önce çalışmalara başlamalı ve tarım, sulama, gıda üretimi, geri dönüşüm vb. konulara odaklanmalı” şeklinde konuştu.

Keiretsu Forum Türkiye hakkında
Keiretsu Forum, 4 kıtada 53 şubesi ve 3.500’ün üzerinde akredite-lisanslı yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olarak tanınıyor. Teknoloji, tüketim malları, internet, sağlık, enerji, gayrimenkul vb. yüksek büyüme gösteren çeşitli sektörlerdeki 1500’ü aşkın girişimci şirkete, 950 milyon dolar üzerinde melek yatırım gerçekleştirilmesine aracılık etti. Türkiye’de 100’den fazla melek yatırımcısı, 20’den fazla kurumsal üyesi 77 girişime 160 milyon TL’den fazla gerçekleştirdiği yatırım ile Türkiye’nin en büyük ve en güçlü melek yatırımcı ağı olmayı başardı. Keiretsu Forum, iş dünyasının önde gelen isimlerinden, özel sermaye yatırımcılarından, risk sermayedarlarından ve kolektif/kurumsal yatırımcılardan oluşan dünyanın önde gelen bir  yatırımcı topluluğu.
Exit mobile version