Sayınlar A.Ş, Türkiye’nin altıncı büyük şehri olan Gaziantep’te 1983 yılında kuruldu. 33 yıllık uluslararası sağlam ve istikrarlı bir geçmişi olan kuruluş, kendi sektörünün önde gelen firmalardan olmayı başardı.
Sayınlar A.Ş., bitkisel yağların tüm çeşitlerinin rafinasyonunu ve ambalajlamasını günlük 300 ton kapasiteyle yaparak, yurtiçi ve yurtdışı pazarlara hizmet veriyor. Özellikle ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, kanola yağı, pamuk yağı ve zeytinyağı üretimi yapılan fabrikada 100 cc’den 18 lt’ye kadar tüm ambalaj çeşitlerinin dolumu gerçekleştiriliyor.
2008’de Türkiye’nin sayılı tesisleri arasında bulunan ve günlük 350 ton kapasiteli ham yağ ve ekstraksiyon tesisini de bünyesine katarak yatırımlarına yağ sektöründe yön vermeye devam etti.
Sayınlar, 2007 yılındaki revizyonlar sonrası yağ sektöründeki son teknolojiyi kullanıyor ve bunun sayesinde dünya standartlarına uygun üretim yapıyor. Teknolojik gelişmeleri sürekli takip eden ve kullanan firma, tamamen otomasyona bağlı ve insan kaynaklı hataların minimum seviyede tutulduğu bir ortamda çalışıyor.
“Üretimin % 50’sini ihraç ediyor”
Sayınlar A.Ş, Turna markasıyla yaptığı üretimin % 50’sini ihraç ederek dünya pazarında önemli bir yer elde ederken, kalan üretimle de yurtiçinde belli bir pazar oluşturdu.
Sayınlar; Arap, Uzakdoğu, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyor. Ayrıca hem yurtiçi hem de uluslararası fuarlara katılarak Turna markasını tüm dünyaya tanıtıp, mevcut pazarlarını geliştirmeyi ve yeni pazarlar bulup tüm dünyada bir marka olmayı hedefliyor.
Sayınlar A.Ş., ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve TSE belgelerini de alarak kaliteye ve standartlara verdiği önemi tescilledi. 2016-2017 yılları içerisinde de Küresel Standart Gıda ve Paketleme sertifikası olan BRC’nin gerekliliklerini yerine getirmiş olan Sayınlar, tescillenmiş kalitesini daha ileri taşımayı hedefliyor. Kuruluş, iş sağlığı güvenliği konusunda da çok hassas.
Sayınlar A.Ş; üretimi sonucu oluşan atıkları yönetmeliklerin de getirmiş olduğu zorunluluklara uyarak, bazılarını kendi tesisinde, bazılarını da lisanlı geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine vererek geri dönüşümünü ve bertarafını sağlıyor.
Edinmiş olduğu ilkeler doğrultusunda faaliyet gösteren kuruluş, üretim kalitesi ve müşteri memnuniyetiyle cirosunu artırdı, 2015 yılındaki 250 milyon TL cirosu ile yeniden Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer aldı.
İlerleyen dönemlerde de değişen piyasa şartlarına ve rekabet ortamına hızla uyum sağlayarak Türkiye ekonomisine katkılarını her geçen gün biraz daha artırmayı hedefliyor.
Ayçiçeği tarımı yetersiz
Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan firma, yağlık tohumlar ve bitkilerin tarım alanları bakımından şanslı sayılabilecek bir konuma sahip. Bölgenin kendine has topraklarında yetişen başta zeytin olmak üzere yağlık ürünlerin sunumunu yapabileceği birden fazla seçeneği var.
Firma, Çukurova Bölgesi’nde bulunan yağlık ayçiçeği tarım alanlarına yakınlık avantajını kullanıyor. Ancak kırma ve rafine tesislerinin kapasitesine rağmen ayçiçeği tarımının yeterli miktarda olmayışı, Sayınlar gibi tüm ulusal firmaları da etkiliyor. Ayçiçeği tarımının yetersiz olması ve oluşan ithalat zorunluluğu sonucu ithal mala ödenen fonlar, bitkisel yağ sektörünü fiyat farkı ve tağşiş sorununa itebiliyor. Bu durumda da kaliteden ödün vermeyen ulusal firmalar, merdiven altı firmaların piyasaları dalgalandırmalarıyla karşılaşmasına neden oluyor. Sayınlar A.Ş. yetkilileri bu anlayışla, ayçiçeği bitkisinin stratejik tarımsal ürünler kategorisine alınması, tağşişe sebep olacak unsurların ve merdiven altı tesislerin engellenmesi gibi konulara dikkat çekerek, alternatif çözüm önerileri ve projeleri geliştirmeye devam ediyor.