SelSanayi, SelJel markası ile gıda jelatini üretiyor. Ağırlıklı olarak şekerleme sektöründe yumuşak jelly, toffee ve marshmallow üretiminde kullanılan SelJel gıda jelatini % 100 doğal ve % 100 helal olmasıyla dikkati çekiyor.
– Sayın Bağdat, Tezman Holding’i ve SelJel’i kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Tezman Holding, 1948 yılında kurulmuş olan, bünyesindeki firmalarıyla Türk İş Dünyası’nın öncü gruplarından biridir. Kimya, gıda, teknik tekstil, bağlantı elemanları, denizcilik, inşaat, gayrimenkul, tarım ve sigorta gibi farklı birçok alanda faaliyet göstermektedir.
Sel Sanayi 1961 yılında sığır derilerinden tutkal/teknik jelatin üreticisi olarak İstanbul’da kurulmuş, ardından 1984 yılında Gönen’e taşınmıştır. 2010 yılında ise ülkemizde sığır derilerinin izlenebilirliği ile ilgili çalışmalar tamamlanınca, SelJel markası ile helal sığır gıda jelatini üretimine Gönen’deki yeni fabrikasında başlamıştır. SelJel tüm dünyada kalitesi ve % 100 helal olması ile ön plana çıkmış ve kabul görmüştür. Bugün üretimimiz % 35-40’ı Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’ya ihraç edilmektedir.
– 2106’nın ilk yarısı nasıl geçti, ikinci yarıyıla nasıl bakıyorsunuz?
2016 yılı Sel Sanayi ve holding şirketleri için olumlu, büyüyerek geçti. Ancak, ülkemizde son dönemlerde yaşanan olaylardan ötürü son çeyrekte bir yavaşlama olacağını ön görmekteyiz.
-Ürün portföyünüzü ve kullanım alanlarını öğrenebilir miyiz?
Sel Sanayi’de sığır derilerinden gıda jelatini ve tutkal/teknik jelatin üretimleri yapılmaktadır. Gıda jelatini, ağırlıklı olarak şekerleme sektöründe yumuşak jelly, toffee ve marshmallow üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca sakız, meyve suyu ve şarap durultmada, sporcu destek içeceklerinde, yumuşak kapsül ve kuşyemi üretiminde kullanılmaktadır. Gıda jelatini % 100 doğal bir üründür ve katkı maddesi değildir. İnsan vücudu için sağlıklı ve içerdiği amino asit çeşitliliği sebebi ile tüketilmesi gereken bir üründür.
Teknik jelatin matbaa sektöründe kâğıt, kitap kaplama ve karton kutu üretiminde kullanılırken zımpara kağıdı üretiminde mobilyacılıkta da tüketilmektedir.
-Kapasite genişletme ve yatırım faaliyetleriniz olduğunu biliyoruz. Bu konu ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Amacımız her zaman büyümek ve ülkemizin takriben 6.500 ton/yıl olan ihtiyacının tamamını tedarik edebilmektir. Şu an için yine kapasite artırma çalışmalarımız devam ediyor. 2017 ilk yarısında devreye girecektir.
-Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Sektördeki sıkıntılardan biri gıda jelatinin katkı maddesi olarak düşünülmesidir. Gıda jelatini % 100 doğaldır ve insan vücudu için sağlıklıdır. Hem triftofan hariç tüm aminoasitleri içerir, hem de eklem ağrıları için orta yaştan itibaren herkesin tüketebileceği saf bir kolajendir.
Jelatin, herhangi bir koruyucu vs. içermediğinden diğer katkı maddelerine verilen E kodu, jelatine verilmemiştir. Jelatin % 100 doğaldır.
Buna ilaveten, ülkemizde jelatinle ilgili yanlış haberler yayınlanmaktadır. Bunların önüne geçebilmek ve jelatinle ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli çalışmalar içinde yer almaktayız.