Türk ve dünya mutfaklarının gastronomi alanındaki yeniliklerini İstanbul’da bir araya getiren Uluslararası Sirha İstanbul’un bu yılki teması sürdürebilirlik oldu. Etkinlik, 18-20 Kasım 2021 tarihleri arasında Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Sirha İstanbul’un Müze Gazhane’de düzenlenen tanıtım toplantısında; GL Events Exhibitions Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, Sürdürebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Koçer ve BELTUR Genel Müdürü Cenk Akın önemli açıklamalarda bulunarak sürdürebilirlik hakkında yol gösterici bilgiler aktardı.
“Sektörü tekrar bir araya getirmenin heyecanı içerisindeyiz”
GL Events Exhibitions Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, “2 yıllık zorunlu bir aradan sonra geri dönmek çok keyifli ve mutluluk verici. 8. fuarımızı gerçekleştireceğiz. Sektörü tekrar bir araya getirmenin heyecanı içerisindeyiz. Dünya artık değişti ve yeni kavramlar hayatımıza girdi. Bu seneki temamız sürdürebilirlik. Horeca sektörüne yönelik bir etkinlik gerçekleştirdiğinizde, belli bir etki alanınız varsa konu zaten çok atık ve israf edilen gıdaya dokunuyor. Bu da sürdürebilirliğin bir parçası olarak ortaya çıkıyor.
Fuarlardan sonra en çok sorulan soru “Gıdalar ne oldu” sorusudur. Sirha Lyon Fuarı sonrası 15 ton gıda ihtiyaç sahiplerine bağışlandı. En yeniyi, en yenilikçiyi sunmak temel amacımız ve sürdürebilirlik bizim için sadece bu fuar için değil, artık tüm fuarlarımız için ayrılmaz bir parça olacak.
Sürdürebilirliği her birimiz hem bireysel hem de kurumsal olarak içselleştirmeli ve üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Değişimi dört bir yandan sarmalıyız ki kalıcı olsun. Bu sene Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ni seçtik çünkü 10 bin metrekare, gün ışığı alıyor, altyapısı mükemmel ve fuar için ideal bir mekan” dedi.
“Sürdürebilirliği sağlamak için sürdürebilir gıda platformu oluşturduk”
Sürdürebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ise; “Ortak hedefimiz olan sürdürebilirlik kapsamında akademimizle beraber Sirha’ya destek olacağız. Akademi olarak ilk günden bugüne sürdürebilirlik faaliyetlerimizi herhangi bir sektör ya da hedef göstermeksizin işletmelerin tüm etkinliklerine yansıtmalarını desteklemek, motive etmek ve toplum bilinci oluşturmak için çalışıyoruz.
Sürdürebilirliği sağlamak için sürdürebilir gıda platformu oluşturduk. Özellikle gıda artanlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Dünya maalesef mevcut tüketim, yaşam biçimi, hammadde kaynaklarını değerlendirme biçimi ile sürdürebilir değil. Kendi neslimizi elbirliğiyle bir afete doğru götürüyoruz.
Sürdürülemez bir hayatı sürerken gelecek nesillere elbirliğiyle kötü bir emanet bırakmamak için çalışıyoruz. Maalesef atalarımızdan bize miras kalanı deforme ediyoruz, küçültüyoruz, kirletiyoruz ve gelecek nesillerin kucağına atıyoruz.
Dünyada sürdürebilirliği sağlayacak, iklim değişikliğini tersine çevirecek en büyük güç insan davranışı. Bütün güç bizde. STK’ların gücü artmadığı müddetçe kamu yönetimleri ve işletmeler kendi başlarına dünyayı düzeltme rotasına girmeyecekler. Sivil Toplum inisiyatifi, bireysel özgür düşünce ve bu düşüncenin örgütlenip STK’ların desteğiyle sesini duyurabilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.
“Her on kişiden biri açlıkla mücadele ediyor”
Fazla Gıda Pazarlama Müdürü Koray Koçer ise Fazla Gıda’yı faydaya çevirdiklerinin altını çizerek; “Odağımız gıda israfını azaltmak ve bununla beraber karbon salınımını da düşürmek. Bugün gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Her on kişiden biri de açlıkla mücadele ediyor. Bugün çöpe giden gıdaların bir kısmını kurtarabilmek bile dünyadaki açlık sorununu büyük ölçüde çözebilecek nitelikte. Bu küresel sorunda sadece devlete, kamu ve sivil toplum kuruluşlarına değil özel sektöre de çok önemli görevler düşüyor. 40’ın üzerinde ulusal ve uluslararası firmayla çalışıyoruz.
Atık dediğimiz şey biz attığımız zaman atık oluyor. Atmıyorsak değerlendirmek için bakıyorsak o fazladır. Fazla Gıda atmadığımız sürece atık olmaz. Fazlayı paylaşmak da bizim kültürümüzün bir parçasıdır. İnsan tüketimine uygun olmadığı zaman atık oluyor. Bu da hayvan yemi ya da biyogaz olarak değerlendirilebiliyor.
Teknolojik altyapımız yapay zeka sayesinde partnerlerimizden çıkan fazla gıdaları hızlıca tespit ediyor ve bu gıdaların bağış için uygun olup olmadığını tespit ediyor, uygunsa ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını, değilse de hayvan yemi ya da biyogaz olarak değerlendirilmesini sağlıyoruz. Bugüne kadar 20 bin tonun üzerinde gıdayı kurtarmayı başardık. Bu da 65 bin ton karbon salınımına denk geliyor” dedi.
“Fiyat politikamızda pazarın yüzde 30-35 altındayız”
BELTUR Genel Müdürü Cenk Akın ise; sürdürebilirliğe çok önem verdiklerinin altını çizerek, “BELTUR’da bazı değişiklikler yapıyoruz. Misyonumuz İstanbul’un hak ettiği ürünleri, hak ettiği fiyatlarla tüketmesini sağlamak. Sürdürebilirlik için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Kendini doğada yok eden biyo pipetlere, cam ve geri dönüşümlü şişelere, bambu ve türevlerinden üretilen çatal, kaşık, bıçaklara geçtik. Baharatlar için dökmeli sisteme geçtik. Bütün bu gelişmeleri bütün BELTUR’larda yaygınlaştıracağız. Fiyat politikamızda pazarın yüzde 30-35 altındayız” şeklinde konuştu.