Günümüzde soğuk zincir teknolojisi, kriyojenikten (-135°C) derin dondurulmuşa, soğutulmuş ve çeşitli kontrollü oda sıcaklıklarına kadar çok çeşitli ürünlere hitap edebilen sıcaklık standartları sunuyor.
Prof. Dr. Y. Birol SAYGI / İstanbul Topkapı Üniversitesi
Son yıllarda, soğuk zincir lojistiği, sıkı yasal gereklilikler ve gıda, tıp ve ilaç sektörlerinde hızla gelişen talep sayesinde giderek daha karmaşık bir süreç haline gelmiştir. Artan harcanabilir gelir, dünya çapında gıda talebinde bir artışa ve donmuş yerine tarladan sofraya tercih edilmesine yol açmıştır.
Yapısal olarak karmaşık olan ilaç ve medikal sektöründe, biyoteknoloji ve özel formülasyonlara ve ayrıca karmaşık klinik deneylere doğru yönelimler, soğuk zincir lojistiği için riskleri katlanarak artırmaktadır. Peki bir lojistik sağlayıcı bu zorlu ortamda nasıl büyür ve gelişir? Tedarik zincirindeki bazı en iyi uygulamalar aşağıda detaylandırılmıştır.
-
Sevkiyat hazırlığı
Her şeyden önce, ürünün kimyasal/biyolojik özelliklerini, ideal sıcaklık aralığını ve paketleme gereksinimlerini anlamak önemlidir. Çoğu soğuk zincir ekipmanı, gönderiyi gerekli sıcaklığa getirmek için değil, sıcaklığı belirli bir seviyede tutmak için tasarlanmıştır.
Bu nedenle soğutma sistemleri kullanılmalıdır. Taze ürün talebi koşullu olup tek bir kayma tazeliği ve talebi etkileyebilir. Bu nedenle sıcaklığın yanı sıra nem ve hijyen kontrolü de önemlidir. Herhangi bir bozulma veya kirlenme olasılığını önlemek için nakliye ekipmanlarının önceden soğutulması ve hijyen önlemlerinin alınması gerekmektedir.
-
Soğuk zincirde soğuğu sağlamak
Günümüzde soğuk zincir teknolojisi, kriyojenikten (-135°C) derin dondurulmuşa, soğutulmuş ve çeşitli kontrollü oda sıcaklıklarına kadar çok çeşitli ürünlere hitap edebilen sıcaklık standartları sunmaktadır. Ancak soğuk zincirin her aşamasında gerekli aralıkta kalmak hayati önem taşımaktadır. Yolculuk sırasında ve varış noktasındaki ortam sıcaklığının yanı sıra hava durumu tahminlerinin de dikkate alınması gerekir.
Transit meyvelerin olgunlaşmasını önlemek veya kontrol etmek için atmosferik kontrol zorunludur. Bu, gönderilerin gazın sızmasını önleyecek polietilen torbalara sarılmasıyla sağlanabilir. Taşıma ve boşaltma süresinin en aza indirilmesi, gönderinin bütünlüğünü korumanın anahtarıdır. Yüklemeler bir oyun değiştirici olabilir.
-
Ambalaj seçimi
Paketleme yaklaşımı ve etkinliği açısından aktif veya pasif olabilir. Aktif paketleme, bir enerji kaynağı ve termostatik kontrol (örneğin bir soğutucu durumunda) artı GPS ve telematik gibi izleme mekanizmalarını içerir. Pasif paketleme, ürünü gerekli sıcaklıkta tutmak için su/buz/kuru buz kullanan geleneksel paketleri içerir.
Bu gönderiler, ortam sıcaklığındaki değişikliklere ve nakliyedeki gecikmelere ve kesintilere karşı savunmasız olabilir. Bununla birlikte, iki mod arasındaki seçim, her zaman fayda ve risklere karşı maliyetleri göz önünde bulundurmalıdır. Şu soruya cevap vermelidir, ne kadar risk alabiliriz? Ürün değerinden ayrı olarak, riskler ayrıca yasal uyumluluk gereksinimlerine ve ürün bütünlüğünden ödün verilmesi durumunda olası pazar payı veya marka değeri kaybına da bağlıdır.
-
Uzmanlaşmış soğuk zincir ağları
Sıcaklığa duyarlı farmasötik ürünler söz konusu olduğunda, lojistik ucundaki tüm ekipman ve tesisler, bu ürünleri işlemek için son derece uzmanlaşmış olmalı ve aslında üreticinin genişletilmiş bir kolu olarak hizmet etmelidir. Örneğin, DHL’in, büyük havalimanlarının yakınında küresel GSYİH (İyi Dağıtım Uygulamaları) standartlarında çalışan sertifikalı istasyonlar bulunduran bir Yaşam Bilimleri ve Sağlık Hizmetleri bölümü vardır.
Bu, gönderilerin kontrollü koşullar altında tutulmasını, taşınmasını ve iletilmesini sağlar. Bu gönderileri uzun süre tutan depolar bile GDP sertifikalıdır ve yeniden paketleme, ülkeye özel etiketleme, uçtan uca izleme ve uyumluluk belgeleri gibi katma değerli hizmetler sunar.
-
SOP’lerin küresel olarak sürdürülmesi
Yüksek değerli malları soğuk zincir yoluyla küresel olarak taşımak, iyi düşünülmüş politikalar ve prosedürler gerektirir. Bunun temeli, tedarik zinciri boyunca taşıma/depolama gereksinimlerinin ve risk faktörlerinin bir değerlendirmesidir. Bu, bir uçuş gecikmesi olması veya bir konteynerin yırtılması ve ürün sızdırmaya başlaması gibi durumlarda ne yapılması gerektiğini içerebilir. SÇP’lerin pazarlar arasında standart hale getirilmesi ve lojistik sağlayıcının bu SÇP’ler üzerinde müşteriyle işbirliği yapması gerekir. İlgili riskler ne kadar yüksek olursa, işbirliğinin o kadar sıkı olması gerekir.
-
Daha akıllı maliyet yönetimi
İlaçları taşırken maliyetleri satın alma fiyatı bazında yönetmek yerine Toplam Sahiplik Maliyetine bakmak daha akıllıca olur. Bu, ceza riski, hasta güvenliği, iş/pazar payı/marka değeri kaybı, yatırımcı duyarlılığı vb. gibi doğrudan ve dolaylı maliyetleri de içerir. Soğuk zincirin başarısız olması durumunda işin karşı karşıya olduğu gerçek riskler gizli maliyetlerdir. Bu nedenle, 3PL’lerin, Toplam Sahiplik Maliyetini dikkate almadan soğuk zincirin bir yönünden tasarruf ettiklerinde müşterilerinin işini riske attıklarını anlamaları gerekir.
-
Teknolojiye yatırım
ABD’de üretilen tüm gıdaların yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bunun yaklaşık % 12’si dağıtım işlemi sırasında gerçekleşir. Bozulmayı önlemek için, gıda maddelerinin nakliye sırasında belirli bir sıcaklıkta tutulması kesinlikle çok önemlidir. Bunu sağlamanın tek yolu, sıcaklığı gerçek zamanlı olarak izlemektir.
En iyi filo yönetim sistemi, konumu, pil seviyesi, kapı açık/kapalı, şoktan kaynaklanan hasar riski vb. ile birlikte sıcaklığı izlemek, ayarlara ve nem seviyelerine başvurmak için GPS ve telematiğin gücünden yararlanabilir. Arıza, elektrik kesintisi, açık kapı vb. etkilerin ürün bütünlüğünü etkilemeye başlamadan önce düzeltilmesi için gerçek zamanlı olarak güncellemeler ve uyarı bildirimleri gönderebilir.
-
Yetenekli ekipler oluşturma
Fiziksel varlıklar ve teknoloji bir soğuk zincir oluşturabilir, ancak onu gerçekten çalıştıran doğru becerilere sahip insanlardır. Gıda ürünleri veya farmasötikler olsun, lojistik ortaklarının ilgili kategoriler-ürün ihtiyaçları, gönderilerin ele alınması ve SOP’lerin sürdürülmesi konusunda bilgi ve deneyime sahip ekipler oluşturması gerekir. Bu nedenle, niş ekipler oluşturmak ve onları eğitmek en önemli önceliktir. Örnek olarak 3000’in üzerinde DHL Yaşam Bilimleri ve Sağlık Hizmetleri çalışanı GSYİH konusunda eğitim aldı.
-
Sürekli uyum
Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası’nın (FSMA) yürürlüğe girmesiyle FDA, gıda güvenliğine ve gıda kontaminasyonunu önlemeye yönelik proaktif bir yaklaşım benimsemeye başlamıştır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, 3PL’lerin aynı zamanda uyumluluk uzmanları olması gerekir-tedarik zinciri boyunca hareket eden her gönderi için sıcaklık ve nemi izlemeleri ve kaydetmeleri ve gerektiği gibi belgeleri sağlayabilmeleri gerekir.
Bu, düzenleyici makamlara yalnızca ürün bütünlüğünün kanıtını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda müşterilerin güvenini de oluşturur. Ayrıca, bir şeyler ters giderse, sorunun kaynağına ulaşmak için bu günlükler araştırılabilir.
-
Yapay zekadan yararlanmak
Soğuk zinciri daha iyi yönetmek için Büyük Verinin gücünden yararlanılabilir. Binlerce gönderide oluşturulan verilerle çalışarak, risk eğilimlerini belirlemek ve bu riskleri azaltmanın yollarını tasarlamak mümkündür. Ayrıca, ürünler, pazarlar, sıcaklık aralıkları, rotalar, taşıma modları vb. genelindeki paketleme performansına bakarak, belirli bir paketlemenin belirli bir dizi parametre altında nasıl performans göstereceğini değerlendirmek mümkün olabilir. Bu, üreticilerin paketleme için kalifikasyon sürecini kısaltmasına yardımcı olacaktır.
Çözüm
Zaman hızla değişmektedir. Küresel pazarlar gıda ve farmasötik ürünlere açıldıkça dağıtım süreçleri ve yasal gereklilikler giderek daha karmaşık hale gelecek. Akıllı bir filo yönetimi yazılımı, lojistik ortaklarının ürünlerin yalnızca verilen sıcaklıkta değil, aynı zamanda tedarik zincirinin her aşamasında onaylanmış bir aralıkta tutulduğunu garanti etmelerine ve kanıtlamalarına yardımcı olabilir. Sonuçta, soğuk zincir lojistik yönetimi söz konusu olduğunda, gerçekten zayıf halkalara sahip olmayı göze alabilir misiniz?