Sözer Gıda, Türkiye genelinde oluşturduğu 5 bölge müdürlüğü, geniş bayilik sistemi, ulusal ve yerel marketler kanalıyla ürün dağıtımını gerçekleştirerek tüketicilerine ulaşıyor.
Efendi markalı Türk kahvesi çeşidiyle, 1990 yılında, gıda üretim sektörüne giren Sözer Gıda Ürün. Tic. San. A.Ş., 1996’da itibaren Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerine yapmış olduğu fason marka (PL) ürünlerle birlikte bu kanalda ilk adımını attı. 2013 yılı itibariyle kendi sektörü içerisinde fason üretim konusunda lider bir şirket konumuna ulaşan Sözer Gıda, Milker, Keyf-i Sefa, Orello ve Brio markalarıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satış hızını ve bilinebilirliğini artırmaya devam ediyor.
Sözer Gıda, Türkiye genelinde oluşturduğu 5 bölge müdürlüğü, geniş bayilik sistemi, ulusal ve yerel marketler kanalıyla ürün dağıtımını gerçekleştirerek tüketicilerine ulaşıyor. 2013 yılı içerisinde tamamlanan ve yaklaşık 8 bin metrekare alan üzerine kurulu, son teknoloji makine parkıyla donatılmış tesis, 200 kişilik çalışan kadrosuyla kalite ve hijyeni üst düzeyde tutarak, GMP’ye uygun üretim yapıyor. Firma gıda üretimi için gerekli olan ISO 9001:2008, BRC, Helal ve TSE gibi üst düzey belgelere de sahip.
Sözer Gıda; kahve ve kahve türevleri, toz gıda ürünleri (tatlı grupları, un ve pişirmeye yardımcı ürünler, çorba) sıcak-soğuk aromalı toz ve granül içecek grupları, toz ve küp bulyon ürün çeşitleriyle yaklaşık 100 farklı ürün grubunu tesislerinde üretiyor. Şirket CEO’su Özer Gürbüz sıcak içecekler sektörü ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Bilindiği gibi kolay kullanım özellikleri ve zaman kazanma avantajından dolayı sıcak içecek pazarı her yıl bir öncekine göre tonajsal gelişimini sürdürüyor, rekabet ortamı da buna bağlı olarak her geçen gün büyüyor. Özellikle kahve ve kahve türevleri grubuna bakıldığı zaman pazar hakkında birçok farklı görüş olmasına karşın ortak olan bilgilerden yapılan derlemede pazar büyüklüğünün 20-25.000 ton/yıl tüketim olduğu ve toplam kahve tüketim cirosunun 500 milyon TL civarında olduğu konusunda hemfikir kalınıyor. Toplam tüketim içerisindeki dağılıma bakıldığı zaman % 70 civarında 3 ü 1 arada, % 10 civarı hazır kahve, % 15-20 arası Türk kahvesi olduğu ve kalanında çekirdek kahve ve türevleri (filtre vs) olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye gıda tüketiminin 2013 yılı beklenen cirosunun 100 milyar TL olduğu varsayıldığında zaten yüzde yarıma gelen kahve tüketim pazarının ne kadar ufak olduğunu ve yükselen eğitim düzeyi, genç nüfus, görgü düzeyi, algı, Avrupai yaşam isteği, yapılan yatırımlar ve teknoloji düzeyiyle birlikte ilerisi için çok umut vaat ettiği gerçektir”.
Pazar büyüyecek
Sıcak içecek pazarını da değerlendiren Özer Gürbüz, dünya sıcak içecek pazarının yaklaşık % 50-55’i kahve ve türevlerinden oluşurken bu oranın Türkiye’de % 20’ler civarında olduğunu söylüyor: “Bu da bu pazarın Türkiye’de çok geride olduğunu ve büyüyeceğini rahatlıkla göstermektedir. Türkiye kahve tüketim alışkanlığı olmayan ama her sene artış gösteren bir tüketim ivmesi göstermektedir. Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı kahve tüketiminin 6-9 kg., Türkiye’de ise 0,65-0,75 kg. civarlarında olduğunu düşünecek olursak pazarın Türkiye’de çok ama çok geride olduğunu ve hızla büyüyebilecek potansiyeli olduğunu görürüz. Bununla birlikte yıllık çay tüketiminin 3 kg’lar civarında da olduğunu belirtmekte fayda var. BMI’nın tahminlerine göre 2010 ve 2015 yılları arasında Türkiye’de toplam gıda tüketiminin % 30-35, kişi başı gıda tüketiminin ise % 20-25 oranında artması beklenmektedir”.
Gürbüz, uluslararası kahve zincirlerinin Türkiye’de yatırım yapması ve sayılarının her geçen gün hızla artması ve özellikle genç nüfus tarafından tüketici alışkanlıklarının değiştirmekte olmasının, orta-uzun vadede çay tüketiminin göreceli olarak azalmasında önemli rol oynayacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Kahve çekirdeği pazarında ise veriler her geçen seneye göre çok daha gelişmekte ve 2020 yılında bugünkü pazarın yaklaşık 3 katına çıkacağı, toplam kahve pazarının ise 2017’de yaklaşık ikiye katlanıp kişi başı tüketimin 1,5 kg. seviyesine gelmesi öngörülmektedir.
Bunun yanında sıcak içecekler grubu oldukça rekabetçi yapısı, lider markaların çok baskın olması sebebiyle, farklılık ve zorlukları da birlikte getirmektedir. Bütün bunların yanı sıra ilgili pazarın yurtdışı tüketim oranlarıyla karşılaştırılması sonucunda gelişmeye çok açık bir yapısı olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Ancak özellikle öğrencilerin ve çalışan kesimin rağbet ettikleri 3 ü 1 arada ürün çeşitleri, sıcak çikolata ve salep gibi ürünlerin pazar payı her geçen gün büyümekte ve çözünebilir hazır kahve çeşitleri içinde iyi sinyaller vermektedir. Sektörün geleceğinin çok açık olduğu, iyi hizmet veren, farklılık yaratabilen şirketlerin ve ürünlerin yarışta ön sıralarda olacağı kesindir”.
“Salep özlü ürünümüz büyük ilgi gördü”
Özer Gürbüz, Sözer Gıda’nın ürünleri hakkında da şöyle konuşuyor: “Hızla gelişen, değişen çalışma ve üretim sistemine paralel olarak hijyen, yenilikçi ve talep edilen ürün üretme prensibini de benimseyen firmamız, üretimini yaptığı Milker markalı 3 ü 1 arada, 2 si 1arada, tek içimlik Sıcak Çikolata, Cappucino ve Salep çeşitlerinin yanı sıra Milker’den Orello markasıyla granül içecek çeşitlerini hiçbir tatlandırıcı madde kullanmadan, % 100 pancar şekeri kullanarak üretmektedir. Bu hizmet ve üretim anlayışıyla Milker’den Orello markalı granül içecek çeşitleri ve Milker markalı Salep 20 gr. ürün çeşidi pazarda lider markalardan biri konuma gelmiştir. Özellikle Salep özü kullanılarak üretilen ürünümüz tüketiciler tarafından büyük ilgi ve beğeni kazanmıştır¨
Türkiye’nin batı bölgelerinde tüketiminin azaldığı düşünülen aromalı granül içecek grubunda ise tahmin edilenden büyük bir potansiyelin sürdüğünü belirten Gürbüz, özellikle doğu bölgelerinde ve ev dışı tüketimde bu ürünlerin satış ivmesinin hız kesmeden devam ettiğini vurguluyor.
Çocukların beğenisi için neşeli ve farklı ambalajlarında üretilen Kakaolu Toz İçecek ürünüyle ilgili olarak beklentilerinden çok daha büyük bir talep aldıklarını ve ürünün ihraç pazarlarında yüksek satış tonajlarına ulaştığını anlatan Özer Gürbüz, bu ürünün farklı türevlerinin de gelecekte pazara sürüleceğini ifade ediyor.
En büyük üretim kalemlerinden biri olan Türk kahvesinde de üretim tonajı açısından lider firmalardan biri olduklarını vurgulayan Gürbüz, birçok büyük firmaya yapılan fason markalı üretimlerin yanı sıra Milker, Keyfi Sefa, Milker’den Efendi markalarıyla da pazarın değişik kanallarında farklı pazarlama ve marka stratejileriyle yer aldıklarını söylüyor.
Mevcut üretimlerinde geleneksel Türk kahvesi, çifte kavrulmuş ve kakuleli ürün çeşitlerini üreten firma, çok yakında tek içimlik hazır Türk kahvesi çeşitleriyle de pazarda olacak.
Gürbüz, piyasada bu ürün gruplarının üretimlerini yapmaya çalışan birçok firmanın var olduğunu ama tüm standartlara ve kurallara uyarak işini büyütecek firmaların farklılaşacağını, önlerinin gelişen pazar ve tüketici alışkanlıklarıyla çok açık olduğunu ve potansiyelin tahmin edilenden çok daha büyük olduğu görüşünde.