Gıda 2000 Dergisi

Süt ve süt ürünleri analizi

İzmir’in Tire İlçesi’nde ağırlıklı olarak süt sığırcılığı yapılıyor. Üretilen süt ilçede ve civar il ve ilçelerdeki mandıracılar ile büyük kapasiteli süt ve süt ürünleri üreticileri tarafından değerlendiriliyor.

Tire Ticaret Odası

Tire’de ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık olmak üzere küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır.

Hayvancılığa verilen önemle çiftçilerin elinde bulunan yerli ırkların yöreye adapte olan kültür ırklarına dönüşümü sağlanmaktadır. İlçede ağırlıklı olarak süt sığırcılığı yapılmaktadır. Üretilen süt ilçede ve civar il ve ilçelerdeki mandıracılar ile büyük kapasiteli süt ve süt ürünleri üreticileri tarafından değerlendirilmektedir.

Tire Ticaret Odası

Hayvancılığın gün geçtikçe arttığı ilçemizde süt ve süt ürünleri üretimi konusunda da gelişmeler kaydedilmektedir. İlçede faaliyet gösteren firmalar Organize Sanayi Bölgesinin avantajlarından da faydalanarak gün geçtikçe gelişen teknolojik alt yapıya sahip kurumsallaşan firmalar haline gelmektedir.

Yapılan analiz çalışması sonucunda üretimin ağırlıklı kısmını oluşturan bu firmaların ilçede üretilen 154.000 ton sütün 81.000 tonluk kısmını kullandığı görülmektedir. Oransal olarak bakıldığında üretilen sütün % 52’lik kısmı ilçe sınırları içerisinde ürüne dönüştürülmektedir. Kalan % 48’lik kısmın büyük bir çoğunluğu büyük üreticiler tarafından hammadde olarak kullanılmaktadır.

2014 yılında ilçeye yatırım yapması beklenen Sütaş firmasının katılmasıyla üretilen sütün büyük bir kısmının ilçe sınırları içerisinde kullanılacağı görülmektedir. Bunun da hayvancılık yapan işletmelerin sayısının artmasına neden olacağı tahmin edilmektedir.

Süt ve süt ürünleri üreticileri, Tire Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam kapalı alanının % 8’lik kısmında faaliyet göstermektedir. Süt ihtiyaçlarını tamamen bölgeden karşılayan firmalar ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan sütünden üretim yapmaktadır.

Üretilen ürünlerin dağılımı aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Süt ve süt ürünleri sektöründe çalışan profiline bakıldığında % 72’lik kısmını mavi yaka personelin oluşturduğu, % 20’lik kısmının da beyaz yaka personel olduğu görülmektedir.

Üretilen ürünler Ege ve Akdeniz bölgesinde satışa sunulmaktadır. Satışların % 79’luk kısmı toptan satış şeklinde gerçekleşmektedir. % 2 1’lik kısmı ise firmaların perakende satış mağazalarında satışa sunulmaktadır. Üretimin sadece % 10’luk kısmı ihraç edilmektedir.

Firmalarla yapılan görüşmelerde aşağıdaki sektörel sorunlar üzerinde durulmuştur.

Ege Üniversitesi’nin yönetiminde tüm kilit karar alıcıların ve odamızın katkılarıyla; Süt ve Süt Ürünleri üretimindeki ihtiyaçların ve sorunların teşhis edilmesi ve giderilmesi amacıyla 1.si 2012 yılı Aralık Ayında gerçekleştirilen Tire Süt Sempozyumu’nun ikincisi bu yıl tekrarlanacaktır.

2012 yılında gerçekleştirilen sempozyumun sonuç bildirgesi

13 Aralık 2012 tarihinde Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılacağı bildirilen “Süt Sempozyumu-Tire”; yoğun katılım nedeniyle Tire Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.

400 civarında katılımcının konuk olduğu Sempozyumda, konukların bir kısmının sempozyumun sonuna kadar sunumları ilgiyle ayakta izlemeleri konunun önemini ve kamuoyunun “Süt Sempozyumu-Tire”ye olan ilgisini anlatmaya yetecek manzaralar oluşturmuştur.

“Süt Sempozyumu-Tire” yoğun ilgi çekmiştir. Bu ilginin nedenleri de şöyledir:

2012 Tire Süt Sempozyumu sonuçları

Exit mobile version