KOBİ’ler Tadında Anadolu ile büyüyor. Anadolu’nun kahramanı yöresel ürünleri tüm restoranlarında tüketicilerle buluşturan Tadında Anadolu, yerel üreticilerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Tadında Anadolu 60’a yakın farklı ildeki 120 farklı KOBİ’den yaklaşık 600 çeşit ürünü tüketicilerin beğenisine sunuyor.
Anadolu mutfağının kültür mirasını korumak, yöresel zenginliklerini herkese duyurmak, yok olmaya yüz tutan ürünlerini yaşatmak amacıyla yola çıkan Tadında Anadolu, raflarında yer verdiği Anadolu’nun kahramanı yüzlerce özel ürünle küçük işletmelere can suyu oluyor. Verdiği destekle yerel üreticinin gelişimine ve büyümesine önemli katkı sağlayan Tadında Anadolu, çoğu aile işletmesi olan 60’a yakın ildeki 120 farklı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden (KOBİ) ürün satın alıyor. Ürünler seçilirken Mersin’in cezeryesi, Siirt’in fıstığı, Safranbolu’nun lokumu, Kastamonu’nun çekme helvası gibi daha çok yöresel bazda, Anadolu’da eskiden beri bilinen ama unutulmaya başlanmış olanlar ön plana çıkarılmaya çalışılıyor.
Kazanç değil sosyal sorumluluk
BTA Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir, bu ürünleri satışa sunmayı kazançtan çok bir sosyal sorumluluk olarak gördüklerinin altını çiziyor. Anadolu’nun yiyecek ve içecek kültürünün yeterince kıymetinin bilinmediğini görmenin kendilerini araştırma yapmaya ittiğini anlatan Demir, şöyle devam ediyor: “Araştırdıkça atalarımızın bizlere çok zengin bir kültürü miras olarak bıraktığını ama bu zenginliğin farkına varamadığımız gerçeğini gördük. Kimi ürünlerimizin yok olmasına ramak kalmıştı. Endüstriyel ürünler el emeği, göz nuru olanları ezip geçmişti. Katma değerini yükseltmekte kifayetsiz kaldığımız birçok nadide ürünümüz vardı.
İlk önce bizi bize, sonra bizi herkese tanıtmak, yiyecek ve içecek kültürümüzü tekrar ayağa kaldırmak ve bu konuda öncü olabilmek için kollarımızı sıvayıp elimizi taşın altına koyduk. Havalimanlarında ihtiyaç olmadığı düşünülen veya ihtiyaç olduğu hiç akla gelmeyen bu konsepti oluşturabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Aslında yaptığımız sadece Anadolu’nun kahramanı olduğuna inandığımız ürünlerini, işini hakkıyla yapan üreticilerden, tıpkı arının birçok çiçekten polen topladığı gibi toplayıp tüketiciyle buluşturmak!”
İstihdama da katkı sağlıyor
Ürün satın alırken işletmelerden birçok büyük marka ve restoranın uygulanan raf ücreti gibi bir talepte bulunmayan Tadında Anadolu, restoranlarında ürünlerine yer vererek KOBİ’leri desteklerken bir yandan da onların gelişimine de önemli bir katkı sağlıyor. Ambalajlamadan ürünün doğru ve yönetmeliğe uygun şekilde etiketlenmesine, hatta pazarlamaya kadar birçok konuda üreticilere yardımcı olan Tadında Anadolu, böylece ürünün başka yerlerde de fark edilirliğini sağlıyor. Bu durum ürünün satış grafiğini yükseltmesinin yanı sıra işletmenin büyüme ivmesini ve istihdama katkı sağlıyor. İşletmeler büyüdükçe çalışan sayıları da artıyor. Tadında Anadolu’nun çalıştığı işletmelerde, büyüklüklerine göre 8-70 kişi çalışıyor.
Raflarda 600’e yakın ürün var
“Ürününde ve hizmetinde iddialı tüm üreticilere kapımız sonuna kadar açık” diyen BTA Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir, Tadında Anadolu’da üreticilerle işbirliğine giderken ürünün kalitesi, bulunduğu yörenin en iyisi olması, inovatif, yöresel ve nostaljik oluşu gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını belirtiyor. Tadında Anadolu’da şu an yöresel gazozlar, şerbetler, yöresel çay ve kahveler, pişmaniye, cezerye, tarhana, lokum, doğal marmelat ve reçeller peynir, zeytin ve zeytinyağı gibi yaklaşık 600’e yakın farklı ürünün satışı yapılıyor. En çok satan ürünler arasında dibek kahvesi, Lazika siyah yayla çayı, Lütfiye karışık şerbet, Velidede organik üzüm suyu, Kars gravyeri, Eğriçayın polen balı, Ayvalık kırma yeşil zeytin, Urla zeytinyağı, Bodrum mandalina reçeli gibi birçok ürün yer alıyor.