1988 yılında kurulan Erkaya FoodTech, her biri kendi alanında uzman olan Amerika ve Avrupa menşeli makine ve tesis üreticileri ile işbirliği yapıyor. Erkaya FoodTech Yöneticisi Erk Erkaya, Gıda2000’in sorularını yanıtladı.
–Sayın Erkaya, FoodTech’i ve faaliyet alanlarını kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Erkaya FoodTech’in kurucusu Cumhur Erkaya, 1983 yılında İsveç’in dünyaca ünlü Alfa-Laval ve Frigoscandia firmalarında, gıda proses makineleri satış mühendisi olarak çalışma hayatına başladı. Daha sonra da Alfa-Laval’in Türkiye’deki irtibat bürosunun kuruluşunu gerçekleştirdi. 1989 yılına kadar Alfa-Laval Türkiye Müdürü olarak görev yapan Cumhur Erkaya, Erkaya FoodTech’i 1988 Ocak ayında kurdu.
Bugün artık 40 seneye yaklaşan tecrübe ve “know how” birikimini genç kuşakların heyecanı ve dinamikliği ile birleştiren firmamız, gelecek yıllara güvenle bakmaktadır.
Çalışma konularımız özet olarak:
– Ön hazırlık makineleri,
– Gıda proses makine ve ekipmanları,
– Küp, şerit kesme, doğrama ve rende makineleri
– IQF ve spiral şoklama tünelleri,
– Paslanmaz çelik örme ve tel bantlar, viraj konveyörleri
– Ürün geliştirme ve danışmanlık hizmetler ile
– Satış sonrası servis hizmetlerini kapsamaktadır.
Hizmet verdiğimiz ürün gruplarımız ise özellikle dondurulmuş gıda sanayi, kurutulmuş gıda, et, balık ve tavuk işleme tesisleri, konserve ve hazır gıdalar ile patates işleme tesislerinden oluşuyor.
-Ürün portföyünüzü ve çözüm ortaklarınızı kısaca anlatır mısınız?
Çözüm ortaklarımızın her biri kendi alanlarında uzman ve gıda sanayinin modern taleplerine cevap veren yenilikçi firmalardır. Bunlar arasında en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:
AIT: Akıllı gıda proses sistemleri (Brokoli, karnabahar, marul, lahana kesme ve soğan soyma makineleri)
Ashworth: Düşük gerilimli örme tel bantlar ve “self-stacking” spiral tünel bantları
CTI: Şeftali, kayısı ve elma gibi ürünler için çekirdek çıkartma/ikiye bölme makineleri
FAM: Gıda kesme, doğrama ve rende makineleri
Herbort: Sebze meyve işleme hatları
Nothum: İleri ürün işleme hatları
Stumabo: Gıda kesme makineleri için bıçaklar
db Ward Belting: Paslanmaz çelik tel bant ve konveyörler
–Yeni ürün ve Ar-Ge çalışmalarınız ile neler söyleyebilirsiniz?
Son yıllarda Türkiye’nin işlenmiş ve dondurulmuş ihracatında büyük yer tutmaya başlayan brokoli ve karnabahar gibi ürünler için Endüstri 4.0 olarak tabir edilen akıllı kesme sistemleri üreten AIT-İspanya ve şeftali, kayısı ve avakado gibi ürünlerin çekirdeklerini yüksek verimle çıkartıp ikiye bölen makineleri geliştiren CTI-İtalya firmaları ile yakın işbirlikleri geliştirilmiş ve bu tip ileri teknoloji makinelerin Türk gıda sanayine kazandırılması sağlanmıştır.
Yaklaşık 25 senedir, kesme-doğrama makineleri ve bıçakları konusunda dünya lideri Belçikalı FAM-Stumabo’nun Türkiye temsilciliği ve distibütörlüğünü yapıyoruz.
Firma ile olan işbirliğimizi bir kademe daha ileri taşıyıp Temmuz 2022’den itibaren Turgutreis-Bodrum’da bir showroom ve ürün test merkezimizi devreye alacak ve gıda sanayicilerimizin hizmetine sunacağız.
Bu showroom’da sanayicilerimiz makineleri yakından görüp inceleyebilecek ve gerektiğinde kendi ürünlerini makinelerimizde gerçek anlamda test ederek neticeleri anında gözlemleyebileceklerdir. Aynı zamanda bu merkezde kurduğumuz FAM’ın özel makinelerinde müşterilerimizin körleşmiş daire, lama ve balta bıçakları için bileme hizmeti sunacağız. Böylece, hem üretim maliyetlerinde tasarruf hem de kesme kalitelerinde artış sağlamış olacağız.
-FAM’in ürün ve çözümleriyle ilgili daha fazla bilgi verebilir misiniz?
FAM, kurulduğu 1945’ten itibaren gelen bütün birikimini ve tecrübesini daha akılcı, pratik ve müşteri odaklı çözümler yaratmaya adamıştır. Kendi sektöründe dünyanın öncü markası olan FAM; sebze, meyve, peynir ve et ürünlerinin farklı ebatta kesilmesi konusunda yaratıcı çözümlerine her geçen gün bir yenisini eklemektedir.
Seitan, tempeh ve tofu gibi daha geleneksel vejetaryen ve vegan ürünlerin yanı sıra, artık analog peynirler ve çeşitli et ikameleri şeklinde alternatif proteinler de yaygın olarak mevcut.
Bitki bazlı peynir alternatiflerinin parçalanması, rendelenmesi veya zar atılması zor olabilir. Peynir kesme teknolojisinin lider üreticisi olarak, analog peynir çeşitlerinin kaliteli kesimine yönelik çok sayıda araştırma ve geliştirme yaptık. Peynir analoglarının işlenebilirliği ve özellikle parçalanabilirliği ve kesilebilirliği, kullanımını kolaylaştırarak ve erime davranışlarını hızlandırarak pizza ve soslar gibi belirli uygulamalar için kilit bir rol oynar. Peynirin parçalanabilirliği ve parçalanabilirliği, bir dizi malzeme özelliğinden etkilenir ve esas olarak viskoelastik davranışının hassas dengesi ile kontrol edilir.
Nispeten yüksek nem içeriğine, düşük depolama modülüne ve yüksek yüzey enerjilerine sahip olan yumuşak peynirler, kesme sırasında güçlü bıçak yapışması sergiler, bu da onların kesilebilirliğini azaltır.
Kesme çözümlerimiz sıcaklık, hız, özel kesme aletleri, farklı bıçak malzemeleri vb. parametrelerin bir kombinasyonunu dikkate alır.
Sadece alternatif ve yeni gıda bileşenleri ve ürünleri değil. Ayrıca, neredeyse her gün süpermarketlere giren yeni ürünlerle birlikte daha geleneksel gıda ürünleri sürekli gelişiyor. Gıda işlemede bir sonraki gelişmeleri öngörmesi gereken özel ve özel kesim çözümlerine duyulan ihtiyaç da öyle.
–Pandemi, özellikle satış ve pazarlama faaliyetlerinizi nasıl etkiledi? 2022 yılı hedefleriniz nelerdir?
Açık söylemek gerekirse, pandemi bizim faaliyetlerimizi çok fazla etkilemedi. Sadece kısıtlı seyahat imkanları nedeniyle fabrikalardaki dostlarımızı özledik. Ama diğer yandan modern iletişim kanallarını daha çok kullanarak irtibatımızı hiçbir zaman kesmedik.
-Gıda sektörü ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Gıda sanayi, son yıllarda gelişen teknoloji, yenilenen mevzuatları, artan eğitim-denetim faaliyetleri ve modern yatırımlar ile sürekli büyümektedir. Bu gelişmeleri daha yakından izlemek ve sanayimize kazandırmak için sağlam zeminlere oturtulmuş, güvenilir ve tecrübeli “bilgi köprüleri”ne her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. İşte Erkaya FoodTech, böyle bir bilgi köprüsünü Türk gıda sanayinin hizmetine sunabilmeyi kendisine en önemli misyon edinmiştir.
Erkaya FoodTech, yılların getirdiği deneyimle gıda sanayinin her geçen gün giderek artan beklentilerini karşılamak amacıyla; üretimin güvenilirliğinden taviz vermeden randımanı en üst seviyeye taşıyacak çözümler sunmayı hedeflemektedir.
–Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
Bugün hala sanayicilerimizin standart kalitede ve uygun miktarda hammadde temininde çektiği sıkıntılar bence en önemli sorundur. Ülkemizin potansiyelini akıllı tarım politikaları ile çok daha ileri seviyelere taşımak mümkündür. Tabi ki, son aylarda yaşanan yakıt ve gübre gibi girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar nedeniyle üreticiler çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu konulara acilen akıllı çözümler üretilerek, tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi gerekmektedir. Dilerim öyle olur…
-Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Son yıllarda yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türk gıda sanayi yoluna emin adımlarla devam etmekte olup önümüzdeki yıllarda dünya pazarlarında hak ettiği yerlere geleceğine dair inancım tamdır. Teşekkür ederim.