Gıda 2000 Dergisi

Tarımsal gıda zorluklara rağmen istikrarlı büyüyor

Allianz Trade’in tarımsal gıda sektörüne yönelik yayınladığı araştırmaya göre, iklim değişikliğinden jeopolitik olumsuzluklara uzanan zorluklara rağmen, sektör istikrarını korumaya devam ediyor.

Dünyada ticari alacak sigortasının lider şirketlerinden Allianz Trade, dünya genelindeki uzman ekonomistleri ile hazırladığı sektör raporlarına bir yenisini daha ekledi ve Tarımsal Gıda Raporu’nu yayınladı. Rapora göre; küresel tarımsal gıda pazarı önemli ölçüde büyüyerek 2021 yılında ulaştığı 8,3 trilyon dolardan 2024 yılında yaklaşık 9,1 trilyon dolara yükseldi. Bu rakamın 2029 yılına kadar yaklaşık 12,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Söz konusu büyüme, nüfus artışı, teknolojik ilerlemeler ve değişen tüketici tercihleri gibi bir dizi faktöre bağlı.

Gıda fiyatları pandemi öncesi döneme göre hala yüksek

Allianz Trade raporuna göre; çoğu tarımsal gıda ürününün fiyatı pandemi öncesine kıyasla hala yüksek ve bu durum maliyet yapıları üzerinde baskı yaratıyor. Hem üretim hem de satış hacimlerinde düşüş olmasına rağmen, gıda ürünleri zorunlu temel tüketim ürünleri arasında olduğu için şu ana kadar sektördeki firmalar, düşük hacimleri daha yüksek satış fiyatlarıyla telafi edebiliyor.

Aşırı hava olayları tarımsal gıdayı tehdit ediyor

Rapora göre tarımsal gıda güvenliği ve jeopolitik gelişmelere bakıldığında; 2022 yılından ve Ukrayna’daki savaştan bu yana gıda güvenliği çoğu ülkenin gündemine geri döndü. Stratejik stoklamadan ihracat kısıtlamalarına kadar bir dizi politika kararı piyasayı yeniden şekillendiriyor. Ayrıca iklim değişikliği ve sıcaklık, nem ve yağış düzenindeki değişiklikler gibi fırtınalar, seller, kuraklıklar, orman yangınlarının sıklığı ve 2024 yılındaki “El Nino”/”La Nina” kasırgaları gibi aşırı hava olayları tarım uygulamalarını ve üretim kapasitelerini olumsuz etkiliyor.

Rapora göre tarımsal gıda sektörünü etkileyen önemli faktörlerden biri de enerji krizi. Enerji krizinin şiddeti azalmış olsa da yakıt ve gübre fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor ve sektördeki firmalar için kârlılık üzerinde baskı oluşturuyor. Öte yandan tarımsal gıda sektörünün zayıflama ilaçlarının yükselişinden bitki bazlı diyetlere geçiş ve online market alışverişine kadar, sektörün değişen tüketici trendlerine uyum sağlaması gerekiyor.

Allianz Trade hakkında
Allianz Trade, şirketlere yurtiçi ve ihracat pazarlarında güvenli ticaret çözümleri sunarak karlı bir şekilde büyümelerine destek oluyor. 50 ülkede 5.700 çalışanıyla 83 milyondan fazla şirketi takip ederek güçlü bir bilgi ağına sahip olan Allianz Trade, müşterilerinin alacak riskini onlarla yöneterek doğru pazarlarda kredibilitesi yüksek firmalarla çalışmaları için destek veriyor. Allianz Trade’in günlük olarak takip ettiği şirketlerin toplam büyüklüğü küresel GSYİH’in yüzde 98’sini oluşturuyor.
Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı şirketleri büyük ölçekli kayıplara karşı koruyor. Kayıp gerçekleştiğinde ise uzman küresel tahsilat ağı ve yerel avukatlık büroları sayesinde alıcı hangi ülkede olursa olsun, tahsilat yetkisini devralarak hukuki ve bürokratik tüm işlemleri ilgili ülkede müşterisinin adına doğrudan yürütüp müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alınmasını sağlıyor. Allianz Grubu’nun bir iştiraki olan alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade, S&P tarafından AA kredi notuna layık görüldü. 2023 yılı konsolide cirosu 3,7 milyar Euro, dünya çapında firmalara sağladığı yıllık teminat tutarı ise toplam 1,131 milyar Euro.
Exit mobile version