TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği, AİBÜ Üniversite Sanayi İşbirliği Topluluğu ve AİBÜ Gıda Topluluğu ortaklığıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ilan edilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı kapsamında “Tarladan Sofraya Baklagiller” adlı panel Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, açılış konuşmasında baklagillerin sürdürülebilir bir gelecek için gıda güvencesinin sağlanmasında, ekonomik, çevresel özelliklerinin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunan önemli bir role sahip olduğunu belirterek bu konuyu önemsediklerini dile getirdi.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Fahri Tetik ise açılış konuşmasında, genç mühendislerin mesleklerine ve mesleki faaliyetlerine gösterdiği ilginin kendilerini mutlu ettiğini, bakanlık bünyesindeki gıda mühendisi istihdamının hala yetersiz olduğunu belirtti.
Panel, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcilisi Cem Kösemeci, Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Sekteri Melahat Özkan ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Yalçın’ın sunumları ve Gıda Mühendisi Hatice Uslu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Genel Sekteri Melahat Özkan, dernek olarak gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarına değindi; bakliyata farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak dünyada artık bakliyatın geleneksel pişirme ve tüketim yöntemleri dışında bakliyat unu olarak daha pratik bir şekilde tüketilebileceğini ve besleyici değerlerinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.
Panelistlerden Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Yalçın ise yemeklik baklagillerin kimyasal, besinsel, sağlık özellikleri ve gıda teknolojisinde kullanımları ile ilgili bilimsel çalışmalara değindi ve bu konuda oldukça önemli bilgiler verdi.