Üç kuşaktan binlerce çiftçinin emeği ile süren “Domates Yolculuğu”nda geçtiğimiz yıl sektörde bir ilke imza atarak Domatesin Önderleri Projesi’ni hayata geçiren TAT Gıda, proje kapsamında özellikle tarımda dijitalleşmeye yatırım yapmaya devam ediyor.
Domates tarımında çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi kapsayan “Domatesin Önderleri” projesiyle, geçtiğimiz yıl sektörde bir ilki gerçekleştiren Tat Gıda, projesine hız kesmeden devam ediyor. Şirket aradan geçen bir yılda, çiftçilerinin kullanımına yönelik “Tat Lider Çiftçi”, ziraat ekiplerinin kullanımına yönelik ise ‘Tat Ziraat Önderleri’ mobil uygulamalarını hayata geçirdi.
Bursa Tatkavaklı’da “Domates Şenliği” düzenleyen Tat Gıda, şenlik öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Tat Gıda Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan; “Bugün Türkiye’de milyonlarca evin mutfağına girmeyi başarmış, sektörün lideri pozisyonuna konumlanmış 50 yıllık bir marka olduysak bu yolda çiftçilerimizin gösterdiği emeğin payının çok büyük olduğunu da belirtmeliyiz. Özveriyle çalışan çiftçilerimizin çalışma şartlarının iyileşmesi ve tarımda uzmanlaşmaları TAT Gıda olarak bizlerin önceliği arasında yer alıyor. Tarımsal üretimin doğal kaynakları koruyarak, tarım işinin ekonomik olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması, geçen yıl başlattığımız Domatesin Önderleri projemizin amaçlarından birisidir” dedi.
Hakan Turan; “Geliştirdiğimiz mobil uygulamalar ile dijital dönüşüm vizyonumuzun ilk adımını attık”
Konuşmasında tarımda dijitalleşmenin öneminin altını çizen Hakan Turan, konu ile ilgili şunları söyledi; “Ülkemizde sanayi domatesi tarımının gelişimine öncülük eden bir markayız. ‘Domatesin Önderleri’ projesinin bizim için en önemli etaplarından birisi tarımda dijitalleşme. Geliştirdiğimiz mobil uygulamalarla tarlaların takibi, çiftçilere online eğitim verilmesi, bitki gelişiminin izlenmesi, çiftçilere online danışmanlık verilmesi gibi konularda dijitalleşiyoruz. Ayrıca iklim takip istasyonları aracılığıyla hava durumunu yerel bazda tahmin edebiliyor ve domates gelişimini etkileyecek hastalıkların risk analizini yapabiliyoruz. Özetle dijital teknolojileri kullanarak; tarla verileri ile ürün performansı arasında ilişki kurmaya yönelik takip ve kayıt sisteminin oluşturulması, çiftçi ile iletişimin artırılması ve çiftçinin gelişiminin desteklenmesi konularında çözümler üretiyoruz.”
Tat’ın tarımda dijital dönüşüm vizyonuna sahip bir marka olduğunu hatırlatan Hakan Turan “Bu vizyon doğrultusunda, ilk adım olarak, tarımsal süreçlerin takibi ve yorumlanması, aynı zamanda çiftçi iletişimi ve gelişimine yönelik mobil uygulama projeleri geliştirdik. Çiftçilerimizin kullanımına yönelik olarak ‘Tat Lider Çiftçi’, ziraat ekiplerimizin kullanımına yönelik ise ‘Tat Ziraat Önderleri’ mobil uygulamalarını hayata geçirdik. 2017 yılının başında startverdiğimiz bu projelerde, Eylül sonu itibariyle geliştirme süreci sona erecek; devamında ise tarımda dijitalleşme vizyonunun ileri adımlarını hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
“Proje için 2 milyon TL’nin üstünde yatırım yapacağız”
Projenin ilk yılında 500 bin TL’nin üzerinde bir yatırım yaptıklarının altını çizen Hakan Turan; “Devam eden süreçte, 2 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımın büyük kısmı; tarlalardan otomatik veri toplanması ve bu verilerin verim ve kalite ilişkisi kapsamında analizine yönelik olacak” dedi.
Güney Marmarave Ege Bölgelerinin, Türkiye sanayi domatesinin yaklaşık yüzde 90’ını karşıladığını söyleyen Hakan Turan; “Güney Marmara bölgesindeki sanayi domates üretiminin merkezi olan Bursa’da sözleşmeli üretim kapsamında 500’ün üzerinde çiftçiden domates alıyoruz. Bu, toplam alımımızın %50’sinden fazlasını temsil ediyor. Bu yüzden bu bölge bizim için çok önemli. Önümüzdeki yıllarda özellikle, teknolojik yenilenmeye yönelik bir plan odağıyla, yatırımlarımız artarak devam edecek. Ayrıca dijitalleşme konseptiyle tüm iş süreçlerimizi yeniden kurgulayacak yatırımlar planlıyoruz” dedi.
“Yaklaşık 1.000çiftçiye, toplamda 2.000 saatin üzerinde eğitim verdik”
Çiftçilere daha verimli, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle üretim yapmaya yönelik eğitimler verdiklerini hatırlatan Tat Gıda Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, sözlerine şöyle devam etti; “Bizim için projenin en önemli ayaklarından biri çiftçi eğitimleri. Tat Gıda olarak, “toprak hazırlığı ve bitki besleme”, “bitki koruma ve zirai mücadele” ve “hasat ve hasat kalitesi” ana başlıklarında eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar, çiftçilerimize toplamda 2.000 saatin üzerinde eğitim verdik.”
634 kişi 30 saniyede dilimlenmiş ekmeklere Tat salçaları sürerek rekoru kırdı
Türk tüketicisinin damak tadına uygun ürünleriyle yemeklere doğallık ve lezzet katan Tat, 50.yılında bir rekor denemesine imza attı. Tat çalışanı 634 kişi, 50.yıla özel olarak Bursa Tatkavaklı’da düzenlenen ‘Domates Şenliği’nde Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için aynı anda ekmeğe salça sürdü.
Daha önce 435 kişi ile Fransa’nın kırdığı rekor denemesi için günler öncesinden provalar yapılmaya başlandı. Heyecanla beklenen rekor denemesi sonunda 634 kişi 30 saniyede dilimlenmiş ekmeklere Tat salçaları sürerek rekoru kırdı. Salça sürülen ekmekler Tat Gıda çalışanları ve katılan davetliler tarafından yenilerek tüketildi. Tat, rekor denemesiyle ‘En çok kişi ile ekmek üzerine eş zamanlı olarak ürün sürme’ kategorisinde, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.