Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda, gıda güvenliği alanında önemli bir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Danışmanlığını İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’nun yürüttüğü ‘Farkındayım’ adlı proje ile toplum sağlığını direkt etkileyen gıda güvenliği konusunda başta ev kadınları olmak üzere yetişkinler için eğitimler düzenleniyor.
Türkiye’nin köklü gıda şirketlerinden Tat Gıda, ‘‘Farkındayım’’ adıyla gıda güvenliği konusunda kurumsal sosyal sorumluluk projesi başlattı. Gıda sektöründe uzun yıllara dayanan bilgi birikimini tüketicilere sağlıklı, güvenilir ve yenilikçi ürünler geliştirerek sunan Tat Gıda,‘Farkındayım’ projesi ile de gıda güvenliği konusunda bilinmeyenlere ve doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor. Sağlıklı bir yaşamın ‘olmazsa olmazı’ gıda güvenliği ile ilgili düzenlenen ve bugüne kadar binlerce kişinin katıldığı eğitimlerde; gıdanın güvenli bir şekilde seçilmesinden, ayrılmasına, pişirilmesinden yıkanmasına ve saklanmasına kadarki tüm aşamaları ayrıntılarıyla ele alınıyor.
Ev kadınlarının yanı sıra Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin çalışanlarına da verilen eğitimlerin belediyeler aracılığıyla Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Projenin yüz yüze eğitimlerin yanı sıra sosyal medya gibi farklı kanallarla da geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
“Gıda güvenliğiyle ilgili doğru bilinen çok fazla yanlış var”
Projenin danışmanlığını yürüten İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, gıda güvenliğinin sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken en temel konu olduğunu söyledi. Projenin uygulanmasından önce hazırlık döneminin bir yıl sürdüğünü kaydeden Boyacıoğlu, amaçlarının gıda güvenliğini topluma en doğru ve en etkin şekilde aktarmak olduğunu dile getirdi. Dilek Boyacıoğlu, düzenledikleri eğitimlerle ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Eğitimimizde günlük yaşantımızda bir tüketici olarak güvenli gıda tüketmek için alabileceğimiz önlemleri; seçmek, yıkamak, ayırmak, pişirmek ve soğutmak olarak 5 ayrı bölümde detaylı şekilde inceleniyoruz. Her bir aşamada bildiğimiz yanlışları düzeltiyor, farkındalığı artırıyoruz. Bu tarz eğitimler yaygınlaştıkça daha sağlıklı nesillerin yetişeceğine inanıyoruz.”
Farkındayım projesi kapsamında düzenlenen eğitimlere gösterilen ilgiden son derece mutlu olduklarını ifade eden Boyacıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gıda güvenliğiyle ilgili toplumumuzda maalesef doğru bilinen çok fazla yanlış var. Eğitim durumu da bunu değiştirmiyor. Kulaktan dolma bilgilerin ve yanlış uygulamaların varlığını eğitimlerimiz sırasında da sıkça duyuyoruz. Örneğin hemen hemen tüm katılımcılarımız çiğ eti(kırmızı et, tavuk ve balık gibi) yıkadıklarını söylüyor. Oysaki hayvansal kaynaklı olan bu gıdalarda hastalık yapıcı etmenler doğal olarak bulunabileceği için yıkama ile bunların uzaklaştırılması mümkün olmadığı gibi, yıkanan ortama da bulaşmasına neden oluyor. Gıdadaki bu mikroorganizmaları öldürmenin yolu doğru sıcaklık ve sürede pişirme yapılmasıdır. Eğitimlerimizin sonunda katılımcılarımızın gıda güvenliğiyle ilgili öğrendiklerini sadece kendi yaşamlarına değil ailelerine ve çevresindekilere de taşıyacağını bilmek bizleri ayrıca mutlu ediyor.”
“Özellikle gıda alerjisi olanlar etiketleri mutlaka okumalı”
Gıdanın alınmasından yıkanmasına, pişirilmesinden saklanmasına kadarki süreçte yapılan yanlışlardan kaynaklı hastalıkların dünyada çok yaygın olduğuna da dikkat çeken Dilek Boyacıoğlu, “Çoğu zaman gıda kaynaklı hastalanmaların belirtileri soğuk algınlığı gibi hastalıklara benzediği için fark edilemiyor ya da etkileri kısa sürede geçerse önemsenmiyor. Ancak bazı durumlarda bu hastalıklar çok uzun süre devam edebiliyor ve hatta maalesef ölüme bile neden olabiliyor” dedi. Gıdaların alımı sırasında etiket okumanın önemine değinen Boyacıoğlu, özellikle gıda alerjisi olanların mutlaka etiket bilgilerini incelemesi uyarısında bulundu.
Proje kapsamında ‘Sağlıklı bir yaşam için gıda güvenliğinin öneminin farkındayım’ adlı 58 sayfalık bir kitapçık hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, “Kitapçığımızda eğitimlerde sunulan bilgiler ve gıda alerjisi, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmesi gibi konularda ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Ayrıca yiyeceklerin hazırlanması öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktalara da özellikle dikkat çektik” dedi.
Gıda güvenliği ile ilişkili en tehlikeli hatalar
-
– Bir gıdanın bozulup bozulmadığını anlamak için tadarak kontrol etmek
-
– Pişmiş bir eti, çiğ et için kullanılmış bir tabağa geri koymak
-
– Donuk eti mutfak bankosunda çözündürmek
-
– Et, tavuk ve balığı pişirmeden önce yıkamak
-
– Sıcak gıdayı buzdolabına koymadan önce soğuması için saatlerce dışarıda bırakmak
-
– Kek, kurabiye veya yumurtalı bir puding hamurunu çiğ iken tatmak
-
– Et ve balığı oda sıcaklığında marine etmek
-
– Et, tavuk, balık ve yumurtayı yetersiz pişirmek
-
– Elleri yıkamamak