Tetra Pak’ın ihracat şampiyonu İzmir Fabrikası; “Sıfır Atık” vizyonu ile ürettiği 10 milyarın üzerinde ambalajın yarıdan fazlasını 4 kıtada 39 ülkeye ihraç ediyor.
Küresel sürdürülebilirlik politikaları kapsamında üretim ve tüketimin her evresinde çevre, gıda ve insanı korumayı esas alan Tetra Pak; yeni projeleri, geri dönüşüm ve atık önlemeye yönelik çalışmalarıyla bölgenin kalkınmasına katkı sağlıyor.
Türkiye’de 45 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren şirket, bugün İzmir Kemalpaşa’daki fabrikasıyla, Bursa ve İstanbul’daki ofisleriyle 400’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. 10 milyar paketi aşan kapasitesi ile Tetra Pak İzmir Fabrikası, bugün 23 farklı ambalaj ürünü üretiyor.
Bugün İzmir fabrikasında üretilen 5 milyarın üzerinde paket, dünyanın 4 kıtasında tam 39 ülkeye ihraç ediliyor. İzmir fabrikası, Tetra Pak’ın kendi iç değerlendirmesi olan Tetra Pak Küresel Mükemmellik Ödülleri’nde 2010, 2016 ve 2018 yıllarında “yılın fabrikası” ödülünü tam 3 kez kazanan ilk ve tek fabrika. İzmir Fabrikası 2018 yılında tüm dünyada en prestijli üretim ödülü olarak kabul edilen ‘JIPM Dünya Klasmanında Mükemmellik Ödülü’ne de layık görüldü.”
Her yıl 180 milyar paket güvenli gıda…
Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Nejat Çalışkan; “Tetra Pak olarak gıdayı güvenli ve ulaşılabilir kılma misyonuyla her yıl 180 milyar paket güvenli gıdayı dünyanın 6 kıtasında tüketicilerle buluşturuyoruz. Bu, dünyadaki her insan ortalama yılda en az 25 kez Tetra Pak ambalajlarını kullanıyor, Tetra Pak ambalajlarındaki gıdadan faydalanıyor anlamına geliyor” dedi.
Çevre ve sürdürülebilirliğin ambalaj sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığına dikkat çeken Çalışkan, “Tetra Pak olarak sadece gıdayı değil, insanı ve geleceği koruma taahhüdü ile çalışıyoruz. 2012 ile 2018 yılları arasında dünya çapında geri dönüşüm altyapısına ve dünya çapında işbirliğine dayalı ortaklık ağının kurulmasına 20 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptık. Geri dönüşüm rakamlarını daha yukarı çıkarmak amacıyla faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de belediyeler, geri dönüşümcüler, müşteriler ve tüketicilerle birlikte çalışıyoruz.
Türkiye’de 1995 yılından bu yana 8 milyarın üzerinde Tetra Pak paketinin geri dönüştürülmesine katkı sağladık. İşbirliği halinde olduğumuz Kahramanmaraş Kağıt Sanayi’nin fabrikasında faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisi de, 2018 yılında yaklaşık 4 bin 860 ton atık içecek kartonu malzemesinin geri dönüşümünü sağladı” diye konuştu.
ilk 9 ayda fabrikada oluşan 5.697 ton atığın geri dönüşümü sağlandı
Tetra Pak İzmir Fabrikası Direktörü Selami Ulusoy da “Ödüllü İzmir fabrikamız, ihracat ağı ile Tetra Pak’ın global tedarik zincirinde stratejik bir yere sahip.
İzmir’den dünyaya ‘Sıfır Atık’ vizyonu ile üretilmiş milyarlarca karton ambalaj sunuyoruz. Fabrikamız; katı atıkların kaynağında ayrıştırılması ve dönüştürülmesi, dahili aydınlatma için güneş enerjisinden maksimum düzeyde yararlanılması, yeşil alanların sulanmasında yağmur suyundan faydalanılması ve yemekhane gıda atıklarının hayvan barınağına gönderilmesi gibi uygulamalarla Çevre Bakanlığı tarafından Ege Bölgesi sanayi kuruluşları arasında Sıfır Atık Pilot Tesis olarak seçilmiş durumda. Fabrikada 1999-2019 yılları arasında karbon salımını yüzde 53, milyon standart paket başına enerji tüketimini yüzde 33 azalttık. 2014 yılından bu yana üretim firesini yüzde 15, milyon standart paket başına su tüketimini de yüzde 20 oranında azalttık. 2019 yılının ilk 9 ayında fabrikada oluşan 5.697 ton atığın geri dönüşümü sağlandı” dedi.
Tetra Pak Türkiye’den Ege Bölgesi’ne tam destek
Yaklaşık yarım asırdır var oldukları Ege Bölgesi’ne artı katacak çalışmalar gerçekleştirdiklerini de dile getiren Tetra Pak İzmir Fabrikası Direktörü Selami Ulusoy, “Üretim yolculuğumuzun başladığı Ege Bölgesi bizim için çok önemli ve değerli bir bölge. Buraya yaptığımız her yatırım, sadece ülkemize değil, dünyaya da artı katıyor. 2019 yılında KOSBİ Teknik Lisesi’nin kuruluşu aşamasında kendilerine bağış desteği verdik; ihtiyacı olan okullara mobilya göndererek çocuklarımızın öğrenim hayatlarında önlerindeki engelleri kaldırmaya yardımcı olmak istedik.
Ayrıca geçtiğimiz aylarda İzmir’de yaşanan orman yangınları hepimizi çok üzdü. Kaybettiğimiz ormanları yeniden canlandırmak için bizim de katkımız olsun istedik. Bunun için Ege Orman Vakfı ile birlikte bu yıl 500 ağaçlık bir koru oluşturduk ve ağaçların dikimi kısmında da çalışanlarımız ile oradaydık. Ülkemize ve dünyaya katkı sağlayacak bu ve benzeri projelere katılmaya devam edeceğiz” diye konuştu.