Tetra Pak’ın yeni üretim hattı enerji maliyetlerini düşürüyor

Tetra Pak; meyve suyu, nektar ve gazsız içecekler için türünün ilk örneği olan yeni bir düşük enerji tüketimli proses hattını pazara sundu. Tetra Pak Büyük Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İçecek Kategorisi Lideri Selim Yıldız, konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

-Sayın Yıldız, Tetra Pak’ın yeni düşük enerji tüketimli üretim hattı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tetra Pak olarak içecek işlemeyi yeni bir verimlilik düzeyine taşımak için meyve suyu, nektar ve gazsız içecekler için türünün ilk örneği olan yeni bir düşük enerji tüketimli proses hattını pazara sunduk. Bu hattı kurmadan önce ürün güvenliğini ve raf ömrünü nasıl koruyacağımızı ve bileşenlerin işlenmesini nasıl yeniden yapılandırabileceğimizi araştırdık. Tetra Pak’ın işleme konseptine getirdiği özgün ve üstün yaklaşımla, yeni teknolojide aslında gereksiz olan verimsiz unsurları çıkararak, mevcut proses teknolojilerini; filtrasyon, UV işlemi, pastörizasyon ve aseptik karıştırmayı modern ve enerji tasarruflu bir proses hattında birleştirdik. Bu yeni üretim hattımız; meyve suyu, nektar ve gazsız içecek teknolojisi ürün güvenliğini ve kalitesini korurken, enerji tüketen ısıl işlemleri de büyük ölçüde azaltıyor ve bu da toplam enerji maliyetlerini yaklaşık % 67 oranında düşürüyor. Ayrıca yerinde temizlik (CIP) ve yerinde sterilizasyon (SIP) için kullanılan suyunda yaklaşık % 50 azaltılmasını sağlıyor.

-Üretim hattı nasıl çalışıyor?

Bu yeni ve düşük enerji gereksinimli proses hattımız sadece konsantre miksi pastörize ediyor ve büyük bölümü oluşturan suyu, filtrasyon ve UV ışık teknolojisiyle sterilize edilerek dolum öncesinde konsantre ürün miksi ile aseptik mikserde karıştırıyor. Böylece buhardan, soğutma yükünden, yerinde temizlik (CIP) ve yerinde sterilizasyon (SIP) için gerekli sulardan büyük oranda tasarruf elde edilirken işletme maliyetleri ve ürün kayıplarının da en aza indirilmesi sağlanıyor. Pastörizasyon, filtrasyon ve UV ışık teknolojilerinin benzersiz bir kombinasyonunu inovatif şekilde kullanan bu yeni üretim hattımız, içeceklerin iki ayrı akış halinde işlenmesi ve aseptik olarak birbirlerine karışmasıyla da nihai içeceğin elde edilmesini sağlıyor.

-Üretim hattını özel kılan nedir?

Bu hat, operasyonel maliyette önemli bir azalma elde etmek ve su tüketimini minimuma indirmek isteyen üreticiler için en yeni aseptik proses teknolojilerini bir araya getiriyor. Enerji ve su maliyetindeki büyük tasarruflar, üreticinin pazardaki rekabetçiliğini de artırıyor.

-Tetra Pak’ın yeni üretim hattını geliştirilmesindeki en önemli sebep neydi?

Tüketiciler, içecek endüstrisinin tüm tedarik zinciri boyunca üretim, paketleme ve lojistik aşamalarında daha sürdürülebilir enerji ve su kullanımı talep ediyor. Son zamanlarda tüketiciler bu sürdürülebilirlik ölçümlerine gitgide daha fazla önem vermeye başladı ve artan bu taleplere karşı da en iyi çözümü sunmanız gerekiyor. Hattın hayata geçirilmesi, gıda işleme çözümlerinde ve tüm tedarik zincirinde küresel sürdürülebilirlik dönüşümüne öncülük etme taahhüdümüzü ortaya koyuyor. Geliştirdiğimiz bu yeni işleme tekniği, üreticilerin karlılıklarını artıracak ve aynı zamanda sürdürülebilir üretim alanındaki hedeflerine ulaşmalarında önemli katkıda bulunacak. Global sürdürülebilirlik politikalarımız kapsamında üretim ve tüketimin her evresinde çevreyi korumayı esas alıyoruz. Tetra Pak olarak müşterilerimizin enerji ve su kullanımlarını azaltmaları, daha sürdürülebilir paketleme yöntemlerini kullanmaları ve lojistikteki enerjiyi azaltmaları konularında onlara yenilikçi çözümler sunmak için de çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.

-Sektörde bir ilki gerçekleştirdiğinizi söyleyebilir miyiz?

Yeni ve düşük enerjili proses hattımız; biri meyve suyu konsantre miksi, diğeri su olmak üzere iki ayrı akışa bölmesi ve bu iki akışı aseptik olarak karıştırmadan önce işlemesiyle sektörde bir ilktir. Bu inovatif yöntem, geleneksel proses ile kıyaslandığında enerji tüketiminde % 67 ve su kullanımında % 50 tasarruf sağlarken, en yüksek gıda güvenliği standardını koruyarak müşterilerimiz için operasyonel maliyet tasarrufu sunmaktadır.

-Yeni üretim hattının geleneksel prosesten farkları nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan yöntem, zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için ısıl işlem uygulanacağı pastörizatöre girmeden önce konsantre ürünü su ile karıştırıyordu. Bu geleneksel yaklaşım, pastörizasyonu tüm içecek hacmine uyguladığı için büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duymasına sebep oluyordu. Sistem hacmi büyükse de (örneğin yaklaşık 2.000 litre) her ürün değişiminde çok fazla su tüketimi gerekiyordu. Buna ek olarak, yerinde temizlik ve diğer sterilizasyon adımlarının tamamlanması için ilave su gerekiyordu. Tetra Pak olarak gazsız içecek üretiminde sürecin ikiye bölündüğü tamamen yeni bir yaklaşımı ortaya çıkardık. Bu hattımızla, meyve suyu konsantresinin (yaklaşık % 30) mümkün olan en küçük ürün hacminin ayrı pastörize edilmesini sağlıyoruz. Kalan kısmı, yani suyu (yaklaşık% 70’lik hacmi) filtreleme ve UV ışığı gibi daha uygun maliyetli aseptik teknolojiler kullanarak ayrıca işliyoruz. Bu kombinasyon (filtrasyon ve UV ışığı) olası patojenler ve bozulmaya sebep olan mikroorganizmalarda da gereken azalmayı sağlamaktadır.

-Yeni üretim hattınızda hangi ürünler üretilebilecek?

Müşterilerimiz yeni üretim hattını işletmelerine entegre ederek, pastörize konsantre miks ile steril suyu karıştırdıktan sonra pH 4.2’nin altında olan çeşitli yüksek asitli içecekler üretmek için kullanılabilecekler. Bunlar % 100 meyve suları, çeşitli meyve oranına sahip nektarlar, spor içecekleri, buzlu çaylar, aromalı sular ve çok daha fazlasını içermektedir.