Gıda 2000 Dergisi

TÜGİS 55 yaşında

Necdet BUZBAŞ

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), kuruluşunun 55. yılını kutluyor. TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, bu vesile ile düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Değerli Konuklar,

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS)’nın kuruluşunun 55. yılı. Sizlerle beraber olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ederken, katılımınız için Yönetim Kurulu adına şükranlarımızı sunarım.

Türkiye’de çağdaş anlamda işçi-işveren ilişkilerinin yasal temeli 1961 Anayasası ile atıldı. 1961 Anayasası işçi ve işverenlere sadece sendika kurma hakkını vermekle kalmadı, aynı zamanda toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt haklarını da tanıdı.

TÜGİS 24 Ocak 1961’de kuruldu. Kurucuları zamanın gıda sanayinde söz sahibi işverenleri olup, olanakları ölçüsünde gıda sanayinin gelişmesi yönünde büyük katkılarda bulundular. Kurucularımızı da rahmetle anıyoruz.

Onlar kendi zamanlarının birer vizyoneri olarak sadece TÜGİS’i kurmakla kalmamış hemen bir yıl geçmeden diğer beş işveren sendikası ile ilkin 15 Ekim 1961’de İstanbul İşveren Sendikaları Birliğini takiben de 20 Aralık 1962’de merkezi Ankara’ya taşıyarak TİSK’i kurmuşlardır. TÜGİS TİSK’in kurucu üyeleri arasındaki yerini almıştır.

Günümüzde Gıda Sanayi Türkiye’nin GSYİH’nın % 18’ini oluşturan, istihdam dostu, gelişmeye açık, modern teknolojiyi kullanan ve yenilikçi sektörlerinin başında yer almaktadır.

TÜGİS salt işveren sendikacılığı yapma sınırlarını aşmış, sektör paydaşlarıyla gıda sanayinin gelişmesine katkı verecek şekilde yapılanmıştır.

TÜGİS yasalarla ilaveten TİS bağıtlama yetkisi tanınmış ayrıcalıklı tam bir STK’dır. Üyelik ve üyelikten ayrılma tamamen gönüllülük esasına dayanır. Kayıtdışı olmamak, vergi-SGK yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiriyor olmak ve etik kodlara bağlılık üyelerde aranan vazgeçilmez ilkelerimizdir.

Türkiye ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olan gıda ve içecek sanayi 2015 yılını öngördüğü hedeflerini tam yakalayamadığı bir yıl olarak kapattı. Bir yandan yurtdışında yaşanan olumsuzluklar diğer yandan iç pazardaki istikrarsızlıklar yeterince büyümeyi engelledi. Yılı 350 milyar TL’lik bir ciro ile kapatan sektör % 5.7’lik bir büyüme yakalayabildi. İhracat ve ithalattaki rakamlar henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte ihracatta % 3’lük ithalatta % 5’lik bir küçülme bekliyoruz.

Genç bir nüfusa sahip ülkemizde var olan bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması çok önem taşıyor, iyi bir eğitimle mümkün olacaktır. İstihdamı sağlayacak yatırımlar, örgütlü endüstriyel ilişkiler gelecekte gıda sanayinin yönünü belirleyecektir.

Gelecekte; çevre koruma ile sürdürülebilirlik, inovatif sağlıklı ve besleyici ürünler, gıda güvenliği, iklim değişikliği ile ilgili önlemler ve yatırımlar sektörün temel ilgi alanları olacaktır.

Yurt dışı pazarlarda söz sahibi olabilmemiz için rekabet üstünlüğünü sağlamamız kaçınılmaz zorunluluktur. Bunu sağlayacak dönüşümü sanayi 4.0 uygulamalarına öncelik tanıyarak gerçekleştirebiliriz. Bu yeni sistemde ucuz işçiliğin rekabet unsuru olmaktan çıkacağı ve yüksek nitelikli işgücüne ihtiyaç olacağı açıktır.

Yakın gelecekte gıda sanayi ve ürünlerinde dünya pazarlarında söz sahibi olabilmek için sanayi 4.0 dönüşümünü ıskalamamız gerektiğini vurgulamak isterim.

TÜGİS olarak 2015 yılında tamamlamaya çalıştığımız projelerden söz etmek, sizleri bilgilendirmek yerinde olacaktır.

Sürdürülebilirlik açısından çok önemli olan gıda israfı ile ilgili bir AB projesi yürütüyoruz. İki yıl süreli bu projede GTHB’lığı Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TAGEM), ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü, Mönchengladbact Niederlein Üniversitesi, İtalya SPESS ve Eurocrea gibi STK’lar proje ortaklarımız. Et, Süt ve Konserve Sanayindeki Gıda İsrafı ve Geri Kazanım konusunu çalışıyoruz.

İkinci projemiz ise MYK ile çalıştığımız Gıda Sanayinde Meslek Standartlarının yazılması, yeterliliklerin belirlenmesi. Bu proje Gıda Sanayinde istihdamın meslek edinmesi ve AB ile uyum içinde serbest dolaşıma hazırlanması ile ilgilidir.

Asgari ücretin 1300 TL net ödenmesi siyasi kararının, asgari ücret komisyonunda işverenleri temsilen TİSK’in bulunması gıda sanayi ile ilgili durumun incelenmesi maliyetlerdeki etkisi ve devlet desteği konusunda bir dizi çalışma oldukça fazlaca zamanımızı aldı. Bu karar ücretlerin göreceli düşük olduğu gıda sanayi ve tekstil sanayini en çok etkiledi ve etkileyecektir.

2016 yılı gündemimizde neler olacak? Bu konuya da değinmek isterim.

Gıda fiyatlarının enflasyonu artıracak etkinlik düzeyinden çıkartılması yönünde çalışmalarımız olacaktır. Gıda Sanayinin ana girdileri tarım politikalarımıza dayalı olarak fiyatlanıyor. Türkiye’nin tarım sektöründe neyi neden yaptığını ve neye yol açtığını bir düşünmesi gerekiyor. Tarım sektörü kırsaldan ibaret olmayıp bir sanayi olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Tarım 4.0 sanayi dönüşümü kaçırılmaz bir fırsat olarak önümüzde bekliyor, hazırlanmamız şart.

Çalışma hayatı ile ilgili de bu yıl gündemimiz oldukça yoğun geçecek. Bu gündemi şöyle özetleyebilirim;

  1. Çağdaş ve Güncel bir Anayasa Hazırlanmasına Katkı: görüşümüz; ekonomik yaklaşımla, serbest piyasa ekonomisi, özel girişimciliğin güvence altına alındığı, Devlet Kurumlarının rekabet eden olmadığınınifade edildiği bir Anayasa.

  2. Kıdem Tazminatı, Alt İşverenlik, Esnek Çalışma ve Özel İstihdam büroları aracılığıyla iş ilişkisi kurulması konusundaki sorunların müktesep haklar ve iş barışı korunarak çözümlendirilmesi, güncellenmesi

  3. AB ile ilişkilerin yeniden canlandığı bu yılda uyum çalışmaları ile ilgili konulara ağırlık vermek.(18nci fasıl)

Değerli Konuklar,

55’nci yılımız nedeniyle düzenlediğimiz bu toplantıya “Duayenler Yaşar” sloganlarıyla yola çıktığımız projemizin bazı paydaşlarını da davet ettik, onlara teşekkürler etmek istedik. Doğan Şahin (Hacı Bekir), Zühtü Kurtulmuş (Konak Şekerleme), Nevzat Dindar (Koska Helva, reçel), Firuz Kanatlı (Eti Bisküvi), Selçuk Yaşar (Pınar Et, Süt),Mecit Bahçıvan (Bahçıvan Gıda).

Haluk Eldem ve Ekrem Şevket Yücesoy, iş barışının duayenleri.

TİS hukukuna hakimiyetleri ile 40 yıldır vukuatsız ve başarılı bir hukuk savaşı verdiler, iş barışını sağladılar.

Son olarak TÜGİS Toplu İş Sözleşmeleri Uzmanı Mehmet Koçak Bey’i takdim etmek istiyorum. Mehmet Bey de konuya hakimiyeti, bilgisi ve en önemlisi adil davranışı hep vazgeçilmez görerek duayenliğe adaylığını şimdiden koymuş durumda.

Katılımınızla bizleri onurlandırdınız. Teşekkürlerimi tekrarlayarak saygılar sunuyorum.

Duayenlerimize uzun ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. Kurucularımızı rahmetle anıyorum.

Necdet BUZBAŞ

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı

Exit mobile version