TÜMSİAD’tan tarımı markalaştıracak formül önerisi

TÜMSİAD’tan tarımı markalaştıracak formül önerisi

Türkiye’nin organik tarım cenneti olduğuna dikkat çeken TÜMSİAD, Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu ve Karadeniz Bölge Başkanı Mevlana Karali başkanlığında Trabzon’da gerçekleştirdiği 3.Bölge Şube Başkanları Toplantısı’nda tarım sektörünü daha ileriye taşıyacak bir formül önerisi sundu. Önerilen formül, Karadeniz Bölgesi’nden başlanarak 81 ilden 81 organik tarım ürününün belirlenmesi ve bu ürünlerin markalaştırılmasını kapsıyor.

Tarımsal büyüklükte Avrupa’nın en büyük, dünyanın 7’nci büyüğü olan Türkiye’nin markalı organik ürünlerle tarım gelirlerini artırabilmesi için Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD)’nin Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerini kapsayan 3.Bölge Şube Başkanları Toplantısı’nda dikkat çeken bir formül önerisi geldi. 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olabilmek için tarımsal üretimin kilit önem taşıdığına vurgu yapan TÜMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu ve Karadeniz Bölge Başkanı Mevlana Karali, bu nedenle katma değeri yüksek organik tarım ürünlerine yönelmek gerektiğini ifade etti. Karali, organik tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için 81 ilden 81 markalı organik ürünün belirlenmesi ve Türkiye’nin markalı organik ürünlerle dünya sahnesine çıkması gerektiğini açıkladı.

Dünya tarım piyasalarını belirleyen bir Türkiye

Türkiye’nin tarım zengini bir ülke olduğunu ve bu kaynaklarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen TÜMSİAD Orta Anadolu ve Karadeniz Bölge Başkanı Mevlana Karali sözlerine şöyle devam etti: “Tarımda sahip olduğumuz güçlü potansiyeli iyi kullanmamız lazım. Bunun için TÜMSİAD olarak markalı organik ürün üretimine geçmeyi ve bu yönde teşvikin artırılmasını içeren bir projeyi öneriyoruz. Tarladan sofraya her aşamasının kontrol edildiği ve sertifikalandığı organik tarım ürünlerinin markalanmasıyla Türkiye tarımsal üretimde dünya piyasalarına yön veren bir ülke konumuna gelebilir. Bu proje ile Rize’den organik çay, Giresun’dan organik fındık, Şanlıurfa’dan organik zeytin, Malatya’da organik kayısı ve İzmir’den organik incir gibi 81 ilimizden belirlenecek 81 ayrı ürünümüzle yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda talep gören katma değerli ürünlerin üretimini gerçekleştirebiliriz.”