Türkiye’de bal güvenilir ve profesyonel ellerde

10 milyon Euro bütçesi ile arıcılık sektörünün Avrupa Birliği destekli “Arım Balım Peteğim” projesinde Türkiye’nin ilk tam otomatik bal sağım hattı kullanıma başladı.

Apimaye markasıyla dünyanın ilk Termo Kovanlar’ını üreten, Ergo Kovan ile Ahşap Kovan modellerinin yanı sıra yapmış olduğu uluslararası işbirlikleri ile dünyanın önde gelen arıcılık ekipman firmalarının ürünlerini ülkemizde arıcıların hizmetine sunan Yıldırım Plastik, Türkiye’de ve Avrupa’da ilk kez uygulanan IPA destekli “Arım Balım Peteğim” projesinin en önemli makinelerinden birinin teslimatını gerçekleştirdi.

Arıcılık sektörünün rekabet gücünü artırmak amacıyla  AB’ye Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Arım Balım Peteğim” projesi; Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize illerinde arıcılık ürünleri üzerine faaliyette bulunan işletmeler için ortak üretim, işleme ve analiz merkezi oluşturarak, sektörde yeni istihdam ve kaliteli üretim yapma imkanı sağlamayı hedefliyor.

2

Proje kapsamında kurulan işleme ve paketleme tesisinin en önemli bölümlerinden birini oluşturan Combi line 52 tam otomatik bal sağım hattı, dünyada alanının en profesyoneli konumundaki İtalyan firma “Lega” tarafından üretilmiştir.

Firmanın Türkiye distribütörü Apimaye güvencesiyle, sözleşme zamanına uygun olarak 27 Haziran 2017 tarihinde teslimatı yapılan  Combi line 52 tam otomatik bal sağım hattı hakkında teknik bilgiler, firma yetkililerinden Bert Vanhattem ve Mirko Moriconi ile Apimaye Dış Ticaret Müdürü Emre Yıldırım tarafından  Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ve teknik destek ekip lideri AB- IPA Proje Koordinatörü Hülya Tetik ile paylaşılmış, deneme amaçlı üretim yapılmıştır.

El değmeden işleme, sıfır bal kaybı…

Arıcılık sektörünün biçerdöveri olarak tanımlanan bu makineden Çin’de bugüne kadar 8 adet satış gerçekleştiren Apimaye, Türkiye’deki ilk satışını, arıcılık sektörünün AB’den finansman desteği alan en büyük proje olan “Arım Balım Peteğim” kapsamında yaptı. Türkiye’de bugüne kadar bulunmayan ve ilk kez bu proje kapsamında kullanılacak olan tam otomatik bal sağım makinesi, sıfır bal kaybı ile çalışıyor ve yüzde 100 el değmeden bal işleyebilme imkanı sağlıyor. Kendi alanında en büyük kapasiteye ve en üst teknolojiye sahip olan makine, günde 3 tonluk tüketime hazır şekilde bal çıkarıyor. Sektörde bu alanda çalışan manuel makineler saatte 4 kişi ile 60 çerçeve işlerken, tam otomatik bal sağım makinesi tek kişi ile 160 çerçeve işliyor.

3

Tesis ekim ayında açılacak

Proje kapsamında deneme üretimleri başlayan tesis ile sektörün ihtiyaç duyacağı yeni üretim modelleri, analiz metotları, ürün çeşitlendirilmeleri ve verimlilik artırma konularında çalışmalar yapılacak. Ekim ayında tamamen hizmete girecek olan tesis, arıcılık sektöründe Türkiye ve bölge için önemli bir merkez haline gelecek.

En iyi laboratuvar ortamında yapılan analizlerle tüketiciye sunulacak ürünlerin üzerinde hiçbir şaibe olmayacak. Proje sayesinde sahte ballar rahatlıkla ortaya çıkarılacak ve teşhir edilecek. Merdiven altı imalat ve sahte balla mücadeleyi kolaylaştıracak olan tesiste basılacak olan  ‘hakiki baldır’ diye damgası, Türkiye’de ve dünyada geçerli bir tespit anlamına gelecek.

Arım Balım Peteğim Projesi detayları:
Proje Otoritesi: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yardımın Nihai Yararlanıcısı: Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Proje Paydaşları: Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize Arı Yetiştiricileri Birlikleri.
Bütçe:   9.990.199 €
Genel Hedefi: Arıcılık sektörünün rekabet gücünü artırmaktır.
Projenin Amacı: Arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini artırmaktır.
Özel Amacı: Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, sektörün ihtiyaç duyacağı yeni üretim modelleri, analiz metotları, ürün çeşitlendirilmeleri ve verimlilik arttırma konularında araştırma kapasitesini geliştirmesi ve sektöre yeni ufuklar açacak bilim insanları yetiştirmek amaçlandı. Ordu ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, arıcılık sektöründe uluslararası merkez durumuna gelmesi, enstitü araştırma ve çalışmaların somut çalışmalarını ve çarpan etkilerinin değer bulacağı bir altyapının kurulması hedeflendi.
Arım Balım Peteğim Projesi hakkında:
Dünyada 7.060.973 adet koloni sayısı ile üçüncü ve 102.486 ton bal üretimi ile ikinci  sırada bulunduğumuz önemli bir sektörün, üretim çeşitliliğini artırmak, üretilen arı ürünlerine “marka” değeri kazanmasını sağlamak amacıyla ülkemiz arıcılığında örnek bir proje olan “Arım Balım Peteğim”, AB Delegasyonu tarafından da onaylanan 6 projeden birisi oldu. 12 Ocak 2011 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda Operasyonel Anlaşma imzalandı.
Projenin; Yapım İşleri (İnşaat), Tedarik (Laboratuvar cihazları, paketleme tesisi makine-ekipmanları), Teknik Destek ve Kontrolörlük (Müşavirlik) olmak üzere 4 bileşenden oluşuyor.
Bu proje ile bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri olan yeni işletmelerin tesis edilmesini; arı ürünlerinin tüm analizlerini gerçekleştirecek akredite bir laboratuvar kurulmasını, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesini, tüketim talebine uygun çeşitli paketlemelerin yapılabilmesini, KOBİ’lerin eğitilmesi, inovatif farklı ürünler geliştirecek altyapının kurulması hedeflenmektedir. Böylece bölgemizde sektörü temsil eden/edecek olan tüm KOBİ’lerin, müstahsillerin ve girişimcilerin rekabet güçlerini artırarak yeni istihdamlar sağlamak ve inovatif projeler hazırlanarak bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı öngörüyor.
Proje, bir KOBİ ve istihdam projesi olup özellikle proje içerisinde yer alan  Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize illerinde arıcılık ürünleri üzerine faaliyet sürdüren işletmeler için ortak üretim, işleme ve analiz merkezi oluşturularak yeni istihdam sağlamak ve rekabet edilebilirliğini artırmasını sağlıyor.
Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında yapılacak birimler:
1-Test ve Analiz Laboratuvarı: Uluslararası akreditasyona sahip olacak olan bu laboratuvarda bal, balmumu, polen, arı sütü ve propolisin analizleri gerçekleştirilecek.
2-İşleme ve Paketleme Tesisi: Toplam alanı yaklaşık 4000 metrekaredir. İki ayrı binadan oluşmaktadır. Ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme ünitelerini içeriyor.
3-Pazarlama ve Tanıtım Birimi: KOBİ’lerin ve dolayısıyla üreticilerin ulusal ve uluslararası pazara erişim olanaklarını artıracak eğitim ve farkındalık artırma çalışmalarını yaparak “marka” ürünlerin oluşması gerçekleştirilecek.
4-Danışma ve Temas Noktaları: Donanımı proje tarafından sağlanacak ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve 6 ilde Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde kurulacak birimdir. Bu birim yerelde  eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları düzenlenecek.
5- Arı Ürünleri Değerlendirme Birimi: İşleme-Paketleme Tesisi ve Pazarlama Tanıtım Birimi faaliyetleri için öngörülüyor.
6- Kalite Geliştirme ve Belgelendirme Merkezi: Arı ürünlerine kalite, işlem ve farklı özelliklerine uygun standartlara göre belgelendirme yapılacak. Proje kapsamında kurulacak test/analiz ve işleme/paketleme kapasitesi ile hedef illerde bu altyapıya kolayca erişimleri sağlanacak olup, “Kalite Belgesi” verilecek olması işletmelerin öncelikle iç, uzun vadede ise dış piyasalara erişim kabiliyetlerini artıracak. Böylece KOBİ’lerin gelişmiş bir teknik ve teknolojik altyapıdan faydalanmalarına katkıda bulunacak.
Proje ile gerçekleştirilecek faaliyetler:
Ordu’da uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarı
Arı Ürünleri Değerlendirme Birimi
İşleme ve Paketleme Tesisi
6 ilde Danışma ve Temas Noktaları
Ar-Ge Birimi