Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG); Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki teknopark, Ar-Ge merkezleri, kalkınma ajansları ve üniversite projelerini, “3. Ar-Ge &İnovasyon Zirvesi ve Sergisi”nde bir araya getirmeye hazırlanıyor.
17-18 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlikte; “Türkiye’nin İlk Akıllı Canlı Hayvan Barınağı Sistemi Projesi”de sergilenecek. Küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvanların doğada organik olarak yetişmesine yönelik gerçekleştirilen proje; bu hayvanların kapalı alanlarda hazır yem yiyerek etlerinin, yumurtalarının lezzetsiz olması ve başında devamlı bir bakıcının durması sorunlarını ortadan kaldırıyor. Sistem, arazinin belirli oranlarda çitler sayesinde bölünmesi ile hayvan barınağının değiştirilmeden farklı ortamlara taşınarak doğal seleksiyonu desteklemesi ve hayvanın psikolojisini bozmadan besiye kazanımını sağlıyor. Özellikle organik alanların hiç durmadan nadasta kalmasını sağlayarak kuraklaşmasını engelliyor.
Hayvanlar telef oluyor
Küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvanlar belirli bir süre yaşamlarını devam ettirebilse de açlık, susuzluk ve havasızlıktan dolayı sonrasında telef oluyor. Bu hayvanlar, toplu halde yaşadıkları yerlerde günlük yeme, içme ve hava alma ihtiyaçlarını sağlayamadıklarında kısa sürede hastalıklar ve toplu ölümler gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Mobil (hareketli, taşınabilir) olarak kapalı konteyner vb. tarzda araçların arkasına takılarak götürülebilen bu sistem, hayvanların götürüldükleri kırsal alanda daha organik beslenme ve semirme olarak tabir edilen gelişmesini doğal olarak sağlıyor.
Akıllı canlı hayvan barınağı sistemi projesi; birbirine monte edilebilen veya tek parça halinde olabilen ana gövde ile otomasyon paneli, havalandırma, yumurtalık, teker, akü, yağmur sensörü, ışık sensörü, güneş paneli, yem deposu, üst küreme, alt küreme, su deposu, üst hidrolik piston, ısıtıcı, kamera, aydınlatma, yemlik, suluk, alt hidrolik pistonu, havalandırma penceresi, sıcaklık sensörü, yem motoru, alt ızgara, üst ızgara, ısı-nem sensörü, teker hidroliği, havalandırma pistonu, rampa, çıkış kapısı ve soğutucudan oluşan, araziye nakil edilebilen mobil veya kombinasyonlara sahip olmasıyla da karakterize ediliyor.