Tuz Gölü’nde sürdürülebilir üretim gerçekleştiren Koyuncu Tuz şirketi de 2019 yılında ihracatını yüzde 41 artırarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağladı.
Doğal güzellikleri ile gün geçtikçe dünyada daha çok tanınan Tuz Gölü, milli ekonomiye ve ihracata katkıları ile de dikkat çekiyor. Kapadokya güzergahında bulunması sebebiyle özellikle yabancı turistlerinde uğrak yeri olan Tuz Gölü’nde üretilen doğal tuz, çok farklı kullanım alanlarında tercih ediliyor. Tuz Gölü’nde sürdürülebilir üretim gerçekleştiren Koyuncu Tuz şirketi de 2019 yılında ihracatını yüzde 41 artırarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağladı.
Tuz, hem canlı yaşamının devamı için hem de ekonomik faaliyetlerin devamı için önemli bir maden. Günümüzde tuzun yaklaşık 14 bin kullanım alanı bulunuyor.
Özellikle kimya endüstrisindeki ürünlerin yüzde 50’den fazlasının ana veya yardımcı hammadde girdisinin tuz olduğuna dikkat çeken Koyuncu Tuz Genel Müdürü Ömer Çetiner şunları söyledi: “Tuz Gölü’nden elde edilen tuzu global bir marka yapmak için çaba sarf ediyoruz. 2019 yılında ihracatımızı yüzde 41 artırdık. Yaklaşık 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı hızla artıyor. Diğer taraftan fabrikamıza yapmış olduğumuz teknoloji ve Ar-Ge yatırımları ile hem ürün çeşitliliğimizi artırdık hem de tuza dayalı inovatif ürünler sunmaya başladık.”
“Sürdürülebilir üretim temel ilkemiz”
Tuz Gölü Havzası’nın korunmasına her alanda destek verdiklerini belirten Ömer Çetiner, temel faaliyet ilkelerinin ‘sürdürülebilirlik’ olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Tuz Gölü üzerinde kayık dahi yüzdürülmesine izin verilmeyen çok özel bir göl. Kamu görevlilerimizle işbirliği içerisinde gölün gelecek nesillere aktarılması için üzerimize düşen çalışmaları yerine getirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Yaz aylarında başlayan tuz çökelmesi ile birlikte üretim gerçekleştiriyoruz. Miktar odaklı değil katma değer odaklı faaliyet gösteriyoruz. Tuz Gölü milli bir değerdir ve gölün korunarak ekonomiye katkı sağlanması için çalışıyoruz.”