Çevre ve su kaynaklarının korunması konusunda toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanan Avrupa Birliği destekli “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapsamında kurulan Ulusal Genç Su Elçileri Meclis üyeleri Fransa ve Belçika’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansmanı ile Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TRT işbirliğinde yürütülen proje kapsamında suyun etkili olarak kullanımı ile ilgili öğrencilerin ve kamunun tüm kesimlerinin eğitimler aracılığıyla farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda, proje kapsamında Türkiye’nin su havzalarını temsilen 26 kız 26 erkek üniversite öğrencisinden oluşturulan Ulusal Genç Su Elçileri Meclis üyeleri Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa ve Belçika’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarete GençSEM üyelerinin yanı sıra, projenin ortak uzman grubu olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden ve TRT’den, sözleşme makamı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ve projenin yüklenicileri WYG International Danışmanlık’tan ve Fransa’daki IOW Office International de l’Eau’dan da katılım oldu.
Çalışma ziyareti kapsamında GençSEM üyelerinin Avrupa Parlamentosu, Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi’ni ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’ni ziyaretlerinin ardından Avrupa Komisyonu’na yaptıkları ziyaretlerde Genel Direktör Politika Danışmanı Luis Planas Herrera tarafından GençSEM’e tanıtıcı bilgi verdi. Ardından, Su İşleri Birimi Başkan Yardımcısı Hans Stielstra tarafından Su Politikaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi ve karşılıklı soru ve cevaplarla bilgi alışverişinde bulunuldu.
GençSEM üyeleri Belçika’daki temaslarını tamamlamalarının ardından Paris’teki ilk durakları Uluslararası Su Ofisi Genel Merkezi (IOW) oldu. IOW Genel Direktörü EricTardieu tarafından IOW faaliyetleri ile ilgili ve Daimi Teknik Sekreter Jean-François Donzier tarafından Havza Örgütlenmeleri Uluslararası İletişim Ağı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Ardından, GençSEM üyeleri Artois-Picardie Su Ajansı ile çalışma ziyaretine devam etti. Daire Başkanı Christine Dericq tarafından su ajansı gençlik politikaları, ajansın dünya ve havza düzeyinde yer aldığı Genç Su Meclisleri, sürdürülebilir kalkınma için eğitime küresel perspektif katma, su küresinin bugün ve yarınki paydaşları arasında köprü kurma ve son olarak “genç su hareketine” dikkat çekilmesi ve güçlendirilmesi hakkında kapsamlı bilgi verdi.
“Su ve Sanitasyon Kenti” ziyaret edildi
GençSEM ekibinin çalışma ziyaretinin son durağında ise Büyük Paris’in Sanitasyonu için Daireler Arası İşbirliği kapsamında gerçekleştirilen “Su ve Sanitasyon Kenti” ziyaret edildi. Su ve Sanitasyon Kenti Direktörü Laurent Doyen eşliğinde yapılan ziyaret sırasında tanıtıcı bir bilgilendirme yapıldı.
Ziyaret sonunda GençSEM’in Belçika ve Fransa temaslarını değerlendiren Proje Koordinatörü Özgür Aydıncak, “GençSEM ile ilkini gerçekleştirdiğimiz Belçika ve Fransa’daki çalışma ziyaretlerimiz oldukça verimli geçti. Avrupa Birliği çevre ve suyun korunması konularına yönelik politikaları ve uygulamaları hakkında bilgi aldık; iyi uygulama örneklerini gördük. Projemiz kapsamında kurulmuş olan GençSEM’in önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceği faaliyetleri destekleyecek nitelikte oldukça doyurucu bilgiler aldı. Ayrıca kurumlarda yaptığımız ziyaretlerde hem Su Elçileri Projesi hem de GençSEM hakkında bilgi verdik. Bu ziyaretle GençSEM uluslararası alanda suyun verimli kullanılmasına üzerine çalışan kurumlarla gelecekteki GençSEM faaliyetleri için de ilk teması sağlamış oldu.”
Proje kapsamında ikinci ziyaret 11-16 Eylül tarihleri arasında yine Fransa ve Belçika’ya gerçekleştirilecek.
Ziyaretler ile GençSEM üyelerinin su ve çevre konularında ziyaret edilen ilgili kurumların çalışma prensiplerini ve işleyişlerini öğrenebilmelerini, Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaları yakından takip edebilmelerini sağlayarak Meclis olarak “su kaynaklarının verimli kullanılması” ve “çevre koruma” alanlarında yapacakları çalışmalar için deneyim kazanmaları amaçlanıyor.
Bu doğrultuda ziyaret boyunca yapılan kurum ziyaretlerinde, kurumların su ve çevre alanında ne tür çalışmalar yürüttükleri çalışma prensiplerinin neler olduğu ve ilgili süreçleri nasıl yönettiklerine dair genel bir bilgilendirme yapıldı ve GençSEM üyelerinin kurumlar tarafından soruları yanıtlandı.
Hedef kitle; öğrenciler, öğretmenler ve anneler
Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi, Türkiye’de çevrenin korunması, kirletmeden ve verimli su kullanımının sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje, Batı Akdeniz Havzası, Konya Kapalı Havzası ve Doğu Karadeniz Havzası’nda pilot olarak uygulanıyor.
Proje kapsamında medya ve eğitim kanalıyla kamunun yanı sıra özellikle çocukların ve gençlerin verimli su kullanımı hakkında farkındalığı artırılırken, bilgi ve becerileri farklı iletişim araçları ile geliştiriliyor. Ayrıca paydaş kurumların kadrolarının eğitim kapasitesi desteklenerek pilot üç havzada 40 bin kişinin bilgilendirilmesi sağlanıyor.
Proje kapsamında, su kullanımı ve çevrenin korunması hakkında ulusal ve uluslararası kamuoyuna yönelik farkındalık artırıcı iletişim kampanyaları gerçekleştiriliyor.
Projenin öncelikli hedef kitlesi ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri, gençler, öğretmenler anneler olmak üzere ailelerdir.