Gıda 2000 Dergisi

Vardarcı Makina Ar-Ge çalışmalarına hız verdi

Vardarcı Makina Ar-Ge çalışmalarına hız verdi

Vardarcı Makina; pamuk çekirdeği, ayçiçeği, kanola, susam, soya, vb. yağlı tohumları işleyen ve bunların yağlarını çıkaran, temizleyen makineleri üretmenin yanı sıra anahtar teslimi bitkisel yağ tesisi projelerini de hayata geçiriyor. Firma ortakları Yüksek Makine Mühendisi Tuncer Vardarcı ve Elektrik Mühendisi Zafer Vardarcı, sorularımızı yanıtladı.

– Vardarcı Makina’yı ve faaliyet alanlarınızı kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?

Vardarcı Makina San. ve Tic. Ltd. Şti. firması olarak, 50 yılı aşkın mühendislik deneyimi ile sektörde pamuk çekirdeği, ayçiçeği, kanola, susam, soya, vb. yağlı tohumları işleyen ve bunların yağlarını çıkaran, temizleyen makineleri üretiyor, anahtar teslimi nebati yağ tesisi projeleri yapıyoruz.

Kurulduğumuz yıldan bu yana önce ülkemizde, daha sonra Avrupa ülkeleri, Suriye, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Afrika ülkeleri ve Brezilya’da büyük kapasiteli nebati yağ tesisleri kuruyoruz.

2004 yılında Almanya’da bu sektörde tanınmış bir aile firması olan Egon Keller Gmbh. ortaklığı ile Ege Serbest Bölgesi’nde kurduğumuz Keller & Vardarcı Industries firmamızla, var olan gücümüze daha da güç katmış olduk. Kendi imalatımız olan makine ve yedek parçalarımız dünyanın her yöresine ulaşıyor.

– Ürün portföyü ve Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Firmamız, Türkiye’ye yağlı tohum işleme makine teknolojilerinde ilkleri getiren öncü bir firmadır. İmal ettiğimiz 210 testereli pamuk çekirdeğini işleyen Linter makinesiyle dünyada bir ilk olmayı koruyoruz. Aynı zamanda yağlı tohumların soğuk işlenebilmesini sağlayan ve farklı üretim kapasitelerine uygun Cold-Pressing (Soğuk yağ presi) sistemini ülkemizde üreten ilk firma olmanın da gururunu yaşıyoruz. Bu sistem sayesinde üreticilere kendi yağını üretme kendi yemini yapma fırsatını sağlamış oluyoruz. Ayrıca ürettiğimiz çekirdek kırma makineleri ile yurtdışındaki rakiplerimizi geri planda bırakıyoruz.

Özel makine imalatı alanında, müşterimizin işlediği yağlı tohuma ve kapasitesine göre uygun makine ve teknolojileri projelendirmede yılları aşkın tecrübemizle, müşterilerimize kaliteli ve verimli ürün elde edecekleri en uygun anahtar teslimi projeyi sunuyor ve teslim ediyoruz.

Ayrıca, sektörümüzde diğer üretici firmaların ürettiği makinelerin yedek parçalarını da en kaliteli ve en iyi fiyatta üreterek alıcımıza her alanda destek oluyoruz.

– 2015 yılına nasıl bakıyorsunuz? Planlarınız nelerdir?

Her geçen yıl bir öncekine göre rekabet daha da zorlaşıyor ancak Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırarak dünyadaki rekabet gücümüzü artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla, firmamız İzmir’de yeni kurulan “sürdürülebilir tarım”, “yenilenebilir enerji” ve “bilişim teknolojileri” alanında hizmet verecek olan İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı kurucu ortaklarından biri oldu.

Ayrıca daha düşük maliyette daha kaliteli üretim yapmak için sektörümüzde en yeni teknolojileri takip ediyor ve öncü firma olma özelliğimizi koruyoruz.

-Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

Yurtiçinde bir bitkisel yağ fabrikası kuruluyorsa, firma olarak danışmanlığını mutlaka biz yapıyoruz. Yatırımcılar, bu sektördeki 50 yılı aşkın tecrübemizden ötürü muhakkak bizimle iletişime geçiyorlar. Yurtiçinde hemen her yağ fabrikasında çalışan makinelerimiz veya yedek parçalarımız bulunuyor.

Yurtdışında ise dünyanın çoğu ülkesinde çalışan makinelerimiz yer alıyor. 2008 yılından bu yana Türki Cumhuriyetler’de kurduğumuz tesisler başarıyla çalışıyor. Son 5 yıl içinde Brezilya’da 2 adet, günde 200-350 ton arası pamuk çekirdeği işleyen Temizleme, Kırma, ve Linterleme tesisi kurduk. Ayrıca Tanzanya ve Zambiya’da günde 300 ton pamuk çekirdeği işleyen yine Temizleme, Kırma ve Linter tesisleri kurduk ve bu tesisler başarıyla çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Özbekistan pazarına açılarak, günde 100 ton ayçiçeği çekirdeği işleyen ham yağ tesisini kurduk ve faaliyete geçirdik. Ayrıca pamuk çekirdeği için gerekli makine ve ekipmanları da gönderdik.

1990-2000’li yıllarda Suriye firmamız için iyi bir pazardı. Suriye’nin ticarette yeniden faal duruma gelmesi, hem firmamız hem de ülkemiz için olumlu olur.

-Faaliyet gösterdiğiniz sektörle ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz? Sektörde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörümüz tarım ve gıda sektörlerini yakından ilgilendiriyor. Bu sektörlerde oluşan olumlu ve olumsuzluk gelişmeler tabi ki biz makine sanayi üreticilerini de direkt olarak etkiliyor. Örmeğin, Türkiye ihtiyacı olan yağın % 75’e yakın kısmını ithalatla karşılıyor. Eğer ülkemizde yağlı tohum üretimi artırılmazsa, ithal edilen bitkisel yağ oranı daha da artar.

Ayrıca, pamuk üreticileri çektiği zorluklar nedeniyle, pamuk tarlalarında balık yetiştiriciliği yapıyorlar. Bu yüzden pamuk tarlaları zarar görüyor ve pamuk üreticiliği azalıyor.

Dışa bağımlılığımızı azaltmak için ülkemizde acilen tarımsal alanları verimli kullanılması yönünde kararlar almalı ve uygulanmalı. Son yıllarda tarıma dayalı yatırım desteklerine önem veriliyor. Bunların daha da artırılması ve herkesin bu konuda bir girişim yapması teşvik edilmeli.

Exit mobile version