Dünya turizmine yön veren liderler World Tourism Forum kapsamında Antalya’da bir araya geldi. Dünya turizm trendlerini belirleyen isimlerin katıldığı World Tourism Forum’un ilk bölümünde online turizm, turizm yatırımları ve yeni otel konseptleri konuşuldu.
Turizmin Davos’u World Tourism Forum dünya turizmine yön veren liderlerin katılımıyla Antalya Maxx Royal Belek Golf Resort’te başladı. Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu’nun yaptığı forum, World Turizm Forum Başkanı Bulut Bağcı’nın konuşmasıyla başladı. Sektör profesyonellerini World Tourism Forum Mediterranean Meeting 2015 kapsamında bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Bulut Bağcı; “World Tourism Forum olarak ilk etkinliğimizi 30 Nisan 2015 yılında İstanbul’da gerçekleştirmiştik. Bugün ise Sayın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve sektör liderlerinin katılımıyla turizmin geleceğini konuşmak üzere arkadaşlarımızla bir araya geldik. Geçtiğimiz yıl katıldığımız Davos’tan sonra Türkiye’de Davos standartlarına sahip turizmin konuşulacağı bir zirve yapılması kararı aldık ve çalışmalarımıza başladık. Global ofis toplantımız 4-6 Şubat 2016 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda eski Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barrosa ve sektör liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek ve turizmi konuşmaya devam edeceğiz. Sayın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e, desteklerinden ötürü Mehmet Ersoy’a ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim” dedi.
Turizm barış sektörüdür
Antalya’da birbiri ardına yaşanan güzel organizasyonlarının mutluluğunu yaşadıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel; “Antalya olarak son dönemde G20 Zirvesine, Piyano Festivaline ve Altın Portakal Film Festivali’ne ev sahipliği yaptık. Gelecek yıl Botanik Expo 2016 ile güzel şehrimizin adını duyuracağız. Antalya’nın tarihi yapısının yanı sıra doğal kaynakları açısından, tarım alanları açısından oldukça zengin, çiçek ihracatı yapıyoruz. Botanik Expo 2016 ile Antalya’nın değerini daha da ortaya koyacağız. Turizm sektörü başlı başına bir barış sektörüdür. Rusya ile kültür bağlarımız oldukça güçlü, yaşanan siyasal gerginliği en az krizle geride bırakılmasını istiyoruz” dedi. Menderes Türel World Tourism Forum’da emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Online turizmin geleceği
World Tourism Forum’un ilk panelinin moderatörlüğünü Euromonitor International’ın analisti Nadejda Popova gerçekleştirdi. Sektörün oldukça dinamik olduğunu belirten Nadejda Popova; “6 ay önce online turizmde uygulanan dinamikler şuan geçerli olmayabilir. Bu alanda çok kanallı bir yaklaşım izlendiğini görüyoruz. İnternet ağlarının yaygınlaşması tatil yaklaşımlarımızı da değiştirmiş durumda. Online seyahat yorumları tercihlerde etkili olurken fiyatlarında geçmişe oranda daha şeffaf olduğunu görüyoruz. Online seyahat acenteleri sektörde kilit rol oynuyor. Günümüzde kişiselleştirilmiş fiyatlar, hizmetler ve kampanyalar söz konusu” dedi.
Panelde ilk sözü alan Trivago Ülke Direktörü Chara Georgiadou Türklerin fiyatlar konusunda oldukça hassas olduğuna vurgu yaptı. Kişiselleştirmenin ve mobil kanalların öneminin altını çizen Chara Georgiadou; “Trivago olarak tüketiciye alternatif imkanlar sunma yolunu tercih ediyoruz. Sağlanan yeni olanaklar aracılığıyla otel işletmecileri tüketicileriyle doğrudan iletişime geçme fırsatı yakalayabiliyor. Günümüzde seyahat edenler oldukça talepkar ve teknik bakımdan daha bilgi sahibi bir kitle haline geldi. Bizde en doğru ve en hızlı biçimde tüketici ve işletmenin ihtiyaçlarına cevap vermek istiyoruz” dedi.
Turizm sektöründe koşulların her geçen gün daha zorlu şartlara sahip olduğunu belirten E- Tourism Frontiers şirketinin kurucusu ve CEO’su Damian Cook; “İnsanlar online seyahat paketlerine bakıyor, satın alıyor ve yaptıkları tatili sosyal medya ağları üzerinden paylaşıyor. Paylaşılan deneyimler diğer tüketicilerin kararlarını da etkiliyor. Günümüzde sosyal medyanın gücünü yadsımamız mümkün değil. Son yapılan araştırmalara göre sosyal medya ağları da kullanıcıların yaş aralıklarına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; 40-60 yaş arası Twitter, 30-40 yaş arası Facebook, 20-30 yaş arası Instagram, 10-20 yaş arası ise Whatsapp ile ilgileniyor. Sosyal medya hesaplarının doğru ve güncel kullanılması kararların online ortamda alındığı çağımızda oldukça önemli.”
Yıl içinde insanların tatil programlarından feragat etmediklerini belirten Rommlr’ın CEO’su Bas Lemmens; “Tatilciler basit hizmet almak istiyor. Bu sebepten her şeyin aynı zamanda sunulacağı kanallarda hizmet vermek çok önemli. Online sektörde her şeyin bir arada yapılması kazanç sağlayacaktır” dedi. World Tourism Forum’da olmaktan duyduğu mutluluğu konuklarla paylaşan Trip Advisor Güney ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Gianluca Laterza; “Özellikle Tayland, Çin, Brezilya gibi uzak ülkelerde yaşayan tatilcilere ulaşabilmeniz için mobil araçları kullanmanın yeri oldukça önemli. Yeni jenerasyon yorumlar ve fiyatlar konusunda çok hassas. Kurumların yorumlara hızlı ve doğru bir yanıt vermesi gerekiyor. Ücretsiz wi-fi, kahvaltı ve transfer ise gençlerin bir tatilden beklediklerinin başında geliyor. Günümüzde duygulara hizmet etmemiz gerekiyor. Türkiye eşsiz tatil lokasyonlarına sahip, lütfen iletişim kurmaktan ve bu eşsiz adresleri tanıtmayın kaçınmayın” dedi.
Konaklama dışı geliri artırmak gerekiyor
Konuşmasına 80’li, 90’lı ve 2000’li yıllarda Türkiye’de turizmini değerlendiren Voyage Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy; “80’li yıllarda Türkiye’de turizm oldukça zor şartlar altında yapıldı, 90’lı yıllarda yatırımcı Türk Havayolları’nın global olması ve özel hava yolu şirketlerinin açılması ile İstanbul’da şehir otelciliği de gelişim gösterdi. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin harcama kapasitesi yüksek nitelikli üst aşamaya geçmesi gerekiyor. Konaklama dışı geliri artırmak gerekiyor. Sektöre katkı sağlayacağını düşündüğüm “turizm planlama ve tanıtım üst kurulunun” kurulması şart. Kurulacak bir üst kurul ile Türkiye’nin global alanda tanıtımı ve planlaması kolaylıkla yapılabilecektir. Amerika, Yunanistan ve Dubai bu yöntemi uyguluyor. Turizm için adımların planlı atılması gerekiyor.”
“Rusya ile yaşanan gerginlik Türkiye turizmi açısından bir şanstır”
Uzun bir sürenin ardından yeniden Antalya’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten başlayan Steigenberger Hotel İstanbul’un sahibi Cem Kınay; “Uzun yıllardır bu sektörde aktif rol oynuyorum ve geride bıraktığımız 25-30 yıl içerisinde çok da değişen bir şeyin olmadığını fark ettim. Son dönemde Rusya ile yaşanan gerginliği Türkiye açısından önemli bir şans olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünya’nın en önemli destinasyonlarından biri haline geldiğimiz günümüzde bu yaşananlar önümüzdeki yılların yol haritasını çizebileceğimiz bir fırsat olmalı. Hem devlet hem sektör hem de sivil toplum örgütleri durumu bu şekilde değerlendirilmeli. Antalya dönem dönem krizler yaşadı ve hep bu krizlerden kuvvetli çıktı.
Sektörde görev alanlara en önemli tavsiyem kısa uzun ve orta vadede kararlar alınması gerektiğini düşünüyorum. Antalya kaderini kırma noktasında! Antalya kadar otel yatırımının olduğu çok fazla şehir yok. Antalya’nın konusu yeni otel yapmaktan çıkarak var olan yeni aktivitelere yenilerini ekleyerek adını bu etkinliklerle duyurmalı. Her şey dahil sistemleri yerel halk ile birleştiren bir sistem ile zenginleştirilmeli. Özellikle güvenlik krizleri sebebiyle her şey dahil sistemler Antalya’nın yararına bir sistem olmuştur” dedi.