WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için tüm Türkiye’ye “Yeşil İyileşme” çağrısı yapıyor. Vakıf, deprem felaketinin ardından enkaz kaldırma çalışmalarından yaşam alanlarının inşasına ve geliştirilmesine kadar her aşamanın “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
Depremler, orman yangınları, seller, toprak kaymaları gibi felaketlere karşı Türkiye’de bugüne kadar gösterilen yaklaşımın genellikle afet sonrası çalışmalar üzerinde yoğunlaştığını, bu durumun can, mal ve doğa kaybının yüksek olmasına yol açtığını belirten WWF-Türkiye, afetlere karşı dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için tüm Türkiye’ye Yeşil İyileşme çağrısı yapıyor.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta ve 20 Şubat 2023’te Hatay’da meydana gelen depremler, büyük bir yıkıma ve 50 bine yakın insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Bölgede henüz temel geçici barınma ihtiyacı devam ederken, enkaz kaldırma ve yeniden inşa çalışmalarının “hızla” başlatıldığı açıklandı.
WWF-Türkiye, deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarından yaşam alanlarının inşasına ve geliştirilmesine kadar sağlıklı bir gelecek kurma mücadelesi olarak görülen ayağa kalkma sürecinin her aşamasının “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre ele alınması için çağrıda bulunuyor.
WWF-Türkiye Yönetimi Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, konuyla ilgili açıklamasında gelecekte karşılaşılabilecek benzer şoklara karşı daha güçlü olabilmesi için doğayı afet yönetim stratejisinin ayrılmaz bir bileşeni olarak ele almanın öneminin altını çizdi.
Karadere, hem sosyal hem ekolojik çözümlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması için başta kamu kurumları olmak üzere, yerel yönetimler, meslek örgütleri, bilim dünyası ve sivil toplumu iş birliğine davet etti.
Yeşil İyileşme ilkeleri
WWF-Türkiye, deprem sonrasında ayağa kalkma ve yeniden yapılanma sürecinde hayata geçirilmesi gereken Yeşil İyileşme ilkelerini şu başlıklarda topluyor: Daha Güvenli ve Doğayla Uyumlu Yaşam Alanları; Yönetişim; Çevresel Etkiler ve Önlemler; Doğa: Ormanlar, Meralar, Sulak Alanlar, Deniz ve Kıyılar; Su ve Temizlik; Altyapı; Enerji Tarım ve Gıda.
Yeşil İyileşme Çalıştayı düzenlenecek
WWF-Türkiye, 29 Mart 2023 tarihinde, İstanbul’da, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)Çevre ve Afet Yönetimi Kıdemli Direktörü Anita van Breda’nın konuk konuşmacı olacağı Yeşil İyileşme konulu bir çalıştay düzenleyecek. Farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum kuruluşları, depremden etkilenen illerin yerel yönetimlerinden temsilciler gibi farklı paydaşların katılacağı çalıştayda konu bütün boyutlarıyla ele alınacak. Çalıştayın çıktıları ise bir rehber doküman niteliğinde kitapçık haline getirilerek, belediyeler ve karar vericilerin yararlanabileceği bir kaynak olarak paylaşılacak.