Günümüzde ayçiçeği, kanola, mısır, pamuk, palm, fıstık ve hatta daha az yağlı soya gibi yağlı tohumlardan yağ eldesi için kullanılan solvent ekstraksiyon sistemi, tüm dünyada kendini kanıtlamış bir sistemdir.
Tarkan ÇANLI /HUM Makine Genel Müdürü
Halihazırda bitkisel yağ endüstrisinde maksimum yağ eldesi için iki farklı proses kendine yer bulmaktadır: Tam presyon ve solvent ekstraksiyonu.
Tam presyonda tohumlar gerekli hazırlık aşamalarından geçtikten sonra tek veya iki kademe presyon ile mekanik ekstraksiyona tabi tutulur ve kekte kalan yağ içeriği en fazla % 6-8 olacak şekilde yağ eldesi sağlanır.
Öte yandan, solvent ekstraksiyon ünitelerinde ön presten geçmiş (soya hariç) yağlı tohumların kekleri, soğutma ve boyutlandırma gibi aşamalardan sonra solvent ekstraksiyon tesisine beslenir. Süreç sonunda küspede kalan yağ içeriği, çözücünün yardımı ile % 1’in altına indirilmiş olur.
Günümüzde ayçiçeği, kanola, mısır, pamuk, palm, fıstık ve hatta daha az yağlı soya gibi yağlı tohumlardan yağ eldesi için kullanılan solvent ekstraksiyon sistemi, tüm dünyada kendini kanıtlamış ve binlerce tesiste bu metotla verimli yağ eldesine imkan vermiştir.
Solvent ekstraksiyonunun yağlı tohumlardan yağ eldesi için kullanımı ilk olarak 19. yüzyılın sonlarına denk gelmektedir. Geride bıraktığımız 150 yılda sistem farklı firmalar tarafından geliştirilmiş ve farklı tasarımlar bitkisel yağ endüstrisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Her ne kadar mekanik veya mühendislik açısından bu tasarımlar farklılık gösterse de hepsinin temelde tek bir mantığı vardır: Yüksek derecede yağ çözme kapasitesine sahip hekzan kullanılarak en az sarf malzemesi ve enerji kullanarak yağlı tohumlardan güvenli ve verimli bir şekilde yağ elde etmek.
Yağ çözücü olarak hekzan kullanılan ekstraksiyon sistemlerinde, kimya mühendisliğinin ele aldığı ikili sıvı-sıvı ekstraksiyonu için üçgen diagram metodu dahilinde denge eğrileri çizildiğinde en verimli ekstraksiyonun 8 kademede ifa edildiğini görmekteyiz. Daha fazla kademe sayısı uygulaması her ne kadar küspede kalan yağ konsantrasyonunu bir miktar daha düşürmeye fırsat verse de verim, maliyet, zaman gibi parametreler sebebiyle tercih edilmemekte ve endüstride 8 kademenin standartlaştığını görmekteyiz.
HUM Kayar Kovalı Ekstraktör
Yağlı tohumlarda tam randımanlı yağ eldesi için ekstraktör olmazsa olmaz ekipmandır. Yazımızın devamında HUM Kayar Kovalı Ekstraktörü’ne değinecek, temel özelliklerinin yanında kendine has avantajlarından bahsedeceğiz.
Ekipmanın ana motor veya motorlarının tahrik ettiği çarklar ve buna bağlı zincirin sürdüğü kovalara düzenli olarak, ters akış prensibi dahilinde misella duşlaması yapılmaktadır. Hekzan ve yağ karışımını nitelendirmek için kullanılan “misella”, farklı ekstraksiyon kademelerinde farklı konsantrasyonlarda bulunmakta ve ekstraksiyon süreci boyunca diğer kademelerin çözücüsü olarak kullanılmaktadır.
8 kademenin her birinde konsantrasyon değişimine uğrayan misella, temelde kovaların altındaki ince eleklerden süzülen hekzan ve yağ karışımından meydana gelir. Ekstraktörün altında yer alan misella bunkerlerinde depolanan misella, kovalara ters akış prensibi dahilinde duşlanır. En yağlı kek en yağlı misella ile buluşurken, en yağsız kek ise saf hekzanla buluşmaktadır.
İki kattan oluşan ekstraktör dizaynında üst kattaki kovaların bitiminde ürün ters düz edilerek ekipmanın alt katındaki kovalara dökülür ve bu, kovanın alt kısmında kalan ürünün ters düz edilmesiyle kendini kovanın yukarısında pozisyonlamasına sebep olur.
Pozisyonu değişen ürün, misella ile daha kolay etkileşime girebilmekte, bu da kovadaki tüm ürünün eşit bir şekilde çözücü etkileşimine uğramasını sağlamaktadır.
Ters akış prensibiyle işleyen tesisin optimum performansta çalışabilmesi için misella konsantrasyonun ufak sapmalar haricinde her kademede istenilen konsantrasyonda olması gerekmektedir. Bunun için tesiste bulunan manuel ve otomatik enstrümanlar düzenli olarak manipüle edilmektedir.
Ekstraktörle alakalı bir diğer önemli konu da malzeme seçimidir. Eleklerden süzülen misellanın depolandığı misella kovalarından ekstraktörün gövdesine kadar endüstride ekstraktör parçalarının çeşitli malzemelerden imal edildiğini görmekteyiz. Malzeme seçiminde müşterinin beklentisine göre esneklik göstermekle birlikte, kanola, mısır özü gibi önemli derecede metal oksidasyon ajanlığı yapan tohumların işleneceği ekstraktörlerde HUM olarak olası tüm aşınabilen yüzeylerde AISI304 paslanmaz çelik malzeme kullanmakta ve tesisin uzun ömrünü garanti altına almaktayız.
HUM Kayar Kovalı Ekstraktörü’nün avantajları
Detaylı mühendislik ve yıllardır süregelen Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen HUM Kayar Kovalı Ekstraktörü’nün rakiplerine kıyasla bazı avantajları vardır. Bunlardan en önemlileri:
Esneklik:
HUM Kayar Kovalı Ekstraktörü, tüm yağlı tohumların kekleriyle randımanlı bir şekilde çalışabilmekte ve yüksek yağ eldesine izin vermektedir.
Dayanıklılık:
Paslanmaz malzemeden yapılan kovaların içlerinde taşınan yağlı kek ve misella karışımı, ekipmanın dış yüzeyine temas etmemekte ve ekipmanın ömrünün rakiplerine göre çok daha uzun olmasını sağlamaktadır.
Düşük ürün seviyeleri:
1000mm’nin altındaki kova seviyeleri daha geniş bir ekstraksiyon alanı sağlamakta ve solventin çözme verimini önemli derecede artırmaktadır.
V-Profil elekler:
Kovaların ilerlediği yönde her bir eleğin açıklığı giderek artmakta ve tıkanmaların önüne geçmektedir.
Verimli çözme ve süzme:
Üst kattaki ekstraksiyon kademelerinin tamamlanmasının ardından üst kattan alt kata dökülen ürün, tüm derinliği boyunca solvente en verimli şekilde maruz kalır. Özel V profildeki elekler ise misellanın tıkanma yaşanmadan doğru bir şekilde süzülmesine izin verir.
Minimum personel ihtiyacı:
Ekipmanda kullanılan otomasyon dahilinde onlarca enstrüman tek bir panelden kontrol edilebilmektedir ve tesisin rejimine göre operatörler maksimum yağ eldesi sağlama amacıyla hem tesiste hem de ekipmanda rahatça optimizasyon yapabilmektedir.
Düşük bakım giderleri:
Düşük yedek parça ihtiyacı, aşınmaya dayanıklı elekler ve kaliteli misella pompaları seçimimiz sayesinde ekipmanın bakım ihtiyacı minimuma indirilmiş ve uzun yaşam ömrü garanti altına alınmıştır.
Ekstraksiyon aşamasından sonra son kademede elde edilen misella, distilasyon ünitesinde hekzanından arındırılır ve absorpsiyon ünitesinde uçurulan hekzan sisteme geri kazandırılır. Ekstraktörün son kademesinden çıkan kek ise zincirin tahrik ettiği paletlerle toaster ekipmanına bakiye hekzanının buharlaştırılması için taşınır.
Farklı kapasitelerdeki modelleriyle 100 tondan 2.000 ton ürün girişine kadar ürün işleyebilen HUM Kayar Kovalı Ekstraktörü, dünyanın dört bir yanında her gün yüz binlerce ton ürün işlerken, yüksek verimlilik, dayanıklılık ve esneklik sunarak yağlı tohumların ekstraksiyon süreçlerini zirveye taşımaktadır.
Sürekli olarak müşteri beklentilerini aşan HUM Kayar Kovalı Ekstraktör, yağlı tohumlardan maksimum verim ve kalite elde etmek isteyen işletmeler için vazgeçilmez bir anahtar rolü oynamakta ve HUM, endüstriye katkı sağlamaya devam etmektedir.