Gelecek trendlerini araştıran düşünce kuruluşu GelecekHane, bireyleri ve şirketleri yeni ekonomide başarıya ulaştıracak yenilikleri araştırdı ve kritik üç önemli noktayı açıkladı. GelecekHane kurucusu Halil Aksu’ya göre paylaşmak, şeffaf olmak ve topluluklar oluşturmak yeni ekonomik düzende başarı için üzerinde durulması gereken en önemli noktalar…
Düşünce kuruluşu GelecekHane, bireyleri ve iş dünyasını yakından ilgilendiren gelecek trend araştırmalarını sürdürüyor ve yeni ekonomide bireylerin ve şirketlerin başarıya ulaşmasını sağlayacak üç önemli noktayı açıkladı. GelecekHane’nin kurucusu, fütürist Halil Aksu, tüm dünyada ekonomik, siyasal ve sosyolojik değişiklikler gerçekleşirken ekonomik alanda başarıya ulaşılmasında paylaşmak, şeffaf olmak ve topluluklar oluşturmak kavramlarına önem verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Paylaş… Paylaştıkça çoğalır…
Halil Aksu, değişen ekonomik düzendeki en önemli noktalardan birinin paylaşmak olduğunu dile getiriyor. Evlerdeki atıl odaların, ev ile iş arasında gidip gelirken kullanılan araçların, nadiren kullanılan ev eşyalarının paylaşımı yanında şirketler de paylaşım ekonomisi içerisinde daha fazla yer almaya başladı. Ofis ve atölyelerini paylaşan oluşumların yanında şirketlerin patentlerini paylaşması da yeni ekonomik düzende git gide yaygın hale geliyor. Bu tip varlıkların paylaşılmasıyla verimin, kullanım oranının ve kalitenin arttığına işaret eden Aksu, satın alma yerine paylaşım ve kiralama yoluna gidilmesinin finansal rahatlama getirdiğine dikkat çekiyor. Fütürist Halil Aksu, paylaşım ekonomisin şirketlere sağlayacağı faydayı, “Kaynaklarınızı başkalarına kullandırmak gelir getirebilir, yeni sosyal çevrelerle tanışmanızı, yeni şeyler öğrenmenizi sağlayabilir. Paylaşım zaman kazanmanıza, kalitenin artmasına yardımcı olabilir. Dolayısıyla bireyler de kurumlar da bunu güvenli, mantıklı, sürdürülebilir şekilde yapmanın yolunu bulmalıdır, bulacaklardır” şeklinde ifade ediyor.
Şeffaflaş, güven kazan, fikir kazan
Bireyler kadar şirketler açısından da şeffaflaşma ve güven kazanmanın önemine dikkat çeken Halil Aksu, “Tüketicinin, vatandaşın ve hissedarın düşüncesi bu yönde. Vergiler nereye harcanmakta, şirketin finansal gidişatı ve diğer durumları nasıl? Yöneticiler bundan böyle daha çok hesap vermek zorunda kalacaklar. Proaktif davranmak samimidir” diyor. Hem özel hem kamu kurumlarının değişen ekonomik düzende verilerini açıp şeffaf hale gelmelerinin güven telkin edecek bir davranış olacağını belirten Aksu, açık inovasyon ve kitlesel kaynak kullanımı gibi akımları şirketlerin kullanabilecekleri örnekler olarak gösteriyor.
Topluluk oluştur, gönüllüler seninle birlikte çalışsın
Değişen ekonomide insan kaynağının değişmez önemine vurgu yapan Halil Aksu, gönüllülerden oluşan bir topluluk oluşturmayı kişi istihdam etmekten daha önemli gördüğünü ifade ediyor. Çalışanların avantajları yanında maddi ve manevi zorluklarına dikkat çeken Aksu, “Gönüllüler sanki güvenilir değil gibi algılansa da, eğer gerçekten gönülleri fethedilirse, ilginç açılımlar getirebilirler” diyor. Şirketlerin sosyal ağlar ve viral iletişimi kullanarak kendilerine özgü taraftarlar bulmalarını öneren fütürist Aksu, doğru yönetilen bir gönüllüler topluluğunun kurumun ciddi savunuculuğunu yapabileceğini, destek, tanıtım ve inovasyon gibi alanlarda katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Günümüzde hızla büyüyen şirketlerin ve fenomenlerin topluluklar oluşturarak bunları çalışan veya reklam ve iletişim olarak değerlendirdiklerini örnek veren Aksu, amaca uygun topluluklar oluşturarak ve karşılıklı değer yaratacak ilişkiler geliştirmenin önemine dikkat çekiyor.