Gıda 2000 Dergisi

“Yeryüzü Pazarı” açıldı köylüler sadece üretici olmaktan kurtuldu

“Yeryüzü Pazarı” açıldı köylüler sadece üretici olmaktan kurtuldu

İstanbul’un Şile İlçesi’nde 2 yıl önce Foça’daki ‘Yeryüzü Pazarı’ esas alınarak kurulan ‘Doğal Ürünler Pazarı’, 57 köyde oturanları sadece üretici olmaktan çıkararak, ürünlerini doğrudan satma olanağı sağladı. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, İstanbul’daki herkesi Cuma ve Pazar günü kurulan pazara davet etti.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, ‘EGD Buluşmaları’ kapsamında ilçeye gelen Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ve dernek üyelerine ilçeyi gezdirirken, Foça’dan sonra kurulan ‘Yeryüzü Pazarı’na götürerek bu proje ile ilgili ayrıntıları anlattı. Başkan Tabakoğlu, 2013 yılında Foça’da kurulan ‘Yeryüzü Pazarı’nı örnek alarak köylülerin turistik amaçlı hem de ürünlerini direkt pazarlayabilmeleri için bu pazarı açtıklarını ve çok olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Şile Belediyesi, Kaymakamlık, Şile Turizm ve Tanıtma Derneği, Slow Food Şile Palamut Birliği, Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği destekleri ile kurulan pazarda 40 kilometrelik alan içindeki 57 köydeki tüm üreticilerin ürünlerini buraya getirebildiği ifade edildi.

Köylülerin aracısız yetiştirdiği, topladığı, getirdiği ürünlerini bu pazarda sattığı belirtilirken bazı tezgahlar, ekmeğin pişirilme süresi nedeniyle ancak öğle saatlerinde açılabildiği kaydedildi. Pazarın aynı zamanda bir sosyal alan yarattığı, tüm köylülerle getirip satmak istedikleri ürün miktarı ile ilgili sözleşme yapıldığı, ikinci ürün için limit getirildiği böylece haksız rekabetin önüne geçildiği kaydedildi.

Mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metotları ile üretilen doğal ürünlerin yer aldığı pazarda hibrid yerine ‘atalık’ olarak nitelendirilen tohum kullanıldığı vurgulandı.

Köylülerin kış mevsiminde kavanozlama, tuzlama, kurutma, turşulama gibi ikincil ürünlerin de üretilmesi için çalışma yapılırken bunların yanı sıra erişte, tarhana, ekmek üretilebildiği kaydedildi. Köylülerin evinin yanlarında üretim yapabilmeleri için, gerekli izinlerin alınabileceği altyapıda ufak atölyelerin de kurulduğu açıklandı. Gıda imalat belgesi olmayanların bu ürünleri getirip Şile’deki pazarda satamadığı ifade edildi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, köylülerin üretimin yanı sıra pazarda bizzat yer alarak para kazanması sonucu yöredeki ekonominin canlandığı, kente göçün de önüne geçildiğini anlatırken, “İstanbul’a 1 saat uzaklıktaki bu hakiki doğal pazara herkesi davet ediyoruz. Burada temiz hava, bol doğal gıda var” dedi. EGD Başkanı Celal Toprak da Başkan Tabakoğlu’na kendilerine gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Exit mobile version