Pazar taleplerini tahmin etmek, müşterilerin istediği ürünleri istedikleri zaman üreterek gıda veya içecek üretim sürecini kolaylaştırmanın başka bir yoludur.
Prof. Dr. Y. Birol SAYGI / Alanya Üniversitesi
Yiyecek ve içecek prosesinin üretimini iyileştirmenin birkaç yolu vardır. Üretimi düzene sokmanın yollarını bilmek maliyetleri azaltacak ve karları artıracaktır. Ancak, bazı yöntemler, ekipman ve personel eğitimi için zaman ve para yatırımı gerektirebilir. Bu yükseltmelerin gerekli “Yatırım Geri Dönüşünü” (ROI) sağlayıp sağlamayacağını belirlemek gerekmektedir. Yiyecek ve içecek üretim sürecini iyileştirmek için kanıtlanmış bazı yöntemler şunlardır:
Piyasa ve ihtiyaçlar bilinmelidir
Üretimden önce tüketicilerin ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu bilmekte fayda vardır. Açıkçası, insanların satın almayı reddettiği bir ürün size fayda sağlamayacaktır.
Hedef müşterilerin isteklerine uygun ürün ve hizmetler sunmak için pazar trendi ve ihtiyaçları takip edilmelidir. Pazar araştırması yoluyla mal ve hizmet talebindeki eğilimleri anlamak, pazar talebi tarafından yönlendirilen verimli bir yaklaşıma yol açabilir.
Bazı üreticiler, tüketicilerden gelen talep oluşumunu takip etmek için bu eğilimleri kullanabilmektedir. Değişen üretim ihtiyaçlarına uyum sağlayabilmek için tedarik zinciri boyunca bir iletişim ve geri bildirim sistemi varsa, bu olgu siparişe göre üretim planlaması için etkili bir seçenektir. Bu üretim yönteminin şirkette uygulanması zorsa, alternatif olarak önümüzdeki haftalarda ve aylarda en çok talep edilecek ürünlerin gerçekçi bir tahminine dayalı olarak planlama yapmaktır.
Gıda üretim sürecini optimize etmek için pazar trend tahminleri kullanılmalıdır
En popüler ürünleri ve trendleri belirlemek için satışları takip eden yazılımlar kullanılmalıdır. Tüketicilerin yılın farklı zamanlarında belirli tatları tercih edip etmediği öğrenilmelidir. Bu eğilimler, gelecekteki ürün ihtiyaçlarını tahmin etmeyi kolaylaştırır. Tüketicilerin yılın belirli zamanlarında belirli lezzetleri tercih ettiği görülürse, ürün gamı bu trendi yansıtacak şekilde değiştirebilir ve işletme daha karlı hale getirilebilir.
“Kurumsal Kaynak Planlamasına” (ERP) yönelik yönetim yazılımı, üretim faaliyeti için dönemsel tahminleri belirlemek için ihtiyaç duyulan izleme araçlarını ve çok daha fazlasını sunar. Piyasaya yeni bir ürün çıkarılıyorsa ve tahminler oluşturmak için veri yoksa, ERP, benzer yiyecek veya içeceklerin satış bilgilerini işlemek için kullanabilir.
Sezon başlamadan önce hangi gıda veya içeceklerin gerekli olacağı bilindiği zaman, gerekli ürünleri üretmek için tesis ve üretim hatları zamanında hazırlanabilir. Pazar taleplerini tahmin etmek, müşterilerin istediği ürünleri istedikleri zaman üreterek gıda veya içecek üretim sürecini kolaylaştırmanın başka bir yoludur.
Yönetim yazılımları entegre edilmelidir
Tesis için en önemli faydaları sağlayan, işlenen yiyecek veya içecek üretimini optimize etmenin bir başka yolu da tahmin ve çalışan planlaması için kullanılabilen yönetim yazılımlarıdır. Yazılım programlama, eğitimli işçilerin deneyim sahibi oldukları üretim hattında çalışmasını kolaylaştırır. Çalışan operasyonlarını düzgün bir şekilde planlama yeteneği, tesisi daha da verimli hale getirecektir. Zamanlama yazılımıyla, çalışanların bilgi eksikliğinden dolayı hata yapmaları konusunda endişeleri azaltmaktadır.
Belirli partileri üretirken kimin çalıştığını görmek için üretim planlaması da takip edilebilir. Bu yönetim yazılımı özelliği, müşterin ürünü geri çağırmasına neden olan hataların nasıl oluştuğunun görülmesini sağlar. Yönetim yazılımı planlama bilgileri, mevzuat uyumluluğu kolaylaştırır, izleme sorunlarını daha hızlı ve kolay hale getirir. Bu yazılımla, sahip olunan vasıflı çalışan sayısı ve türündeki boşluklar belirlenebilir. Yapabilecekleri iş sayısını artırmak veya daha fazla işçi ihtiyacını değerlendirerek mevcut personeli eğitmek için planlar yapılabilir.
Envanter yönetimi iyileştirilmelidir
Personeli yönetimi gibi, uygun envanter yönetimi de yararlıdır. Envanter yazılımı, tesiste bulunan malların yönetilmesine yardımcı olabilir. Gerektiğinde tedarikçilerden yeniden sipariş verebilir veya üretim seviyelerine göre düzenli siparişler planlanabilir. Sipariş sürecini düzenleyerek, asla gereğinden fazla satın almak zorunda kalınmaz.
Son teslim tarihleri kısa olan ürünler kullanıyorsa, envanter kontrolü özellikle kritik hale gelmektedir. Tüketici isteklerini izlemek veya tahmin etmek için yönetim yazılımını kullanırken, yazılımı, sarf malzemelerini sipariş etmekten sorumlu kişilere yaklaşan değişiklikleri iletmek için de kullanılabilir.
Ayrıca, ERP tahminine dahil edilen reklam veya satış materyalindeki değişiklikler tedarik ihtiyaçlarını etkileyebilir. Öncelikle, bu değişikliklerin tahminleri nasıl etkileyebileceğine bakılmalı, ardından pazarlama yöntemlerinde bu değişiklikleri uyguladıktan sonra tedarik siparişi miktarlarını satışlarda beklenen değişiklikleri yansıtacak şekilde ayarlanabilir.
Ekipmanlar düzenli olarak güncellenmeli ve bakımları yapılmalıdır
Beklenmeyen hatalar işlemleri geciktirebilir. Gıda üretim sürecini iyileştirmenin en basit yollarından biri, tüm mekanik ekipmanların düzenli denetimlerini ve bakımlarını yapmaktır. Hiçbir ekipman sonsuza kadar maksimum verimlilikle çalışmaz. Tüm makineler, tasarımına entegre edilmiş duruş sürelerine sahip olacaktır. Tüm makineler için tesisin toplam duruş süresini hesaplayarak duruş süreleri planlanabilir. Tipik olarak, yeni ekipmanın verimliliği % 97,5 ila % 99 arasındadır. Bu da zamanın yalnızca % 1 ila % 2,5’inde durması gerektiği anlamına gelmektedir.
Okumayı doğrulamak, tam verimlilik değerini bulmak için sahip olunan her bir ekipman parçası üzerinde farklı günlerde testler yapılmalıdır. Tüm bu sayıları öğrendikten sonra, tesisin toplam verimliliğini bulmak için bunlar birbiriyle çarpılmalıdır. Arıza süresini hesaplamak için bu sayı yüzde 100’den çıkarılmalıdır.
Değerdeki bir düşüş, yetersiz bakımı veya etkisiz onarımları göstermektedir. Bu değeri iyileştirmek için, bileşenlerin her biri için üretici tarafından önerilen şekilde düzenli bakım planlaması yapılması gerekmektedir. Ekipmanların bakımlarını önceden yaparken proaktif olunmalıdır.
Örneğin, hareketli parçaların düzenli olarak yağlanması, bunların sorunsuz çalışmasını sağlar ve sistem aşınmasını azaltır. Herkesin kullandıkları ekipmandaki aşınmaya dikkat etmesini sağlanmalıdır. Ekipman onarımlarının veya önleyici bakımın planlanıp planlanmayacağını belirlemek için çalışanlardan günlük değerlendirmeler istenmelidir. Sık kontroller, sorunların daha kötüye gitmeden ve daha ciddi makine arızalarına yol açmadan önlenmesine yardımcı olacaktır.
Onarım yaparken, ekipmanı değiştirmek için gereken yedek parçaları takip etmek en iyisidir. Zamanla, benzerlikleri belirlemek veya belirli bir makine parçasının daha sık onarım gerektirip gerektirmediğini görmek mümkün olacaktır. Bu veriler, bir makinenin bir varlıktan çok bir yük haline gelip gelmediğini ve değiştirilmesi gerekip gerekmediğini gösterebilir.
Arıza süreleri için büyük miktarda paraya mal olan ekipmana sahip olmayı tolere edilemeyecek verimlilik eşiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Hangi ekipmanın değiştirilmesi gerektiğini hızlı bir şekilde bulmak için toplanan onarım sıklığı bilgileri kullanılmalıdır. Arızalı makineler ne kadar çabuk onarılır ve daha verimli modellerle değiştirilirse, tesis o kadar verimli olur.
Tedarik zinciri yönetim sistemi uygulanmalıdır
Yönetim yazılımı, tesisteki sistemlerin düzenlenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda tedarik zinciri boyunca mükemmel bir iletişim kurulduğundan emin olunması gerekmektedir. Tedarik zinciri yönetimi yazılımı, şirketin çiftçilerden müşterilere tedarik sırasında temel bir bağlantı haline gelmesine yardımcı olabilir. Tedarik zinciri boyunca iletişim kurmanın faydalarından biri de üreticilerinden gelen malları takip edebilme yeteneğidir. Bu bilgi, çiftçilerin gelecekteki sorunları önlemek için operasyonlarında düzeltmeler yapmasına yardımcı olabilir. Şikâyet edilen ürünlerin ortak bir menşei yoksa tesis soruna katkıda bulunmuş olabilir. Böylece, sorunun çözümü için gerekli uygulamalar yapılabilir.
Hammaddelerin menşelerini takip etmek, birlikte çalışılan tedarikçileri değerlendirme olanağı sağlar. Örneğin, bir tedarikçinin kalite seviyesinin söz verildiği gibi olmadığını düşünülüyorsa, onları şirket standartlının altında sıralanabilir. Gelecekte, yeni tedarikçiler ararken, onların altına düşemeyecekleri seviye bilinecektir. Tedarik zinciri boyunca iletişim, tesise gelen gerçek zamanlı hammaddeler için siparişlerin takibini ve ayrıca tesisten müşterilere mal nakliyesini de içermelidir. Siparişin tam olarak nerede olduğu bilindiği zaman, çok sayıda hammadde stoklamasına gerek kalmaz. Bu modda, işlemleri hızlandırmak için diğer ekipmanlarla yeni çalışma alanlarına dönüştürebilecek depo veya depo alanı boşaltılacaktır.
Otomasyon düşünülmelidir
Otomasyon, verimlilik sorunlarını çözmek için yaygın olarak benimsenen bir çözümdür. İnsanların yiyecek ve içecekleri paketlerken ve hazırlarken yaptığı tekrarlayan hareketler, makineler tarafından kolayca kopyalanan hareketler olduğundan, gıda ve içecek endüstrisi otomasyona mükemmel şekilde uygundur.
Birden fazla sistemin ve üretim hattının bilgisayarlı kontrolü ile daha fazla esneklik elde edilebilir. Otomasyonun esnekliği, gıda ve içecek üretim sürecini basitleştirmenin birçok yolundan biridir. Bu tip tesis otomasyonu kontrolü, işin büyümesine ve esnekliğine izin verecektir. Bir bilgisayar tarafından denetlenerek, üretimi farklı makinelere taşımak veya sezonluk satışları veya bir müşterinin kaprislerini karşılamak için özel siparişler oluşturmak gibi değişiklikler kolayca yapılabilir. Merkezi kontrol yoluyla sağlanan bu esneklik, bir cihaz üzerinde bakım veya onarım yapılması gerektiğinde müdahale operasyonlarını da basitleştirir.
Robotik makinelerin uygun kullanımı, belirli müşteriler için toplu veya özel özelleştirmeler yaratmayı mümkün kılar. Bu, e-ticaret yoluyla pazarlama yapan birçok şirketin yaptığı gibi, yiyecek ve içecek üretiminin bir bölümünü doğrudan nihai tüketicilere satmak için dönüştürmek istendiğinde yapıyı iyileştiren ve optimize eden bir özelliktir.
Bu görevi yerine getirebilmenin temel anahtarı, ekipmanlar arasındaki sürekli iletişim ve bunların süreçleri nasıl otomatikleştirdikleridir.
Daha sonra ekipmanı, küçük özelleştirilmiş üretim partileri gerçekleştirecek şekilde uyarlamak mümkün olacak ve belirli bir müşteriye yüksek fiyata satılabilecek belirli ürünlerin sınırlı sayıda partilerini oluşturmak için satış yapma yeteneği artırılacaktır.
Kaynak: https://www.ceccato.com/en-au/updates/optimise-food-and-bev-production