Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) 17. Olağanüstü Toplantısı, 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.
1959’da Birleşmiş Milletler’in himayesinde Madrid’te kurulan ve bugün dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan AB ve 16 ülkeyi aynı çatı altında buluşturan Uluslararası Zeytin Konseyi’nin İstanbul toplantısında, dünya zeytinciliği ekonomik, teknik ve tanıtım yönüyle masaya yatırılıyor.
Toplantılarda tüm ülkelerin üzerinde anlaştığı ortak nokta, zeytinyağı ve zeytin üretiminin kalite ile taçlandırılması olurken; IOC İcra Direktörü Jean-Louis Barjol çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Zeytin ve zeytinyağında kalite standartlarını yakalamak tesadüfî bir başarı olamaz. Bunun için çalışma yapan kurumların olması gerekir. IOC olarak, dünya zeytin ve zeytinyağının standartlarını belirliyoruz. Diğer yandan da sağlık tarafına vurgu yaparak, zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapıyoruz. Zeytinyağının güzelliğe, kalp ve damar hastalıklarına ve kanseri önleyici etkisine yönelik bilimsel çalışmalara da destek veriyoruz. 21-24 Haziran tarihleri arasında İzmir’de zeytinyağının duyusal özelliklerine yönelik bir tadım kursu düzenledik.”
Barjol, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin Türkiye’de başlattığı Kalite Kontrol Programı’nı (Beyaz Liste) takdirle karşıladıklarını belirterek, bu çalışmanın tüm zeytinci ülkelere örnek teşkil edeceğini söyledi. Konuşmaların ardından Ulusal Kalite Kontrol Programı’na katılarak kaliteleri onaylanan Tariş, Komili, Kırlangıç, Kristal, Marmara Birlik ve Fora’nın yetkililerine onay belgeleri verildi.