Özlem ERGÜN – Editör
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “sofralık zeytin tebliğini” yeniledi. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni tebliğe göre zeytinlerde kullanılan tuz miktarı yüzde 50’ye kadar düşürülecek.
Düzenlemeye göre 100 gramda en fazla 4 gram tuz içeren sofralık zeytinler için “az tuzlu” kullanılacak. Bakanlık yeni düzenleme hakkında, “Mevcut durumda piyasada yüzde 10-12 tuz içeren zeytinlere rastlanırken, yeni düzenlemede sofralık zeytinde tuz oranı maksimum yüzde 8 ile sınırlandırıldı” bilgisini verdi. Zeytinin özel bir çeşide ait olması halinde tüketici etiket üzerinde örneğin Gemlik zeytini değil, Gemlik çeşidi olarak görecektir” denildi.
Egeli baharatçılardan Ar-Ge atağı
Ege İhracatçı Birlikleri geçtiğimiz haziran ayında, “Gıda Sektöründe Yeni Trendler: Süpergıdalar ve Katkı Maddeleri Konferansı” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta yerli yabancı araştırma kuruluşları ve kamu kurumları bir araya geldi.
Türk, İspanyol, İsveçli ve Alman konuşmacılar, gıda ve baharat sektörlerinde dünyadaki son trendler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.
Çalışan nüfustaki artışa bağlı olarak son yıllarda hazır ve dondurulmuş gıdaların tüketim oranları da yükseliş trendine girmesiyle hazır gıdalarda kolaylığın yanı sıra sağlık temasına da önem vermeye başlayan tüketiciler, tercih yaparken gıdalarda kullanılan en önemli girdilerin orijini ve arındırılma metotlarını da göz önünde bulundurmaya başladı. Ege İhracatçı Birlikleri, bu durumu avantaja çevirmek amacıyla Egeli baharat ve aromatik bitki üretici ve ihracatçıları ile beraber, baharatların arındırılması üzerine ilk Ar-Ge çalışmasını Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı kapsamında desteklenen GreenFooDec Projesi ile gerçekleştirdi.
Egeli firmaların baharat üretim ve ihracatında karşılaştıkları sorunları azaltmak ve global pazarda rekabet güçlerini artırmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız verdiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu konferansla ilgili şunları söyledi: “Projemiz kapsamında firmaların ürünlerini yeni arındırma teknolojileri ile katma değerli hale getirilerek gıda sektörüne girdi malzemesi olarak kullanılmasının teşvik edilmesi, böylelikle kilo başına düşen ihracat değerinin artırılmasını amaçladık. Bu çerçevede düzenlediğimiz ‘Gıda Sektöründe Yeni Teknolojiler Semineri’ ve ‘Gıda Sektöründe Yeni Trendler: Süpergıdalar ve Katkı Maddeleri Konferansı’nda hem Türkiye’den hem de İspanya, İsveç ve Almanya’dan gelerek gıda ve baharat sektörlerinde son gelişmeler ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgilendirme yapan değerli konuşmacılarımız bizleri yalnız bırakmadı. Projemiz süresince üzerinde çalıştığımız teknolojiler ve sonuçları firma, araştırma kurumu, üniversite ve kamu kurumları ile paylaştık, endüstriyel uygulamalar için fikir alışverişinde bulunduk.”
Proje kapsamında firmaların ürünlerini, yeni arındırma teknolojileriyle katma değerli hale getirilecek. Koordinatör Başkan Yardımcısı Tarakçıoğlu, aynı zamanda baharat ürünlerinin gıda sektöründe girdi malzemesi olarak kullanılmasının teşvik edilmesi, böylelikle kilo başına düşen ihracat değerinin artırılmasını amaçladıklarını kaydetti.
Kanada hızlı tüketim ürünleri
TC Ekonomi Bakanlığı’na Bağlı İhracatı Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden uzmanların hazırladığı “Kanada hızlı tüketim ürünleri” raporunda yer alan gıda ürünleri ile ilgili bölümü yayınlıyoruz.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Kanada’da gıda ve alkolsüz içeceklerin toplam harcamalar içindeki payı giderek artıyor. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda devam etmesi bekleniyor. Ticaret hacminin ise 2016 yılına kadar her sene % 2 oranında artacağı öngörülüyor.
Yeni sayıda görüşmek üzere,
Hoşça kalın.